Sizlerle geçmişten bu güne kadar popülaritesini sürdürmüş, son dönemde resmi kaynaklardan yapılan yayınlarla da bir anda gündeme oturmuş ve birçok bilim kurgu filmine de konu olmuş UFO’lardan konuşacağız.

UFO'lar hakkında merak edilenlere geçmeden önce öncelikle UFO ne demek ona bir bakalım. 

UFO kelime anlamıyla “Unidenified Flying Object” ya da Türkçe karşılığıyla “Tanımlanamayan Uçan Nesneler”dir. Bu terim ilk defa "Mavi Kitap" isimli bir araştırma projesinin başındaki isim olan Yüzbaşı Edward J. Ruppelt tarafından ortaya atılmıştır.

Bu nesneler gözle görünürler veya radar, uydu ve uçak kamerası gibi görüntüleme cihazlarıyla yakalanırlar. Yapılan telsiz çağrılarına yanıt vermezler veya bir anda gözden kaybolurlar.

İşte tam bu noktada onları tanımlayamadığımız için UFO ismini alırlar.

Peki gerçekten de UFO’lar var mı?

Bu sorunun cevaplarını kimse tam olarak bilmiyor. Fakat UFO olarak adlandırdığımız nesneler gerçekte çok farklı cisimler olabilir.

Örneğin endüstriyel bazda kullanılmış ve devasa büyüklükte olan bir naylon torba, çıkan bir fırtınayla gökyüzünde çok yükseklere çıkabilir ve bunu gözlemleyen gözlemciler onu garip şekiller oluşturan bir uçan cisim olarak algılayabilirler. Torbanın videolarını çekerler ve kendi inandıkları konuya başka insanları da dahil ederler. Hatta o cismin Dünya dışından bile geldiğini ima edebilirler.

Fakat bu cisim gerçekte sadece sağlam bir şekilde tutturulamamış bir naylon torbadır.

Bunun yanı sıra bazı ülkeler, bazı deneylerini gizli olarak yapmaktadırlar. Örneğin roketler, insansız hava araçları ve dronelarla yapılan ve gizlilik içerisinde yürütülen faaliyetler eğer diğer ülkelerin bilgisi dışında yapılıyorsa bu çalışmalar da bir UFO damgası yiyebilir.

Tabi bu sadece gerçek bir açıklaması olan bir örnek fakat hala gerçekte açıklanamayan birçok UFO vakası da kayıtlarda bulunmaktadır.

En son Amerikan Haber Alma birimi CIA’in paylaştığı görüntüler bu vakalardan bazılarıdır.

Kasım 2004 ve Ocak 2015 yıllarında F18 Hornet uçaklarıyla eğitim yapan pilotlar, yer kontrole doğru düzgün kanadı, kuyruğu ve bir alev çıkışı olmayan nesnelerin etrafta olduğu anonsunu geçmiş ve kameraların kayıt düğmesine basmışlardır.

Bu yakalanan 3 görüntü ise CIA tarafından resmi olarak doğrulanmış ve 27 Nisan 2020 günü kamuoyuna sunulmuştur. Bu görüntülerde farklı cisimlerin gökyüzünde hareket ettiği veya sabit durduğu görülmektedir.

Peki gerçekten de Dünya dışı varlıklar gezegenimizi ziyaret edebilir mi?

Dünyamız güneş sistemi adı verilen bir sistemde bulunmaktadır. Güneş ve etrafındaki gök cisimleri ise Samanyolu adını verdiğimiz galaksinin Orion isimli kolunda yer alan ve galaksi ile karşılaştırıldığında çok küçük kalan bir sistemdir. Sadece samanyolu galaksisinde kabaca 200 milyar yıldız vardır ve bu yıldızların yaklaşık yüzde 10’u Güneş benzeri yıldızlardır.

Bu duruma göre sadece bizim galaksimizde 20 milyar yıldız Güneş’e benzer ve belkide bir çoğunun güneş benzeri sistemleri yani gezegenleri bulunur. Bunun yanı sıra Samanyolu benzeri galaksi sayısı ise, sadece görüntülenebilir evrende 2 Trilyon civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Dünya dışı varlıklar konusunda sadece kendi galaksimizde milyarlarca olasılık varken birde diğer galaksileri düşündüğümüzde bu sayı ve olasılık git gide artmaktadır.

Bu kocaman evrende oluşmuş veya oluşabilecek bir yaşam türünün, suya veya oksijene bağımlı olmadığını yine kendi gezegenimizde yaşayan bazı canlılardan yola çıkarak düşünebiliriz. Örneğin tardigratlar ya da türkçe terimiyle su ayıları 4 çift kısa bacağı olan mikroskobik bir canlılardır ve Dünya'nın en küçük hayvanları olarak adlandırılırlar. Genlerinin incelenmesi sonucu, önce tatlı suda ortaya çıkan tardigratlar olağanüstü ortam koşullarına öylesine dayanıklıdır ki havanın veya suyun olmadığı uzay boşluğunda bile yaşayabilir.

Henüz dünya dışından gelen herhangi bir varlığı görmedik, duymadık veya hiçbiriyle temasa geçmedik. Bu yüzden Dünya dışı varlıklar konusunda,“vardır” veya “yoktur” demek yerine tırnak içerisinde büyük harflerle “BELKİ” demek sanıyoruz ki en doğrusu olacaktır.

Bildiğimiz kadarıyla hala elimizde bu görüntülerden başka yetkili otoriteler tarafından onaylanmış çok az veri bulunmaktadır. Belkide gelecekte bu konu ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olabiliriz.

Kim bilir belki birgün bilim kurgu filmlerinde yaşandığı gibi Dünya dışı bir yaşam ile tanışabiliriz. Belkide onların da yardımıyla teknolojimizi daha da geliştirir ve yıldızlararası bir seyahati mümkün kılabiliriz.

Ünlü gök bilimci ve uzay içeriklerinin hazırlanması konusunda bir duayen olan Carl Sagan’ın o ünlü sözüyle bu konumuzu da burada bitirelim! “Kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir!”

Bu ve buna benzer konuların devamına ulaşmak için youtube kanalımıza abone olmayı ve instagram twitter ve facebook gibi sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip etmeyi unutmayınız.

Yaptığımız bu çalışmaları beğendiyseniz, bu videoyu paylaşarak daha fazla kişinin uzay hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir sonraki videomuzda sizleri uzayın derinliklerinden bambaşka konularla karşılamak dileğiyle, evde kalın, hoşçakalın!

 

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

27.05.2024
Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay zeka, son yıllarda hızla gelişen ve pek çok sektörde derin etkiler yaratan bir teknolojidir. İnsan hayatına etkileri açısından bakıldığında, yapay zeka birçok açıdan olumlu katkılar sunmaktadır. Yapay zeka sayesinde üretilen otomasyon sistemleri ve akıllı cihazlar, insanların günlük yaşamlarını daha kolay ve konforlu hale getirmektedir.

04.04.2024
Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Üste Çık