Gelecekteki evimiz Mars'ta, gökyüzünün "kızıl ve ıssız" gezegeninde yaşam için ihtiyacımız olabilecek alanlar neler olabilir?

Nefes almak bizler için hayati bir durum. Bu sebepten dolayı, oksijen ihtiyacı belki de bu listenin birinci sırasındadır. Başka bir ihtiyacımız ise su. Suyu sadece içmek için değil besin yetiştirmek için de kullancağımız için gezegende mutlaka su bulundurmalıyız. Bir sonraki ihtiyacımız ise barınma olacak. Mars'ın soğuk bir gezegen olduğunu ve aynı zamanda gezegenin atmosferinin yaklaşık %95’inin karbon dioksitten oluştuğunu biliyoruz. Bu nedenle barınma alanlarına da muhakkak ihtiyacımız olacaktır. Bunlar bizim temel ihtiyaçlarımız. Mars kolonisinin ilerleyen dönemlerinde temel ihtiyaçların yanı sıra ulaşım, sağlık ve eğitim gibi ihtiyaçların da karşılanması düşünülebilir.

Peki günün birinde Mars’ta yaşamaya karar verirsek bu ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağız? Bütün bu ihtiyaçlarımızı Dünya’dan Mars’a mı taşıyacağız, yoksa gezegenin kendi imkanlarını mı kullanacağız?

Robotlar, şu an için bu ihtiyaçlarımızı nasıl temin edeceğimiz konusunda çalışmalarını sürdürüyorlar.

NASA’nın verdiği bilgilerden, Mars’ta suyun bulunduğunu fakat bu suyun yer altında olduğunu öğrendik. Mars'a gidildiğindei önceliğimiz, yer altında bulunan suyu açığa çıkarıp depolayabilmek olacaktır. Teknolojiden yararlanılması beklenen bu çalışmalarda da yine robotların kullanılması ve sonraki ilk insan kolonisinin ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Suyun bir diğer önemi ise yiyecek yetiştirmede en önemli etkenlerden biri olmasıdır. Açığa çıkarılacak su, kolonileri beslemek amacıyla yetiştirilecek bitkilerde de kullanılacaktır.

Mars’a kızıl gezegen dememizin sebebi Mars toprağının kızıl renkte olmasıdır. Peki Mars toprağı neden kızıl renktedir?

Evde kalmamız gereken günler biter bitmez yapacağınız gibi, güzel bir bahar gününde bisikletinizle gezdiğinizi düşünün. Eve döndüğünüzü ve bisikletinizi açıkta bıraktığınızı farz edin. Şans eseri o gece de yağmur yağmış olsun. Ertesi gün bisikletinizin yanına gittiğinizde, metal alanlarda minik kızıl noktalar görebilirsiniz. Peki nedir onlar?

Bu minik noktalara pas ya da bilimsel adıyla "demir oksit" diyoruz. Mars toprağında da çok fazla demir bulunur. Demir, oksitlenme adını verdiğimiz kimyasal bir tepkime sonucu, kızıl renge döner ve böylece pas oluşur.

Bu kadar fazla demir içeren bir toprakta, bildiğimiz sebze ve meyveleri yetiştirmek çok zor olacaktır. İşte bu nedenle Mars toprağı yerine hidroponik denilen ve topraksız bitki yetiştirilen bir sistemin kullanılması gerekmektedir. Uzay Kampı Türkiye’yi daha önce ziyaret eden arkadaşlarımız, hidroponik alanımızı hatırlayacaklardır.

Suyun önemi hakkında bu kadar konuşulmasının bir sebebi daha var. Kimyasal olarak bakıldığında, 2 hidrojen ve bir oksijenden oluşan su molekülünün, içindeki oksijeni ayırarak koloninin rahatça nefes almasını sağlayabiliriz.

Tam da bu sebepler yüzünden, bu güne kadar Mars’ta hep su aranmıştır. Şimdi ise bulunan suyun temizlenmesi ve ayrıştırılması önem kazanmaktadır. Bu işler için bir laboratuvar sistemine de muhakkak ihtiyacımız olacaktır. Laboratuvarlarda hem suyun filtrelenmesi hem de ayrıştırılarak oksijen üretilmesi hedeflenmektedir. Bu laboratuvarlarda kullanılacak elektronik aletlerin çalışabilmesi için enerjiye de ihtiyacımız olacaktır. İhtiyaç olan bu enerji, kurulacak güneş panelleri ile sağlanabilir.

MARS'TA YAŞAM ALANLARI

Sizlerin de bildiği gibi Dünya atmosferi bizi Güneş’in zararlı ışınlarından koruyor. Fakat Mars, Dünya’dan 100 kat daha ince bir atmosfere sahiptir. Bu nedenle Güneş’ten gelen zararlı ışınlar Mars yüzeyine kadar ulaşır ve orada yaşayanlara zarar verebilir. Dolayısıyla bu zararlı ışınlardan bizi koruyacak, aynı zamanda bize oksijen desteğinde bulunacak özel barınma alanlarına ihtiyacımız olacaktır. Bununla ilgili yapılan proje çalışmalarında öne çıkan noktalardan biri de yine teknoloji kullanılarak devasa 3 boyutlu yazıcılarla barınma alanlarını inşa etmektir.

Dünya'dan gönderilecek özel barınma alanlarının da ilk gidecek koloniler tarafından kullanılması beklenmektedir.

Uzay Kampı Türkiye’nin 2018 yılında programlarına dahil ettiği "Nesil Mars"Alanı, tüm bu ihtiyaçlar için gelecekte Mars yüzeyinde kurulabilecek bir koloniyi anlatıyor. Bu alanda bulunan yapılar, hem Mars’taki ihtiyaçlar hem de yapılan koloni projelerinden ilham alınarak hazırlandı. Çok yakında yine bu alanda sizlerle buluşacak ve size Mars ile ilgili daha detaylı bilgileri vermeye başlayacağız. 

Bir konumuzun daha sonuna geldik!

Bu ve buna benzer konuların devamına ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olmayı ve instagram twitter ve facebook sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip etmeyi unutmayın!

Yaptığımız bu çalışmaları beğendiyseniz, bu videoyu paylaşarak daha fazla kişinin uzay hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir sonraki videomuzda sizleri uzayın derinliklerinden bambaşka konularla karşılamak dileğiyle, evde kalın, hoşçakalın!

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

15.12.2023
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler? Uzay ortamı insanlar için tehlikeli midir? Bu yazımızda astronot kıyafetlerini inceledik.

13.09.2020
BU YAZ UZAYI KEŞFEDİN!
Üste Çık