Bu hafta sizlerle uzaya dair ilginç 5 gerçeği paylaşacağız.

UZAYA DAİR İLGİNÇ GERÇEKLER

Bu hafta sizlerle uzaya dair ilginç gerçekleri paylaşacağız. 

  • Uzay sessiz midir?
  • NASA uzay giysisinin fiyatı ne kadardır?
  • Ay'daki ayak izleri ne kadar dayanır?
  • Venüs'te bir gün uzunluğu ne kadardır?
  • Uzayda iki metal birbirine değerse ne olur?

    BONUS!

  • Güneş, güneş sistemindeki kütlenin ne kadarına sahiptir? 

Uzay Tamamen Sessiz Değildir

Sizlerin de bildiği gibi ses dalgalar halinde yayılır ve sesin yayılması için bir ortama ihtiyacı vardır. Dünya’nın aksine uzayda bir atmosfer yoktur, dolayısıyla sesin üzerinde ilerleyebileceği bir madde veya ortam da yoktur. Radyo dalgaları ise bu durumdan etkilenmez. Dolayısıyla astronotlar, uzayda iletişim kurabilmek için radyo dalgalarını yani telsizleri kullanırlar.

NASA Uzay Giysisinin Maliyeti 12 Milyon Dolar

Uzay giysisi astronotların uzay ortamında çalışabilmesi için onlara yaşam alanı sağlar. Birçok açıdan geliştirilmiş olan uzay giysileri acil durumlarda veya uzay yürüyüşlerinde kullanılır.

Uzay giysisinin tamamı 12 milyon dolar değerindedir. Fakat bu ücretin sadece yüzde 30’u giysiye harcanırken geriye kalan yüzde 70’i havalandırma ekipmanlarının bulunduğu sırt çantası ve uzay giysisi kontrol modülüne harcanmaktadır.

Uzay giysilerinin tarihçesini, astronotu hangi koşullardan koruduğunu ve hangi parçalardan oluştuğunu Uzay Kampı Türkiye’nin yatılı programlarına katılan arkadaşlarımız çoktan hatırladılar bile. 

Aydaki Ayak İzleri Yaklaşık 100 Milyon Yıl Daha Orada Kalacak!

Ay'ın atmosferi yoktur. Dolayısıyla yüzeyi aşındırıcı rüzgar ve ayak izlerini yıkayacak yağmur Ay yüzeyinde oluşmaz.

Böylece, Apollo astronotlarının ayak izleri, uzay aracı izleri ve yüzey aracı tekerlek izleri, milyonlarca yıl boyunca orada olduğu gibi kalacak diyebiliriz.

Tabii ki izlerin öylece kalabilmesi için yüzeyinde binlerce, göktaşı çarpması sonucu oluşmuş kraterleri de göz önünde bulundurarak herhangi bir göktaşının aydaki ayak izine çarpmamasını ummalıyız.

1 Venüs Gününün Uzunluğu 225 Dünya Gününe Eşittir

Halk arasındaki 1 gün 1 yıl gibi geldi terimi sanki Venüs için söylenmiş bir söz gibidir.

Venüs’ün kendi etrafındaki dönüşü o kadar yavaştır ki Dünya’da 1 gün olarak ölçtüğümüz kendi etrafındaki dönüşü Venüs’te tamı tamına 243 dünya günü boyunca sürer. Yani 1 Venüs günü 243 Dünya gününe eşittir.

Peki ya Venüs, Güneş etrafındaki 1 tam turunu yani 1 yılını kaç Dünya gününde tamamlıyor?

Şimdi sıkı durun: 1 venüs yılı yaklaşık 225 dünya gününde tamamlanır. Yani 1 Venüs günü, 1 Venüs yılından 18 Dünya günü daha fazla sürer. Aynı zamanda Venüs, Dünya’nın tam tersi yönünde döner. Dolayısıyla Venüs’te Güneş batıdan doğar, doğudan batar. Bu gariplikler dünyası olan gezegen hakkında gelecekte yapılması planlanan programlar sayesinde çok daha fazla şey öğreneceğimiz kesin.

Aynı Yapıda İki Metal Uzayda Birbirine Değerse, Yapışırlar ve Ayrılmazlar

Bu inanılmaz gerçek, soğuk kaynak olarak da bilinir. Bu durumun oluşması sırasında iki metal parçası, birbirlerinin atomlarının ayrı olduklarını anlayamazlar ve tek parça olduklarını düşünürler. Dünyada ise parçalar arasında bulunması muhtemel olan hava ve su nedeniyle bu durum Dünya'da gerçekleşmez. Yani eğer uzay istasyonuna yeni bir parça eklemek isterseniz, dışarıdaki metal kısma aynı yapıda olan başka bir metali dokundurmanız yeterli olacaktır.

Güneş Sistemindeki Kütlenin %99’dan Fazlasını Sadece Güneş Oluşturur

Güneş sisteminin tek yıldızı ayrıca Dünya’daki yaşamın da kaynağı olan Güneş, hem boyut hem de kütle olarak gerçekten çok büyüktür. Yaklaşık 1 milyon tane Dünya Güneş’in içine sığabilir. 

Kütlesel bazda Güneş, güneş sisteminin %99.8'ini oluşturur. Şimdi hayal edin. 8 gezegen, onların yaklaşık 200’den fazla uydusu, 5 cüce gezegen tespit edilmiş bir milyona yakın asteroid ve 3 bin 500’den fazla kuyruklu yıldız bu kocaman güneş sisteminde kütlesel olarak sadece %0.2’lik bir değere tekamül ediyor. Sizce de inanılmaz değil mi?

Bu yazımızda uzaya dair ilginç gerçekleri beş maddede inceledik; içeriği beğendiyseniz aşağıdaki linklerden paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasına yadımcı olabilirsiniz.

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

15.12.2023
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler? Uzay ortamı insanlar için tehlikeli midir? Bu yazımızda astronot kıyafetlerini inceledik.

13.09.2020
BU YAZ UZAYI KEŞFEDİN!
Üste Çık