Uzay Kampı Türkiye, Türkiye ayağı “Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle gerçekleştirilen uluslararası FIRST LEGO® League turnuvasına tema destekçisi olarak katkı verdi.

Robotlar; başta endüstri, tıp ve uzay teknolojileri olmak üzere birbirinden bağımsız pek çok meslek dalında karşımıza çıkıyor. Günümüzde robotik gelişmelerin hızla artmasıyla birlikte robotik biliminin eğitimine duyulan ihtiyaç da artıyor. Bu doğrultuda gençlerin kendilerini robotik alanında geliştirirken aynı zamanda topluma duyarlı bilim insanı ve mühendis olarak görmelerini hedefleyen Bilim Kahramanları Derneği bu yıl 15.sini gerçekleştirdiği FIRST LEGO League (FLL) turnuvalarını, robotik çalışmaları ve uzayı bir araya getirerek “INTO ORBIT: Uzay Serüveni” temasıyla düzenledi.

VİDEO EĞİTİMİ ve ÜCRETSİZ TUR DESTEĞİ

Uzay Kampı Türkiye’nin uluslararası tema sponsoru olduğu turnuvada, katılımcılardan verilen görevleri 2,5 dakika içinde yerine getirecek bir robot tasarlayıp programlamaları istenirken aynı zamanda uzay keşfi sırasında astronotların karşılaşacakları sosyal ve fiziksel sorunlara çözüm bulacak yenilikçi projeleri geliştirmeleri isteniyor. Uzay Kampı Türkiye Eğitim Destek ve Geliştirme Departmanı, yarışmaya katılan takımlara geliştirecekleri özgün projelerde ilham vermek amacıyla yıl boyunca sunduğu bilim ve teknoloji alanlarında eğitici videolarla destekleyici paylaşımlarda bulundu.

Kurtulma Hızı Ve Uzay Yolculuğu

Wright Kardeşler’in ilk motorlu uçuş denemesiyle Ay’a ayak basılması arasında sadece 66 yıl bulunmaktadır. Bu bilgide gösteriyor ki eğer insanoğlu isterse ve tüm enerjisini bu çalışmalara harcarsa Ay’da bir koloni kurmak hatta daha da ötesine geçerek Mars’ta bir koloni kurmak hayal değildir.

Bilindiği gibi NASA, ESA, JAXA ve Roscosmos gibi uzay ajansları ve özel şirketler uzay çalışmaları üzerine büyük yatırımlar ve araştırmalar yapmaktadır. Muazam büyüklükteki uzay araçlarının büyük bir kısmı yakıt deposu ve roket ateşleme sistemlerinden oluşur. Bunun en büyük sebebi uzaya açılmadan önce dünyadan ayrılabilmek için ihtiyaç duydukları kurtulma ya da diğer bir isimle kaçış hızına ulaşmak istemeleridir.

Özetle; bir cismin bir gök cisminin çekiminden tamamen kurtulabilmesi için gerekli olan hıza “kurtulma hızı” denir. Bir cismin dünyanın çekim kuvvetinden kurtulabilmesi için saatte 40 bin km üzerindeki bir hızla haraket etmesi gerekmektedir. Tabi ki başka bir gezegen ya da bir gök cismi için kurtulma hızı farklı olacaktır.

Asteroitler ve Benzeri Gök Cisimleri
Turnuvaya katılan 16 farklı okuldan 155 öğrenci ve 29 öğretmen Uzay Kampı Türkiye’yi ücretsiz olarak ziyaret ederek; Ay’da yürüyüş, uzayda yer-yön kaybı, sıfır yer çekimi duvarı gibi astronot simülatörleri hakkında detaylı bilgi aldı. Katılımcılar aynı zamanda Nesil Mars interaktif sergi alanında gelecekte Mars’ta kurulması planlanan habitat, laboratuvar, topraksız tarım, araştırma ve ikmal ünitesi gibi farklı modülleri yakından tanıma imkanı buldular.
Turnuvada görev alan çocuk ve gençlerin performanslarını ölçecek 23 jüri üyesi Uzay Kampı Türkiye’de, 19 Ocak’ta düzenlenen özel bir programda, temayla ilgili ilham verecek sunumlara katıldı.
9-10 Mart tarihlerinde İZFAŞ’ta düzenlenen ulusal turnuvayı ISS’de (Uluslararası Uzay İstasyonu) görev yapan astronotlar için geliştirdikleri robotik kol projesiyle kazanan İzmir Sevinç Koleji’nden 10 öğrenci, Uzay Kampı Türkiye’nin 7-13 Temmuz döneminde düzenlenen 6 Günlük Galaktik Yaz Kampı programına ücretsiz katıldılar.
Galaktik Yaz Kampları
9-15 yaş arası katılımcılara yönelik sunduğumuz Galaktik Yaz Kampı programımızda öğrenciler uzayla ilgili interaktif simülasyonların kullanıldığı dinamik ve eğlenceli bir ortamda; iletişim, takım çalışması ve liderlik alanlarında eğitim alırlar. Eşsiz bir bilim ve teknoloji eğitimiyle birlikte havuz aktivitesi, barbekü gecesi, kültür paylaşım gecesi gibi sosyal aktiviteler de sunulur. Yaz gençlik kampı programlarına katılan öğrenciler, yeni arkadaşlıklar kurma ve uluslararası gençlik kamplarına farklı ülkelerden gelen katılımcılarla kültürlerini paylaşma fırsatına sahip olurlar. Türkçe ve İngilizce dil seçeneklerinin olduğu en kapsamlı kamp programlarımızdan “Galaktik Yaz Kampı” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

7-18 yaş arasındaki öğrencilerin yaz tatillerinde dinamik ve eğlenceli eğitimlerle keyifli anılar biriktirerek hayat boyu unutamayacakları bir deneyim yaşayacakları 2019 yaz bilim kamplarında; yorum yapabilen, problem çözme yetisine sahip, analitik düşünebilen, çözüm yolları için araştırmacı, yenilikçi ve hayal gücünü kullanabilen bireyler olarak yetiştirilmesi hedefleniyor.


Robot Aktiviteli Yaz Kampı

Uzay Kampı Türkiye; İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Bilim Kahramanları Derneği ve İZFAŞ tarafından 22-25 Mayıs tarihlerinde Fuarizmir'de gerçekleştirilen 15'inci First Lego League Open International organizasyonununa standlı katılım yaptı. Turnuva alanında açılan standda katılımcılara bilgi verilirken, sahnede tüm katılımcılara açık yapılan deney gösterileri büyük ilgi gördü. Turnuvaya yurt dışından gelen yaklaşık 50 ziyaretçi 26 Mayıs Pazar günü Uzay Kampı Türkiye’de düzenlenen ücretsiz tanıtım turuna katıldı.

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

15.12.2023
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler? Uzay ortamı insanlar için tehlikeli midir? Bu yazımızda astronot kıyafetlerini inceledik.

13.09.2020
BU YAZ UZAYI KEŞFEDİN!
Üste Çık