Uzay Kampı Türkiyede, Ay’a ilk insanlı inişin gerçekleştiği Apollo 11 görevinin 50’nci yıl dönümü, “Apollo Haftası”nda özel etkinliklerle kutlandı.

14-20 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen bu özel konseptli haftaya, aralarında Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’ın da olduğu toplam 6 ülkeden 170 öğrenci ve öğretmen katıldı. Katılımcılar program boyunca insanoğlunun güneş sisteminde ayak basabildiği tek gök cismi olan Ay ve astronotları Ay’a taşıyan Apollo programı hakkındaki bilinmeyenleri uygulamalı eğitimlerle öğrenme şansına sahip oldular.

Program süresince Uzay Kampı Türkiye’nin diğer etkinliklerinden de yararlanan katılımcılar, tasarladıkları Ay’ın Evreleri takvimiyle Güneş, Ay ve Dünya'nın konumlarını, Ay tutulması ve Ay’a ait diğer bilimsel gerçekleri uygulamalı olarak öğrendiler. Teleskopla Ay Gözleminde, Ay’ın yüzey özelliklerini ve Apollo astronotlarının iniş alanlarını 30 cm’lik teleskopla yakından keşfeden öğrenciler, aynı zamanda kinetik ve potansiyel enerji dönüşümleri, yer çekimi, hava direnci, aerodinamik gibi bilimsel kavramları kullanarak Ay’a İniş Aracı tasarladılar.

Ay’ın Evreleri Takvim Yapım Atölyesi

Apollo Haftası için özel olarak hazırlanan bu aktivitede katılımcılar yılın her günü için ayın evresini gösteren kendi ay evreleri takvimlerini yaptılar. Yaptıkları takvimi Ay gözlemi esnasında da kullanan öğrenciler, Ay’ı kraterlerine kadar inceleme şansı buldular.

Ay’a İniş

Ay’a iniş aktivitesinde katılımcılar bir Ay İniş Aracı tasarladılar. Öğrenciler, belirli yüksekliklerden serbest düşme hareketi ile bırakılan Ay İniş Aracı’nın içindeki astronotların, inişte yaşanacak olan sarsıntılardan etkilenmeden aracın içinde kalmalarını sağlamaya çalıştılar. Bu sayede kinetik ve potansiyel enerji dönüşümleri, yer çekimi, kuvvet ve hareket, çarpışma, hava direnci, aerodinamik gibi bilimsel kavramları öğrendiler. Mühendislik tasarım süreçlerini kullanarak en iyi performansı sağlayan, bir başka ifade ile Ay aracının inişi sırasındaki çarpışma etkisini en aza indirecek bir sistem oluşturmaya çalışan öğrenciler eğlenceli vakit geçirdiler.

Ay’da Hayatta Kalma

Bu aktivitede katılımcılar, yeni dünyaları keşfederken aynı zamanda bu dünyalarda nasıl hayatta kalabileceklerini de düşünme fırsatı buldu. Kâşiflerin çağlar boyunca deneyimledikleri zorluklar ve Ay hakkında önceden elde edilen bilgilere dayanarak hayatta kalma koşullarını karşılaştırdılar. 2024 yılında Ay'a iniş yapan bir astronot grubu üyelerinin rollerini üstlenen öğrenciler, Ay iniş araçlarının iticilerinde meydana gelen sorun sonrasında hayatta kalmak için ellerinde bulunan materyalleri nasıl öncelik sırasına göre kullanacaklarını öğrendiler.

Öğrencilerin hayallerinin üstünde bir tatil geçirmelerini hedefleyen ve dünyadaki iki uzay kampından biri olan Uzay Kampı Türkiye’nin 2019 yaz gençlik kampları tüm hızıyla devam ediyor. Okulların kapanmasıyla başlayan ve farklı yaş grupları için farklı seçenek ve içeriklerle yaz süresince devam eden Galaktik Yaz Kamplarından 18-24 Ağustos döneminde düzenlenecek olan kamp, Uzay Kampı Türkiye’nin uzaktan eğitim programının bir parçası olan Geleceğin Kaşifleri Zirvesine ev sahipliği yapacak.

APOLLO 11 GÖREVİNDE NE OLMUŞTU?

Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20:18'de Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. İnişten altı saat sonra 21 Temmuz günü 01:56'da Armstrong ay yüzeyine adım atarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi. Uçuşun mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu sırada Ay yörüngesinde Armstrong ve Aldrin'i taşıyan modülle bir araya gelmek için beklemedeydi. Görevin üç üyesi de sekiz gün uzayda kaldıktan sonra dünyaya döndü.

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2025 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

03.10.2024
Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay zeka, son yıllarda hızla gelişen ve pek çok sektörde derin etkiler yaratan bir teknolojidir. İnsan hayatına etkileri açısından bakıldığında, yapay zeka birçok açıdan olumlu katkılar sunmaktadır. Yapay zeka sayesinde üretilen otomasyon sistemleri ve akıllı cihazlar, insanların günlük yaşamlarını daha kolay ve konforlu hale getirmektedir.

04.04.2024
Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
UZAY HAFTASINA ÖZEL %30 İNDİRİM!
Üste Çık