CERN ve Uluslararası Uzay İstasyonu projelerinde görev yapan ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bilge Demirköz, Uzay Kampı Türkiye’de ABD, İtalya, Rusya, Romanya, İsrail, Azerbaycan ve Türkiye’den öğrencilerin bulunduğu 80 kişilik gruba yüksek enerjili parçacıkları anlattı.

Uzay Kampı Türkiye’nin yaz tatiline özel düzenlediği uluslararası kampa misafir konuşmacı olarak katılan Prof. Demirköz; bir saat süren sunumunda uzaydaki yüksek enerjili parçacıkları araştıran Alfa Manyetik Spektrometresi (AMS) deneyi analizi ve Türkiye'den uzaya yollanacak küçük parçacık dedektörlerinin geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmaları anlattı. Prof. Demirköz’ün, öğrencilerin sordukları Mars gezegeninde manyetik alan olmaması nedeniyle orada yaşamın nasıl kurulacağı, kızıl gezegenin yaşama uygun hale getirilmesi için ne yapılması gerektiği, demirin manyetik alan oluşumundaki öneminin ne olduğu gibi ilginç sorularına cevapları da içeren anlatımı ilgiyle izlendi.

 ÇOCUKLARA “ÇOK ÇALIŞIN” MESAJI


ODTÜ Uzay ve Hızlandırıcı Teknolojiler Uygulama Araştırma Merkezi çatısı altında yürütülen çalışmalardan da bahseden Prof. Demirköz’ün sunumuna 9-15 yaş grubundan; Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İsrail, İtalya, Romanya, Rusya ve Türkiye’den gelen yaklaşık 80 dinleyici katıldı.

Prof. Demirköz; meraklı öğrencilerin sorularını yanıtlarken ilgili tüm öğrencileri kariyer tercihlerini fen bilimleri alanında yapmaya “Sizler de gelecekte bilime büyük katkılar sağlayabilirsiniz, bunun için çok çalışın ve kendinize güvenin” sözleriyle davet etti.

 

BU YAZ UZAYI KEŞFEDİN!
Üste Çık