Uzay Kampı Türkiyenin bu yıl ikincisini düzenlediği "Asteroit Haftası", uluslararası öğrencilerden büyük ilgi gördü.

Uzay Kampı Türkiye’nin, Dünya Asteroit Gününe dikkat çekmek için özel etkinliklerle zenginleştirerek sunduğu “asteroit temalı” 2019 Uluslararası Galaktik Yaz Kampı programı sona erdi. Bu haftaya özel etkinlikler ve misafir konuşmacı Astronom Prof. Dr. Sedar Evren’in sunumu büyük ilgi gördü.

Uzay Kampı Türkiye’nin 23-29 Haziran döneminde düzenlediği yaz bilim kampı “Asteroit Haftası” temasıyla kutlandı. Bu konseptle, bu yıl ikincisi düzenlenen asteroit temalı Uluslararası Yaz Kampına; ABD, Fransa, Hindistan, Kırgızistan, Rusya ve Slovenya’nın da aralarında olduğu 9 farklı ülkeden toplam 107 öğrenci ve öğretmen katıldı. Özel konuşmacı olarak davet edilen Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Serdar Evren, yaptığı “Dünyamızı Tehdit Eden Gök Cisimleri” konulu sunumla; asteroitler, kuyruklu yıldızlar ve meteoritler hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Asteroit Çarpması Etkinliği

Asteroit Haftası katılımcıları özel olarak hazırlanan Asteroit Çarpması Etkinliğinde son yıllarda gerçekleştirilen asteroit görevlerini ve asteroitlerin Dünya’ya çarptıklarında bırakacakları etkileri öğrendiler; bir göktaşının büyüklüğünün ve çarpma hızının oluşan kraterin büyüklüğünü nasıl etkilediğini deney yaparak incelediler.

Planetaryumda Film Gösterimi

İlgi çeken aktivitelerden bir diğeri de “Olağanüstü Asteroit Görevi” film gösterimi oldu. Katılımcılar gelecekte asteroitlere yapılacak uzay görevlerinin anlatıldığı özel filmde, astronotların asteroitleri yakalayıp bilgi toplaması sürecini ve bu olağanüstü maceranın insanlığa sağlayacağı faydaları öğrendiler.

HİNDİSTAN’DAN GELEN İLK KATILIMCILAR

Uzay Kampı Türkiye, 23-29 Haziran döneminde düzenlediği 2019 yaz bilim kampı kapsamında ilk defa Hintli bir öğrenci grubunu da Uluslararası Yaz Kampında ağırlamış oldu. 12 öğrenci ile Galaktik Yaz Kampına katılan Hintli öğretmenler Janet Mathew ve Vıbhavarı Sharma, asteroit temasıyla kutlanan programa katılmaktan duydukları memnuniyeti şu sözlerle dile getirdiler: “Uzay Kampı Türkiye bizim ve öğrencilerimiz için çeşitli kültürlerden insanlarla iletişim kurabildiğimiz inanılmaz ve eşsiz bir tecrübeydi. Uzay Kampı ekibinin, çocuklar ve uzay konusunda deneyimleri sayesinde öğrencilerimizin unutulmaz hatıralar oluşturmalarının yanı sıra özellikle katıldığımız “Asteroit Haftası” öğrencilerimizin astronomi ve uzay bilimleri alanlarına ilgilerini arttırdı. Hem öğrenciler hem de öğretmenler için çok iyi organize edilmiş bir kamp olduğunu düşünüyoruz. İlham verici aktivitelerle öğrencilerin limitlerini zorlamalarını ve hedeflerini yüksek tutmalarını teşvik ediyor. Uzay Kampı Türkiyeyi herkese şiddetle tavsiye ediyoruz.”

Uzay Kampı Türkiye’nin 2019 yaz gençlik kampları tüm hızıyla devam ediyor. Okulların kapanmasıyla başlayan ve farklı yaş grupları için farklı seçenek ve içeriklerle yaz süresince devam eden Galaktik Yaz Kamplarından 14-20 Temmuz döneminde düzenlenecek kamp, 2019 yılının Ay’a ayak basılmasının 50’nci yıldönümü olması nedeniyle “Apollo Haftası” olarak kutlanacak. 24 Ağustos’a kadar devam edecek Uluslararası Yaz Kampı programlarına Çin, Gürcistan, Litvanya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Polonya gibi ülkelerden katılım bekleniyor.

Fransa'dan gelen Saint-Denis Uluslararası Okulu gözetmen öğretmeni Kristia Grandison, Uzay Kampı Türkiye Yaz Kampı tecrübesini bizlerle paylaştı.

ASTEROİT GÜNÜ NEDİR?

30 Haziran 1908’de Sibirya’daki Podkamennaya Tunguska Nehri yakınına çarpan bir asteroit, 2 bin kilometrekarelik ormanı yok eden bir patlamaya neden oldu.

111 yıl önce, 1908’de gerçekleşen “Tunguska Olayı” sonrası doğal çevrede çok büyük hasarlar oluşmuş ancak asteroidin hiçbir parçasına ulaşılamamıştı.

Birleşmiş Milletler’in 2016 yılında aldığı bir kararla Tunguska’da gerçekleşen olayın yıldönümü, dünyamızı asteroitlerden korumak için alınabilecek önlemler konusunda insanları bilgilendirmek ve genel olarak toplumda farkındalık yaratmak için “Dünya Asteroit Günü” olarak kutlanmaktadır.

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

15.12.2023
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler? Uzay ortamı insanlar için tehlikeli midir? Bu yazımızda astronot kıyafetlerini inceledik.

13.09.2020
BU YAZ UZAYI KEŞFEDİN!
Üste Çık