Amerika’nın ilk insanlı uzay programı olan Merkür programından ve o programın bilinmeyen yönlerinden bahsettiğimiz yazımıza göz atın!

Amerika'nın Uzayla Tanışması ve Şempanzeler

Merkür programı veya diğer ismiyle Merkür projesi, 1959 yılından itibaren uzaya ilk amerikalıyı göndermenin ve yörüngede en az 1 tur atmanın hedeflendiği Amerika’nın ilk uzay programıdır.

  • Merkür programında fırlatılan roketler hangileridir?
  • İnsanlı uzay yolculuklarıyla ilgili inanılmaz katkılarda bulunan şempanzeleri tanıyor musunuz?
  • Peki, uzaya giden ilk Amerikalı astronotun ismini biliyor musunuz?

Merkür projesi dahilinde 3 farklı roket kullanılmış ve pilotlu veya pilotsuz olarak 30’a yakın uçuş denemesi yapılmıştır.

Programın başlarında kullanılan Little Joe isimli roket, kapsül denemeleri yapılırken şempanzelerin uzaya gönderilmesinde kullanılmış ve programa önemli katkılar sağlamıştır.

Uzaya gönderilen şempanzeler ise farkında bile olmadan insanlı uzay yolculukları hakkında inanılmaz bilgilerin toplanmasına katkıda bulunmuşlardır.

Sam, Miss Sam, Ham ve Enos İsimli Şempanzeler

4 Aralık 1959 günü Little Joe-2 isimli görevde merkür programının ilk yolcusu olan Sam isimli şempanze, içinde bulunduğu kapsülle yeryüzünden tam 85 km yükseğe kadar çıktı ve sağ salim geri geldi.

21 Ocak 1960 günü Little Joe-1B göreviyle “Miss Sam” isimli ikinci şempanze, bazı kontrollerden dolayı yüzeyden sadece 15 km yükseğe kadar götürülebilmiştir.

21 Şubat 1961 yılına kadar yapılan tüm uçuşlarda hiçbir canlı kullanılmadı fakat bu dönemde Redstone isimli yepyeni bir roket inşa edildi. Redstone roketi insansız denemelerinde gayet başarılıydı ve artık bir canlıyı dünya’nın yörüngesine göndermenin vakti gelmişti. Ham isimli şempanze toplamda 16 dakikalık yolculuğunda dünya’nın alt yörüngesine kadar gitmeyi başardı.

Uzaya giden ilk Amerikalı Astronot

Bu durumdan hemen sonra Redstone roketinin insan göndermek için hazır olduğu onaylandı. Gerekli eğitimlerden başarıyla geçen Alan Shepard, 5 Mayıs 1961 yılında uzaya gönderildi ve uzaya giden ilk Amerikalı olma ünvanını kazandı.

Atlas isimli bir roket daha geliştiren mühendisler insansız denemeler sırasında bir canlıyı daha uzaya gönderme kararı aldılar. 29 Kasım 1961 yılında Enos isimli şempanze uzaya gönderildi. Enos, Dünya’nın yörüngesinde tam 2 tur attı ve Dünya’ya geri dönmeyi başardı.

Enos, mühendislerin roketin gücünü ve kapsülün dayanıklılığını ölçmelerini sağladı. Enos’un görevinden sadece 3 ay sonra Atlas roketi bu defa bir insanı göndermek için hazırlıklara başladı. 20 Şubat 1962 günü uzaya giden üçüncü Amerikalı olan John Glenn, aynı zamanda Dünya’nın yörüngesinde 3 tur atarak Amerikan tarihindeki yerini almıştır.

Youtube kanalımızda sizlerle uzay ve uzay bilimleri hakkında birçok farklı bilgileri paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Daha önce hazırladığımız muhteşem içeriklere sahip eğitim videolarımızı kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Bu ve buna benzer konulardan haberdar olmak için youtube kanalımıza abone olmayı ve bildirim zilini açmayı unutmayın; instagram, twitter, ve facebook gibi sosyal medya hesaplarımızdan da bizleri takip edebilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda sizleri uzayın derinliklerinden bambaşka konularla karşılamak dileğiyle, uzayda kalın!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

27.05.2024
Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay zeka, son yıllarda hızla gelişen ve pek çok sektörde derin etkiler yaratan bir teknolojidir. İnsan hayatına etkileri açısından bakıldığında, yapay zeka birçok açıdan olumlu katkılar sunmaktadır. Yapay zeka sayesinde üretilen otomasyon sistemleri ve akıllı cihazlar, insanların günlük yaşamlarını daha kolay ve konforlu hale getirmektedir.

04.04.2024
Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Üste Çık