NASA’nın Mars yüzeyine gönderdiği Perseverance uzay aracının üzerindeki bir araç olan ve Mars’ta oksijen üretmeyi amaçlayan Moxie isimli araç ve Dünyamızda oksijenin ilk nasıl oluştuğu ile ilgili detaylar bu yazımızda!

Dünyadaki Oksijen ve Moxie

  • Dünya'da ilk oksijen nasıl oluştu?
  • Büyük Oksidasyon Olayı ardından Dünya'ya ne oldu?
  • Oksijen oluşumda etkili olan şeyler nelerdir?
  • Moxie nedir?
  • Mars'ta nasıl nefes alacağız?

Bilim insanları, Dünya'nın, başlarda atmosferde veya okyanuslarda oksijen gazına sahip olmadığı konusunda genel olarak hemfikirdir. Fakat o dönemde dahi etrafta az da olsa oksijen olduğuna dair bazı işaretler de bulunmuştur. Örneğin jeokimyacılar, yalnızca oksijen varlığında oluşabileceğini düşündükleri ve yaklaşık 3 milyar yıl öncesinde oluşmuş maden yatakları buldular. Bazı kanıtlar da, oksijen gazını, atık ürün olarak açığa çıkaran en eski fotosentetik organizmalar olan siyanobakterilerin, 3,5 milyar yıl önce ortaya çıkmış olabileceğini bizlere söylemektedir.

Yaklaşık 2,4 milyar yıl önce meydana geldiğine inanılan ve Büyük Oksidasyon Olayı olarak adlandırılan bir olay sonucunda Dünya’da çok büyük çaplı bir çevresel değişim meydana gelmiştir.

Bu olay sırasında Dünya tarihi için kısa sayılabilecek birkaç yüz milyon yıllık bir sürede oksijen seviyesi %2'ye kadar yükselmiştir. O dönemde oksijensiz bir hayat yaşayan canlılar göz önünde bulundurulduğunda bu durum birçok canlının soyunun tükenmesine neden olurken, bir yandan da tür çeşitliliğine neden olmuş ve daha verimli bir soluma biçimi olan oksijenli solunum, evrimsel gelişmeleri hızlandırmış ve günümüze kadar gelmiştir.

Siyanobakterilerin oksijen oluşumunda etkin rol oynadığını ve hala günümüzde de etkin olduklarını biliyoruz.

Mars'ta Nasıl Nefes Alacağız?

Mars'ta nasıl nefes alacağımız sorusuna yanıt arayan bilim insanları, Mars yüzeyinde oksijen üretebilecek Moxie isimli cihazı geliştirdiler. Moxie, aslında en basit anlatımıyla Mars atmosferindeki karbondioksitten oksijen üretmeyi hedeflemektedir. Bir araba aküsü boyutunda ve yaklaşık 17 kilogram olan bu cihaz, perseverance yüzey aracı üzerinde bulunmaktadır. Şu anda aynı bir ağaç gibi karbondioksiti alıp oksijeni dışarıya vermektedir. Fakat bitkilerden farklı olarak bunu bir elektroliz yöntemiyle yapmaktadır. Moxie, şimdilik saatte sadece 10 gram oksijen molekülü üretebilse de gelecekte şimdikinden 100 kat daha büyük Moxie’ler, belki de insanoğlunun Mars yüzeyinde nefes almasını sağlayabilecektir.

Youtube kanalımızda sizlerle uzay ve uzay bilimleri hakkında birçok farklı bilgileri paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Daha önce hazırladığımız ilginç içeriklere sahip eğitim videolarımızı kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Bu ve buna benzer konulardan haberdar olmak için youtube kanalımıza abone olmayı ve bildirim zilini açmayı unutmayın; instagram, twitter, ve facebook gibi sosyal medya hesaplarımızdan da bizleri takip edebilirsiniz.

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

27.05.2024
Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay zeka, son yıllarda hızla gelişen ve pek çok sektörde derin etkiler yaratan bir teknolojidir. İnsan hayatına etkileri açısından bakıldığında, yapay zeka birçok açıdan olumlu katkılar sunmaktadır. Yapay zeka sayesinde üretilen otomasyon sistemleri ve akıllı cihazlar, insanların günlük yaşamlarını daha kolay ve konforlu hale getirmektedir.

04.04.2024
Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Üste Çık