İzmir’in uzay bilimleri ve teknolojileri eğitim merkezi Uzay Kampı Türkiye, yaz kamplarına hızlı başladı.

Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Polonya, Romanya, Kazakistan, Amerika Birleşik Devletleri, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna ve Slovenya’dan gelen çocukların katılımıyla düzenlenen sezonun ilk uluslararası yaz kampı programına Biyoteknoloji Uzmanı Arno den Toom “Uzayda Tarım” sunumuyla renk kattı.

Dünyada sadece ABD ve Türkiye’de bulunan kamplardan birisi olan, Uzay Kampı Türkiye yaza hızlı giriş yaptı. Kampın, eğlence ve eğitimi bir arada sunan ‘Galaktik Yaz Kampı’ programına yoğun ilgi gösteren öğrenciler, yurtdışından gelen öğrencilerle aynı ortamı paylaşarak hem İngilizcelerini geliştiriyorlar hem de benzersiz eğitim araçlarında yapılan uygulamalarla “eğlenerek öğrenmenin” tadını çıkarıyorlar. Kampa katılan öğrenciler, 2002 yılında onlar gibi kampın bir katılımcısıyken, bugün Biyoteknoloji  uzmanı olan Arno den Toom’dan videokonferans bağlantısıyla “uzayda tarım” dersi aldılar.

DÜNYA DIŞINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM DERSİ

Den Toom, video konferansla gerçekleşen bağlantıda 2002 yılında Uzay Kampı Türkiye’de eğitim alırken topraksız tarım (hidroponik) yetiştiriciliğinden çok etkilendiğini ve kariyerini de bu şekilde devam ettirdiğini vurguladı. Uzayda tarıma farklı yaklaşımları değerlendirerek ekolojiyi korumanın öneminden bahseden den Toom sunumunda şu sözlere yer verdi: “İnsanlar başka gezegenlerde de tıpkı Dünyada olduğu gibi sürdürülebilir bir tarıma ihtiyaç duyacağımız yaşam formları kurmaya hazırlanıyor. İyi tarım uygulamaları, ister Dünyada, ister Ayda, Mars’ta veya herhangi başka bir yerde olsun, sürdürülebilir toplumlar için hayati öneme sahip. Bu nedenle teknoloji ve ıslah ile yeni yöntemler geliştirmeye devam etmekle birlikte, doğru toprakta doğru mahsulün seçilmesini de sağlamalıyız. Diğer gök cisimlerinin yüzeyindeki taş ve toz parçalarının Dünya’dakine benzer hale getirilmesi gerekiyor. Biz sadece gıdayla ilgilenmiyoruz, çünkü uzun vadeli sürdürülebilirlik aynı zamanda zihinsel sağlık için süs bitkileri ve ilaç veya yapı malzemeleri gibi işlevsel bileşenler getirebilen mahsullerin kullanımı anlamına da geliyor.”

ÖĞRETMENLERDEN TAM NOT

Programa TED Samsun Kolejinden katılan Fen Bilimleri öğretmeni Murat Önay kamp programlarını uzun yıllardır takip ettiğini ve bu yılla beraber toplamda 16’ncı kez katıldığını söyledi. Daha önce ABD’deki kampta düzenlenen Uzay Akademisi programına da katıldığını aktaran Önay, “Uzay Kampı Türkiye’nin şimdiye kadar yaptığı çalışmalar, sürekli kendini geliştiren yapısı, gelecekte yapacakları ile tüm dünya çocuklarına bulunmaz fırsatlar sunuyor. Sağlanan bu imkanlar özellikle ülkemiz çocukları için eşsiz bir kazanımdır. Kuran, yaşatan, geliştirmek için sürekli çabalayan tüm Uzay Kampı Türkiye ailesine bir öğretmen olarak içten tebriklerimi ve teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.  

Altı günlük dönemlerle düzenlenen ve 9-15 yaş grubundan çocuklar için sunulan Uzay Kampı Türkiye yaz kampı programında; astronomi dersleri gerçekçi bir uzay uçuşunun canlandırıldığı “Discovery Uzay Mekiği ile Sanal Uzay Uçuşu”,  Sıfır Yerçekimi Duvarında ağırlıksızlık, teleskopla yıldız gözlemi gibi eğitsel etkinlikler yer alıyor. Çocuklar aynı zamanda farklı ülkelerden gelen yaşıtlarıyla uluslararası arkadaşlıklar kurup sosyalleşecekleri bireysel ve takım oyunlarıyla da eğlenceli zaman geçiriyorlar. Yaz sonuna kadar syürecek kamp dönemleri sonunda öğrencilere katılım belgesi de veriliyor.

Üste Çık