Bir astronotla tanışmak ister miydiniz? Uzayla ilgili en çok merak ettiğiniz soruların cevabını ilk ağızdan duymak? Bu soruya hayır demek çok zor...
ASTRONOTLA TANIŞMAK
Bir astronotla tanışmak, uzayla ilgili en çok merak ettiğiniz soruların cevabını ilk ağızdan duymak ister miydiniz? Bu yazımızda kamp programlarımızda ağırladığımız astronotlar ve bizimle paylaştıkları hakkında bilgi vereceğiz.
Uzay; insanlık tarihinden beri her yaştan insan için az ya da çok merak konusu oldu. Keşfedilmeyi bekleyen bilinmezlikler, ulaşılmış olanın ötesine gitmek, ülkeleri ve bilim insanlarını uzun yıllar sürecek çalışmalar yapmaya teşvik etti. Geçmişten günümüze uzayla ilgili yapılan çalışmalar birçok ülkenin kimi zaman rekabeti kimi zaman da iş birliğiyle hız kesmeden devam ediyor. Teknolojinin gelişmesiyle uzaktan uzağa merak ettiğimiz uzaya insanlı uçuşlar gerçekleştirildi; bilinmezlikler çözüldü,yerini daha fazla bilinmezliğe bıraktı.
İlk insanlı uzay yolculuğu günümüzden tam 60 yıl önce 12 Nisan 1961’de Sovyet kozmonot ve pilot Yuri Gagarin’in Vostok 1 uzay aracı ile dünyanın yörüngesinde bir tur atması ile başladı. Uzay tarihinin geçmişindeki ilklerde kilometre taşları ve uzay yolculuğunun dönüm noktaları olarak Sovyetler Birliği ve ABD’nin art arda uzaya gönderdikleri uydular, 1958’de NASA’nın kurulması, 1965’te Sovyet kozmonot Alexei Leonov’un ilk uzay yürüyüşünü tamamlaması, ABD’nin insanlı uzay programları ve Ay’a ilk adımı atma hedefini söyleyebiliriz. Bir başka tarihi dönüm noktası Dünya benzeri kızıl gezegen Mars’ta yaşanabilir bir habitat yaratmak ve hatta uzay seyahatlerine başlamak olacak...
Tüm bu görevlerde yüzlerce binlerce mühendis; astronotların fiziksel olarak uzaya gidip keşif yapabilmeleri ve bu süreci tüm insanlığa yayıp kolaylaştırabilecekleri aşamaları kurmak ve daha güvenli hale getirmek için çalışıyor.
Uzay yolculuğunun insan vücuduna etkilerine baktığımızda fırlatma anında hissedilen G kuvveti, yüzdeki şişme, mide bulantısı, uykusuzluk, depresyon ve dünyaya dönüşte adaptasyon zorluğu gibi türlü türlü zorluklar karşımıza çıkıyor. Tüm bu zorluklara ve bilinmezliklere rağmen yine de astronot olmak neredeyse herkesin çocukken olmayı istediği mesleklerin arasında hep üst sıralarda oldu.
Peki siz uzaya gitmek ister misiniz?
Eğer yanıtınız evet ise ve astronot olmak gibi bir hayaliniz varsa aranan özellikleri sizler için sıralayalım.
STEM alanlarında master derecesine sahip (Mühendislik, Biyoloji, Fizik, Matematik veya Bilgi Teknolojileri)
En az 2 yıl profesyonel iş tecrübesine sahip olmak veya en az 1000 saatlik jet pilot uçuş tecrübesine sahip olmak
Uzay ortamına adapte olmak için verilen yoğun ve zorlu fiziksel ve psikolojik eğitimleri başarıyla tamamlamak
Eğitim süresi en az 2-4 yıl gibi bir süre almakta ve bu süre içerisinde adaylar kapsamlı bir şekilde uçuş hazırlığı, acil durum, hayatta kalma, yön bulma, mekanik ve temel bilimler alanlarında uzun saatler uygulamalı ve teorik eğitimler almaktadırlar.
UZAYA GİDEN ASTRONOT ve KOZMONOT MİSAFİRLERİMİZ
Türkiye'de tek, dünyada ikinci uzay kampı olan Uzay Kampı Türkiye’de açıldığımız günden bugüne 24 astronot ve kozmonotu programlarımızda ağırladık; katılımcılarımızla buluşturarak uzay deneyimlerini doğrudan paylaşmalarına aracı olduk. Uzay Kampı Türkiye olarak bir çok ilki başarmanın yanında bu kadar çok astronot ve kozmonotu Türkiye'ye getirip öğrencilerle bululşturan tek kurum olmanın da gururunu yaşıyoruz.
Her bir uzay yolcusunu tanıma şansı bularak uzay deneyimlerini dinlemek ve uzaya dair merak edilen soruların cevaplarını ilk ağızdan duymak katılımcılarımız için hayat boyu unutamayacakları birer anı oldu. Hazırsanız 1999 yılından 2015 yılına kadar zamanda kısa bir yolculuk yapalım.
1- Astronot Owen Garriott'un Uzay Kampı Türkiye Ziyareti
---astronot kıyafetiyle ve türk bayraklı fotografi yanyana---
Skylab Uzay İstasyonu'nda 60 gün geçiren ve Amatör Radyo Sistemini uzaya götüren ilk astronot olan bilinen Owen Garriott 1999 yılındaki ziyaretiyle Uzay Kampı’nı daha proje aşamasında ziyaret etti.
2- İlk 7 Amerikalı Astronottan Birisi Scott Carpenter'in Uzay Kampı Türkiye Ziyareti
--kurdela kesme töreni--
Tarih 12 Haziran 2000. Bizim için çok çok özel bir tarih çünkü proje aşamalarının tamamlanıp kampımızın resmi açılışının gerçekleştirildği gün. ABD'nin 1958’lerde başlayan insanlı ilk uzay yolculuğu projesi Mercury Programı’na seçilen 7 astronottan biri olan Scott Carpenter, Uzay Kampı Türkiye Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş’nin (ESBAŞ) girişimi olarak kapılarını Türk ve dünya gençliğine açarken, açılış kurdelemizi NASA'da çalışan ilk Türk mühendis merhum İsmail Akbay ve kurucumuz merhum Kaya Tuncer ile birlikte kesti.
3- Sacco
4- Tıp Doktoru Astronot Drew Gaffney'in Uzay Kampı Türkiye Ziyareti
Astronotlar sadece pilotlardan değil uzayda çok önemli deneyler yapacak bilim insanları arasından da seçiliyor. Dr. F. Andrew "Drew" Gaffney de bu astronotlardan birisi. Gaffney, Uzay Taşıma Sistemi-40 uçuşu (STS 40) Uzay Laboratuvarı Yaşam Bilimleri (SLS-1) görevi için NASA Kargo Uzmanı olarak seçilmeden önce 15 yıl kalp ile ilgili araştırmalarda bulunmuş bir tıp doktoru. Dr. Gaffney, biomedikal araştırmalara adanan Haziran 1991’deki ilk Uzay Laboratuvarı görevi için uzaya giderek insanın uzay kıyafeti içindeki kalp ve dolaşım sisteminin uyumunu araştıran bir deneyde görev aldı. SLS-1 mürettebatı, uzayda 9 gün içinde 18’den fazla deney gerçekleştirerek önceki NASA uçuşlarında elde edilen tıbbi verilerden daha fazla veriyle dünyaya geri döndü.
Astronot Dr. Andrew Gaffney Uzay Kampı Türkiye’nin, 3-9 Temmuz ve 10-16 Temmuz 2005 tarihlerinde düzenlediği Kardeş Okul Bilim Projesi Haftalarına (E-Pal Haftaları) Türkiye, Amerika, İsrail, Azerbeycan ve Yunanistan’dan gelen toplam 200 katılımcı ile buluşarak uzayda yaşama ve çalışma ile ilgili bilgiler verdi; katılımcıların sorularını yanıtladı
5- 2006 yılındaki ziyaretinde kendisini "dünyanın en şanslı insanlarından biriyim" diyerek anlatan Romanya'nın uzaya giden ilk kozmonotu Dumitru Dorin Prunariu küçüklük hayalini 1981 yılında Soyuz 40 görevinde yer alarak gerçekleştirmiş. Gökyüzüne ve uzaya olan merakı çocuk yaşlarda başlamış ve üniversitede uzay bilimleri okuyarak hayalini gerçekleştireceği güne hazırlanmış. “Dört sene süren eğitim aldım ve fırlatılacağımız günü sabırsızlıkla bekledim.”
6- 5 Temmuz 2007
Çocukların İlginç Soruları En ilginç sorulardan birisi Dünya takımındaki Rebecca Ashley’den geldi. Kozmonot Baturin’in uzaydayken en çok neyi özlediğini soran Rebecca ilginç bir yanıt aldı. Kozmonot Baturin görevi sırasında en çok çiçeklerin kokusunu özlediğini ve Dünya’ya döndüğünde duyumsadığı ilk şeyin çim kokusu olduğunu belirtti. Sunumun sonunda ESBAŞ ve Uzay Kampı Türkiye’nin CEO’su Kaya Tuncer, Yuri Baturin’e Uzay Kampı Türkiye’yi ziyareti onuruna bir plaket veredi. Temmuz ayında başka bir astronot UKT’yi ziyaret edecek. 2000-2004 yılları arasında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda baş bilimadamı olarak görev yapan Amerikalı astronot Roger Crouch, 15-21 Temmuz haftasında kampçıları ziyaret edecek.
Yuri Micahailovich Baturin Hakkında.. Kozmonot Yuri M. Baturin, uzaya giden ilk Rus politikacıdır. 13 Ağustos 1998’de, Expedition 26 programı altında Soyuz TM 28 ile uzaya gitmiş ve 11 gün boyunca MIR Uzay İstasyonu’nda kalmıştır. Uzaya son gidişini Soyuz TM 32 ile, 28 Nisan 2001’de gerçekleştirmiştir. Expedition 29 programı altında, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılan 7 günlük bu göreve ilk uzay turisti olan Amerikalı iş adamı Dennis Tito da katılmıştır.
5-Aynı yıl ağırladığımız bir diğer astronot Shannon Lucid 1996 yılında kendi rekoru olan 188 gün ve 4 saatle uzayda en uzun süre kalan astronot unvanına sahip iken bu rekor ancak 2007 yılında egale edilebilmişti.
6- Shanon Lucid
Astronot Roger Crouch’ın henüz 10 yaşındayken “Ay’a Seyahat” isimli kitabı okumasıyla başlayan hayali renk körü olduğunu öğrenmesiyle gecikmeye uğrasa da 57 yaşında Kargo Uzmanı olarak hayalini gerçekleştirmiş. Uzaya gitme hayalini gerçekleştirmek için 17 yıl boyunca çalışan astronot Roger Crouch’ın mesajı “Hiçbir zaman vazgeçmemeniz”. 2007 yılındaki ziyaretinde onun aklında olan bir sonraki uzay hayali 2030’lu yıllarda Mars’a seyahat edebilmek.
Yıl 2010. Artık uzaya gitmek için özel sektörün katkıları hızlanmış ve bu sektörlerde çalışan kişiler için de yol açılmıştı. Bilim insanı olmasanız da uzay gidebileceğinizin en güzel örneklerinden biri olarak özel sektörden uzaya çıkan ilk astronot unvanına sahip Charles Walker’ın kendisini bu yolculuk için hazırlarken dediği gibi “ Uzaya gitmeden önce aldığımız kapsamlı eğitimler o kadar önemli ki uzay mekiği sistemleri, uzayda yapılacak görevlere ilişkin detaylar ve acil durumlarda nasıl davranacağımız hepsi hayati önem taşıyor.”
2010 yılında Uzay Kampı Türkiye’nin kuruluşunun 10. yıl dönümüydü. Kuruluş yıl dönümümüz anısına hazırlanan flamamızı Şubat 2011 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyan astronot Steven Lindsey, aynı zamanda 2011'deki tarihi son uzay mekiği STS-133 görevinde de mekik komutanı olarak görev almıştı.
Yolumuz aynı yıl Uzay Kampı Türkiye’nin vizyon ve misyonu olan çocukların uzay bilimleri eğitimiyle küçük yaşlarda tanışmasını ve temel fen bilimleri eğitimi almalarını uzay çalışmalarının en önemli kısımlarından biri olarak gören Richard N. Richards ile kesişti. Ve onun da dediği gibi uzaydaki düşük yerçekiminde yaşadığımız zorlukları aştığımızda daha uzaklara gidebileceğiz.
İlk uzay yolculuğunu kızı 1 yaşındayken yapan ve aynı zamanda uzaya giden ilk anne astronot Anna Lee Fisher’ın cesareti uzayda araştırmalar yapmak için her şeyi geride bırakıp bilinmeyene doğru yola çıkmasıydı. 192 saat süren yolculukta dünyaya dışarıdan bakmak inanılmaz keyifli bir andı. Eşinin de astronot olmasından aldığı güçle yoluna devam eden Fisher uzayda tüm ekip arkadaşlarımla önemli görevleri tamamladık. Şimdiden gelecekteki yeni görevler için çok heyecanlıyım. 2012 yılındaki ziyaretinde verdiği ipucu şöyleydi: Gelecekte Mars’a yapılacak seyahatler için çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor.
Hedef hep daha uzaklara gitmekti. Yıl 2012…“Kendinize her zaman zor hedefler koyun. Kolay olanı hedeflerseniz limitinizi hiçbir zaman bilemezsiniz.” diyen ve NASA’dan üstün Hizmet Ödülü alan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronotu Jean François Clervoy. Kendi görevimde uzayda herkesin birbirine güven duyduğu mükemmel bir takım takım çalışması vardı. Uzayda karşılaşılabilecek her durum için hazırlıklı olmak ve takım arkadaşlarına güvenmek çok önemli.
Apollo 13 programıyla Ay’a ayak basan en genç astronot olan Charlie Duke. Her gün gelişen teknoloji ile nitelikli eğitim almış gençler birleştiğinde inanılmaz güzel sonuçlar alınıyor. 31 yaşında iken Ay’da yürüyen Duke, çocukları cesaretlendirmek ve onlara bildiklerimizi anlatmak bizim görevimiz diyerek 2013 yılında deneyimlerini bizlerle paylaşmıştı.
Askeri pilot olarak çalışırken astronot ilanı görünce başvuruda bulunan ve kendini yetiştiren Michael E.López-Alegria. Alegria herkesin öncelikle yetenekleri doğrultusunda yapabileceğinin en iyisini yapmak için çaba sarf etmesi gerekiyor ve ben de hep elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Bir ilanla başlayan yolculuğum bana 10 ayrı seferde, toplam 67 saat 40 dakika ile en uzun süre uzay yürüyüşü yapan NASA Astronotu unvanını getirdi.
Astronot olmak için binlerce aday arasından zorlu mülakatlardan ve seçim süreçlerinden geçiliyor. Tercih edilme sebebinizi kuvvetlendiren bir STEM eğitim geçmişinizin olması astronot Ellen Baker için de olumlu ilerlemiş. İç hastalıkları uzmanı bir tıp doktoru olan Baker insan vücudunun uzaydaki değişimlerini görmek, uzay mekiğinin penceresinden dünyaya bakmayı rüyada gibiydim diye tanımlamıştı. Kadınların astronot olarak seçilmelerindeki oran %20’lerde ama inanıyorum bu oran bilim ve mühendislik eğitimi alan kız öğrencilerin artmasıyla daha da yükselecek.
Gelişen teknoloji ve imkanlarla bir gün herkesin astronot olabileceğine inanan astronot Richard Linnehan…Hubble Uzay teleskobu ve Uluslararası Uzay İstasyonu inşaası gibi görevlerde yer alan Linnehan Hubble’ın çektiği bir görüntüden yola çıkarak belirlenen yüz milyarlarca yıldız, binlerce galaksi bize belki de yalnız olmadığımızı düşündürüyor.
Yıl 2015… Uzaydayken dünyayı sınırları olmadan her şeyi bir arada görüyor olmak beni en çok etkileyen görüntüydü diyen Michael J. Foreman dünyamızı çok narin ve kırılgan bir gezegen olarak tanımlıyor ve ekliyor “Bizler bu gezegeni korumak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.
Farklı ülkelerden gençlerin bir araya gelip uzun süreli arkadaşlıklar kurabilecekleri, diğer kültürleri anlayabilecekleri, takım çalışması ve teknolojiyi ideal bir ortamda sunduğumuz eğitimlerimizle Uzay Kampı Türkiye’yi şimdiye kadar 60’ın üzerinde ülkeden 260 bini aşkın genç ve yetişkin ziyaret etti.
“Geleceğin Liderleri Buradan Doğar” sloganı ile çıktığımız bu yolda STEAM öğrenme yaklaşımlarıyla desteklenen programlarımızla bir uzay ve bilim merkezi olan Uzay Kampı Türkiye’de uzun yıllar boyunca tüm dünya çocuklarının vizyonlarına ışık tutabilmeyi ve yeni değerler katabilmeyi diliyoruz.
1999-2015 UKT’ye GELEN ASTRONOT VE KOZMONOTLAR İSİM LİSTESİ
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 737 [parent] => 23 [order] => 1 [lang_id] => f3f277e9397ed01b55cab0d48d2d1eb0 [title] => 2023 Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları - Uzay Kampı Türkiye- Türkiye'de İlk ve Tek [subtitle] => 24.01.2023 [header_img] => 0 [list_img] => upload/media/yaz-kamplari-2022.jpg [summary] => 2023 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada! [content] =>
2023 ÇOCUKLAR İÇİN YAZ KAMPLARI KAYITLARI BAŞLADI
Türkiye'nin 1 numaralı uzay bilimleri ve teknolojileri eğitim merkezi Uzay Kampı Türkiyenin çocuklara özel yaz kampı program kayıtları başladı! ABD'de bulunan kampla birlikte dünyada sadece iki tane olan, Türkiye'nin benzersiz "uzay bilimleri ve teknolojileri" eğitim merkezi Uzay Kampı Türkiyede her yıl olduğu gibi 2023 yılı yaz kamplarında da eğlence ve eğitim bir arada olacak. Sınırlı sayıda kontenjan için Türkçe ve İngilizce dillerinde sunulacak, 7 yaş ve üzeri katılımcılara özel yaz kampı programlarımızı kaçırmayın!
20 yılı aşkın uluslararası yaz kampları düzenleme tecrübemizle 2023 yılı için de eşsiz programlar hazırladık. Yaz boyunca devam edecek çocuklar için yaz kampı programları; çocukların öğrenme, aktif olma ve yeni arkadaşlar edinme konusunda kendilerini geliştirecekleri eğlenceli bir ortamda ve uygulamalı eğitimlerle sunulacak.
Fiziksel ve zihinsel becerilere odaklanan eğlenceli aktiviteler ve "VR Destekli Ay Yürüyüşü", "Sıfır Yerçekimi Duvarı", "Uzay İstasyonu ve Discovery Uzay Mekiği Entegrasyonuyla Sanal Uzay Uçuşu", "Nesil Mars İnteraktif Sergi Alanı" gibi benzersiz eğitim araçlarıyla sunulan yaz kampı programları; zaman yönetimi, takım çalışması, sorumluluk alma becerilerinin gelişimini sağlayan, hayat boyu unutulmayacak bir eğitim tecrübesi yaşatıyor.
Uzay Kampı Türkiye'nin 7-15 yaş aralığındaki çocuklar için düzenlediği yaz kampları; katılımcılarına okulda öğrendikleri fen ve teknoloji derslerini farklı bakış açılarıyla pekiştirme imkanı sunarken aynı zamanda analitik düşünme ve özgüven kazanımı gibi yetkinlikleri de kazandırıyor.
Uygulamalı bilimsel etkinlikler ve eğlenceyle dolu 2023 yaz kampı programlarımız:
(*) Türkiye'de ikamet eden ve İşBankası, Vakıfbank veya Bonus platformuna üye bankalara ait kredi kartı sahipleri vade farksız 6 taksitle ödeme yaparak kayıt yaptırabilir. (*) İndirim ve Ödeme Seçenekleri hakkında bilgi içintıklayın
9-12 Yaş Grubu Çocuklar ve Yetişkinler İçin Astro-Tur
2023 Çocuklar için Yaz Kampları Programları Eğlence ve Eğitimin Bir Arada Olduğu Etkinliklerle Dolu!
2023 çocuk yaz kampları, katılımcıların Uzay Kampı Türkiyenin dinamik ve eğlenceli eğitimleriyle keyifli anılar biriktirirken hayat boyu unutamayacakları bir deneyim sunuyor.
Türkçe ve İngilizce dillerinde uygulanan Yaz Gençlik Kamplarına katılan gençler;
Çevrelerine ve teknolojiye karşı farkındalıklarını geliştirirler.
Uluslararası yaz kampı programlarında kendilerini yabancı dilde ifade etme becerilerini geliştirirler.
Astronot simülatörlerini kullanarak uzay teknolojilerini yakından tanırlar; matematik ve fen bilimleriyle olan ilişkilerini öğrenirler.
2023 Konaklamalı Gençlik Yaz Kampları
Uluslararası Dostluklar Bu Kampta Kuruluyor: “Galaktik Yaz Kampı”yla Benzersiz Bir Eğitim Macerası Yaşayacaksınız!
Açık alan oyun parkı "Astronot Macera Parkurunda" sosyalleşme ve takım çalışması etkinlikleri
2023 yaz kampı programları kapsamında düzenlenecek en uzun süreli (6 gün) yaz kampı programı Galaktik Yaz Kampı; çocukların astronot simülatörleriyle uygulamalı eğitim alıp, dijital gezegenevinde astronomi dersleri ve sanal uzay uçuşu, VR gözlükle entegreli 1/6 yer çekimi koltuğunda Ay yürüyüşü deneyimi gibi etkinliklerle uzay bilimlerini öğrenirlerken, aynı zamanda özel sunumlar gecesi, takım oyunları, barbekü partisi gibi eğlenceli etkinliklerle eşsiz bir hafta yaşayacakları yaz gençlik kampıdır. Galaktik Yaz Kampı 9-15 yaş grubundan çocuklar için ve sadece haziran, temmuz ve ağustosta uygulanacak. İngilizce ve Türkçe seçenekli uluslararası yaz kampları bu yıl da en gözde yaz kampı programı olacak. 2023 yaz kampı programlarına; Bulgaristan, Polonya, Romanya ve Litvanya'dan öğrencilerin katılması bekleniyor.
Yaz Kamplarının çocuğunuz için sağlayacağı temel faydalar
Akademik Gelişim: Uzay Kampı Türkiye, çocukların uzay bilimini ve teknolojisini öğrenmelerini hedefleyen etkinlikler sunmaktadır. Bu, bilim ve teknolojiye karşı ilginin artmasına ve hatta çocuklara gelecekte bu alanlarda kariyer yapmaları konusunda ilham vermesine yardımcı olabilir.
Takım Çalışması ve Liderlik Becerileri: Uzay Kampı Türkiye, uygulamalı etkinlikler ve simülasyonlar aracılığıyla ekip çalışması ve liderlik becerilerini geliştirmeye odaklanmaktadır. Çocuklar, sorunları çözmek ve görevleri tamamlamak için birlikte çalışmayı öğrenirler, bu da gelecekteki kariyerlerinde daha özgüvenli ve etkili liderler olmalarına yardımcı olur.
Kültürel Değişim: Uzay Kampı Türkiye, dünyanın dört bir yanından çocukları birlikte öğrenmek ve çalışmak üzere bir araya getiren uluslararası bir kamptır. Bu, çocukların farklı kültürlere karşı daha büyük bir anlayış ve takdir geliştirmelerine yardımcı olabilir; bu da günümüzün artık küreselleşen dünyasında önemli bir yaşam becerisi olabilir.
Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları: Robot Teknolojilerini ve Uzaydaki Uygulamalarını Keşfedin!
Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları programında katılımcılara doğru cevabı ezberlemeye odaklanmak yerine, bir çözüm bulana kadar farklı yaklaşımları denemeleri teşvik ediliyor.
2023 yaz kampı programları kapsamında düzenlenecek en uzun süreli ikinci kamp programı Robot Aktiviteli Uzay Yolcularında astronot simülatörlerinin kullanılmasınıa ek olarakrobot dizayn süreçleri boyunca programcıların ve mühendislerin ne tür görevler aldıkları, takım bireylerinin işbirliği yaparak zorlu problemleri nasıl çözebilecekleri uygulamalı olarak anlatılıyor. Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları Programı 13-15 yaş arasındaki katılımcılar için sunulmaktadır.
Robotik programın çocuğunuz için sağlayacağı temel faydalar:
Uygulamalı öğrenme: Robotik kamp programları, çocuklara teknolojiyi eğlenceli ve etkileşimli bir şekilde keşfetmelerine ve denemelerine olanak tanıyan ilgi çekici, uygulamalı bir öğrenme deneyimi sunmaktadır. Bu tür bir öğrenme, çocukların problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerinin yanı sıra Uzay Kampı Türkiye'nin eşsiz öğrenme ortamında teknolojinin nasıl çalıştığını ve sorunları çözmek için nasıl kullanılabileceğini anlamalarına yardımcı olur.
Takım çalışması ve işbirliği: Robotik kamp programları genellikle çocukların görevleri ve projeleri tamamlamak için ekipler halinde çalışmasını gerektirir, bu da önemli takım çalışması ve işbirliği becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu beceriler okulda ve işyerinde başarı için gereklidir ve ayrıca çocukların yaşıtlarıyla güçlü ilişkiler kurmalarına yardımcı olabilir.
Yaratıcılık ve yenilikçilik: Robotik kamp programları, çocukların kendi robotik projelerini tasarlamak ve inşa etmek için hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını kullanmalarına olanak tanır. Bu tür bir öğrenme, çocukları "kutunun dışında" düşünmeye ve sorunlara benzersiz ve yenilikçi çözümler bulmaya teşvik eder. Bu, çocukların gelecekte kendilerine iyi hizmet edecek önemli yaratıcılık ve yenilik becerileri geliştirmelerine yardımcı olabilir.
“Aile-Çocuk” Uzay Kampı: Çocuğunuzla Birlikte Unutulmaz Bir Hafta Sonu
Çocuğunuzla birlikte farklı bir deneyim mi yaşamak istiyorsunuz? O zaman “Aile-Çocuk Uzay Kampı” programımız tam size göre!
Konaklamalıaile kamplarımızda, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte keyifli zaman geçirebilmeleri ve çocukların da ebeveynleriyle olan iletişimlerini geliştirip, özgüven kazanmalarını hedefliyoruz. Anne- babalar; uzay istasyonu ve uzay mekiğiyle uçuş görevi, simülatör kullanımı gibi takım çalışması gerektiren etkinliklerde çocuklarıyla birlikte yer alacaklar. 7-10 yaş aralığında bir çocuğun bir ebeveyniyle (veya 18 yaşından büyük bir refakatçiyle) birlikte katıldığı 2 günlük konaklamalı Aile-Çocuk Uzay Kampı programı 16-18 Haziran 2023 ve 4-6 Ağustos 2023 tarihlerinde uygulanacak.
Okul Gruplarının Gözdesi: "Yıldızlar ve Gezegenler Macerası"
Vücudunuzun geri kalanı birden fazla eksende dönerken, ağırlık merkezinizi tek bir yerde tutan çok eksenli simülatör... Göründüğünden daha eğlenceli olduğuna emin olabilirsiniz!
Yaz kampı seçeneklerinden bir diğeri olan Yıldızlar ve Gezegenler Macerası, uzay bilimleri ve teknolojileri alanında bilinçlendirmeyi hedefleyen iki gün süreli programdır. Yıl boyunca grup katılımlarına da açık olan; Türkiye'nin dört bir yanından katılan okul gruplarının gözdesi Yıldızlar ve Gezegenler Macerası, 2023çocuklar için yaz kampı programları kapsamında bireysel katılımcılar için de sunulacak. Katılımcılar; Mars'ı sanal olarak keşfedecekler, NASA tasarımlı astronot simülatörlerini deneyimleyerek Discovery Uzay Mekiği simülatörü ve Uzay İstasyonu entegrasyonuyla yapılan sanal uzay uçuşu görevinde unutulmaz bir uzay serüveni yaşayacaklar. 2 günlük konaklamalı Yıldızlar ve Gezegenler Macerası programı 4-6 Ağustos 2023 döneminde uygulanacak.
Simülatörlü Aile Turu:Çocuğunuzla birlikte VR Deneyimi Yaşayın
İzmir'e kısa süreli gelmeyi planlıyorsanız veya sınırlı zamanınız varsa çocuğunuzla birlikte katılabileceğiniz bilim gezilerimizi mutlaka inceleyin..!
İzmir'de kısa süreliğine bulunuyorsanız veya sınırlı zamanınız varsa ve "çocukla İzmir'de yapılabilecek aktivite" arıyorsanız günlük bilim gezilerimizi mutlaka denemelisiniz. Yıl boyunca belirli dönemlerde düzenlenen programlarımız 2023 yaz döneminde de uygulanacak.
7-15 yaş arasındaki öğrencilerin bir yetişkinle birlikte katılabildikleri, Simülatörlü Aile Turunda; Uzay Kampı Türkiyenin en çok ilgi çeken simülatörlerinden sanal gerçeklik simülatörüyle sanal gerçeklik deneyimi yaşamanın keyfine varacak, Nesil Mars İnteraktif Sergi AlanındaMars’ta kurulması planlanan yaşam alanları hakkında detaylı bilgiler öğreneceksiniz. Programda;topraksız tarım, dijital yıldızevinde astronomi, roketlerin temel çalışma prensipleri, eğlenceli bilimsel deneyler ve simülatör gösterisi gibi etkinlikler de bulunuyor.
Okul öncesi çağdaki çocukların ebeveynleriyle birlikte katılabildikleri günlük gezi programıdır. 5-6 grubundan bir çocuk ve ebeveyninin (veya 18 yaşından büyük bir refakatçinin) birlikte katıldığı Minikler Uzayda- Aile Turu programı; çocukların bilişsel, zihinsel ve motor gelişimlerini destekleyecek özel etkinlikleri içeriyor.
Meraklı ve öğrenmeye istekli çocukların eşsiz bir öğrenme ortamında ebeveynleriyle olan etkileşimlerinin ve fen bilimlerine karşı farkındalıklarının artırılması, uzay teknolojileri hakkında bilgilendirilmeleri hedeflenmektedir.
Astro-Tur: Yıldızları ve Gezegenleri Keşfediyoruz!
Astronomi ağırlıklıgünlük gezi programıAstro-Tur'a, uzay ve astronomi meraklısı yetişkinler de bireysel olarak katılabiliyor.
9-12 yaş arasındaki çocukların bir yetişkinle birlikte, 13 yaş ve üzerindeki katılımcıların tek başlarına katılabildiği astronomi ağırlıklı Astro-Tur programında;NASA tasarımlı astronot simülatörlerinin çalışma prensipleri anlatılıp simülatör gösterisi yapılmaktadır. Program katılımcıları; sihirli küredegüneş sistemi eğitimi, gök atlası yapım atölyesi ve 30 cm'lik Schmidt-Cassegrain türü aynalı teleskopla gökyüzü gözlemi gibi interaktif etkinliklerle uzaya dair sorularına cevap bulacaklar.
(Okumak için Tıklayın) "...2002 yılında Uzay Kampı Türkiye'nin Uluslararası Yaz Kampı'na katılarak farklı ülkelerden gelen bambaşka kültürlerden arkadaşlar edindim. Program süresince Mars kolonisi, Uluslararası Uzay İstasyonu tasarımı ve..."
2023 Yaz Kamplarında Görüşmek Üzere!
[description] => Şimdi Kayıt Yaptırın! 2023 Çocuklar İçin Yaz Kampları. Türkiye'nin Benzersiz Eğitim Merkezinde Eğlence ve Eğitim Bir Arada! ✔️ Uluslararası Galaktİk Yaz Kampı ✔️Aile-Çocuk Uzay Kampı ✔️ Yıldızlar ve Gezegenler Macerası ve Çok Daha Fazlası Bu Kampta! [keywords] => Çocuklar için Yaz Kampları, Yaz Kampı Programları, 2023 Yaz Kampı Programları, 2023 çocuklar için yaz kampı, Gençlik Kampları, yaz kampı, yaz gençlik kampı, aile kampları, Aile-Çocuk Kampı, günlük aile turları, Yaz kampı seçenekleri, günlük gezi programı, yetişkinler için astronomi, okul öncesi çağdaki çocuklar için turlar, günlük aile turları, çocukla İzmir'de yapılabilecek aktivite [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => 2020-07-02 08:36:17 [updated_date] => 2023-01-24 15:40:42 [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) [1] => stdClass Object ( [id] => 885 [parent] => 23 [order] => 3 [lang_id] => f63ed8c7e22de8ca7edb806eb1afbb64 [title] => CUPOLA Modülü | Uluslararası Uzay İstasyonu Gözlem Penceresi [subtitle] => 12.01.2023 [header_img] => 0 [list_img] => upload/media/cupola-modulu.jpg [summary] => NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) dahil olmak üzere 5 uzay ajansının ortak çalışması olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), Dünya'nın yörüngesinde yaklaşık 200 mil yükseklikte dönen benzersiz ve karmaşık bir uzay aracıdır. [content] =>
Cupola modülü ne için kullanılır?
Cupola modülü zorlu uzay koşullarına dayanabilir mi?
Cupola modülünün kullanım amaçları nelerdir?
Cupola modülünün dezavantajları nelerdir?
Uluslararası Uzay İstasyonu’nun en çarpıcı özelliklerinden biri, çevredeki alanın 360 derecelik bir görünümünü sağlayan kubbeli, pencereli bir yapı olan Cupola’dır. Uluslararası Uzay İstasyonu’na 2010 yılında eklenen Cupola, istasyonun “Tranquility” modülünün ön kısmında yer almaktadır.
Altıgen şekilli, 80 cm genişlikteki modül sahip olduğu 7 pencere ile uzaydaki en büyük pencere ünvanına sahiptir.Pencereler, yüksek mukavemetli, çok katmanlı camdan yapılmıştır ve aşırı sıcaklık dalgalanmaları, güneş radyasyonu ve mikrometeorit etkileri dahil olmak üzere zorlu uzay koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmıştır.
Astronotlar Cupola modülünün içinde ne yapıyorlar?
Cupola, Uluslararası Uzay İstasyonunda çeşitli amaçlara hizmet etmektedir. İstasyon mürettebatı için eşsiz bir görüntüleme platformu sağlayarak Dünya'yı ve diğer gök cisimlerini geçerken gözlemlemelerine olanak tanır. Ayrıca, Uluslararası Uzay İstasyonu dışında yük taşımak ve deneyler yapmak için kullanılan istasyonun robotik kolu için bir kontrol merkezi olarak da kullanılmaktadır.
Bu noktada Cupola, istasyonun bilimsel araştırma ve keşif çabaları için bir merkez görevi görüyor.
Cupola pratik kullanımının yanı sıra mürettebat için psikolojik ve eğlence alanı olarak da hizmet vermektedir. Cupola'nın manzarası gerçekten nefes kesicidir ve istasyon mürettebatı sık sık Dünya'ya ve yıldızlara bakarak vakit geçirir. Aslında, Cupola konserler ve diğer kültürel etkinlikler için bir mekan olarak da kullanılmış ve bu etkinlikler için eşsiz bir ortam sağlamıştır.
Cupola modülünün içinde olmanın zorlukları nelerdir?
Cupola'nın birçok avantajına rağmen dezavantajları da vardır. Başlıca zorluklardan biri, ortamın içi ve dışı arasındaki sıcaklık ve nem farkları nedeniyle pencerelerde oluşabilecek yoğuşmadır. Bu yörüngenin belirli kısımlarında sorunlar ortaya çıkabilir ve mürettebat yoğuşmayı önlemek ve azaltmak için önlemler almalıdır.
Ayrıca Cupola, yapı ve bileşenlerinde aşınma ve yıpranmaya yol açabilecek zorlu alan koşullarına maruz kalır. Bu zorlukların üstesinden gelmek için yapısal bütünlüğünü korumak amacıyla çeşitli sistem ve malzemelerle donatılmıştır.
Yazımızı Uluslararası Uzay İstasyonunda çekilmiş bir kliple noktalayalım. Bu klipte de Cupola’nın aktif bir şekilde kullanıldığını görebiliriz.
Kim bilir, belki de bir gün siz Uluslararası Uzay İstasyonunda sizler görev alacaksınız. Peki siz olsaydınız Cupola’yı nasıl kullanırdınız, nasıl aktiviteler gerçekleştirirdiniz?
[description] => Uluslararası Uzay İstasyonu’nun en çarpıcı özelliklerinden biri, çevredeki alanın 360 derecelik bir görünümünü sağlayan kubbeli, pencereli bir yapı olan Cupola’dır. Cupola, Uluslararası Uzay İstasyonu’na 2010 yılında eklendi ve istasyonun “Tranquility” modülünün ön kısmında yer alıyor. [keywords] => kupola nedir, kupola modülü, kupola modülü nedir, ISS'de eğlence, kupola modülünün amaçları, kupolanın avantajları, kupola modülünün dezavantajları, uluslararası uzay istasyonunda gözlem modülü, iss'de gözlem modülü [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => 2023-01-10 09:26:06 [updated_date] => 2023-01-12 16:37:23 [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) [2] => stdClass Object ( [id] => 782 [parent] => 23 [order] => 4 [lang_id] => bfc199e3c86d7010287b1777ad547eff [title] => Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün” [subtitle] => 21.12.2022 [header_img] => 0 [list_img] => upload/media/kis-gun-donumu1.jpg [summary] => Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi! [content] =>
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”
Gün dönümleri bir sonraki mevsimin başlangıcına işaret eden, bir gezegenin yıl içindeki en uzun ve en kısa günleridir. Yılın en uzun günü, yazın başlangıcına işaret eder ve buna yaz gün dönümü denir. En kısa gün ise kışın başlangıcına işaret eder ve bu nedenle kış gün dönümü olarak adlandırılır. İçinde bulunduğumuz Kuzey Yarım Küre’de yaz gün dönümü, Kuzey Kutbu’nun doğrudan Güneş’e doğru eğildiği haziran ayında gerçekleşir. Kış gün dönümü ise Kuzey Yarım Küre’de Kuzey Kutbu’nun Güneş’ten en uzağa eğildiği yani Kuzey Yarım Küre’nin Güneş’ten olabildiğince uzak olduğu aralık ayında gerçekleşir. Bu nedenle kış gün dönümü, güneş ışığının en az alındığı yılın en kısa günüdür.
Neden gün dönümü yaşarız?
Eksen eğikliğinin gezegenimizdeki yaşam üzerindeki etkisini biliyor musunuz?
Kış gün dönümü Türkiye’de ne zaman gerçekleşecek?
Gün dönümü ile ilgili kısa bilgi
Diğer gezegenlerde gün dönümü olur mu?
Kış gün dönümünde gölgenizi nasıl görürsünüz?
Gün ışığı yaşamı nasıl etkiler?
Jüpiter ve Satürn, kış gün dönümünde nasıl gözlemlenebilecek?
Yılın en kısa günü olarak bilinen kış gün dönümü, daha az güneş ışığı Dünya'ya ulaştığı için, yılın en az gündüz vakti olan günüdür. İyi haber şu ki; kış gün dönümünden sonraki her gün, haziran ayında gerçekleşen ve gün ışığının en çok olduğu yaz gün dönümüne kadar biraz daha uzun sürmeye başlayacak.
Neden Gün Dönümü Yaşarız?
Her yıl, gün dönümlerini deneyimlememizin nedeni; gezegenimizin dönme ekseninin 23.4 derecelik bir açıyla eğik olmasıdır. Bu, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dik olmadığı anlamına gelir ve mevsimlerin oluşmasına neden olur.
Teşekkürler eksen eğikliği
Eksen Eğikliğinin Etkileri
Dünya'nın eksenindeki bu eğimin, gezegenimizdeki yaşam potansiyeli üzerinde etkisini düşünelim. Bu eğimde Dünya'nın yörüngesi yaz ve kış arasında dramatik sıcaklık değişikliklerine neden olacak kadar etkilidir. Bununla birlikte, bu etki ne aşırıdır ne de gezegeni uzun süre yaşanmaz hale getirecek kadar uzundur. Eksen eğikliğinin sonucu olan bu ılımlı değişkenlik, yaşamın çağlar boyunca yavaş yavaş gelişmesine ve canlıların hayatta kalmasına izin vermiştir.
Kuzey Yarım Küre için kış gün dönümü, her yıl 21 veya 22 Aralık'ta; Dünya genelinde tam olarak aynı zamanda gerçekleşir. Bu yıl kış gün dönümü 22 Aralık günü Türkiye saatiyle 00.47’de gerçekleşecek.
İngilizcede gün dönümü anlamına gelen "solstice" kelimesi, Latince "sol" yani "Güneş" kelimesi ile, sabit durmak anlamına gelen “stare” kelimesinin birleşiminden oluşur. Güneş’in doğudan doğup batıdan batması sırasında (Dünya’nın batıdan doğuya doğru dönmesi nedeniyle), mevsime bağlı olarak yıl boyunca gökyüzündeki konumu değişir. Gün dönümü sırasında Güneş, gökyüzündeki en yüksek ve en alçak noktasına ulaşır. Bunlar Güneş’in yolculuğundaki dönüm noktaları olan sırasıyla yaz ortası ve kış ortasına karşılık gelir. Güneş, yaz gün dönümünde zirveye ulaştığında ufka doğru yolculuğuna başlar ve kış gün dönümündeyse ufuktaki en alçak noktasına gelir. Bu dönüm noktalarından önceki haftalarda, Güneş çok az hareket ediyor gibi görünür. Bu duruma “Güneş’in durması” adı verilir.
Gün Dönümü Yaşanan Tek Gezegen Dünya Değil!
Eğik dönme eksenine sahip herhangi bir gezegende de gün dönümü gözlemlenir. Bunun yanında, diğer gezegenlerin mevsimlerinin birkaç nedenden dolayı iklimsel olarak Dünya'dakilere benzer olmadığını belirtmemizde fayda var. İlk olarak gezegenler, eksenel eğimlerinde değişiklik gösterir. Örneğin, Venüs'ün dönme ekseni sadece üç derece eğiktir. Neredeyse dik sayılabilecek bu eğim nedeniyle Venüs’te, yaz ve kış gün dönümleri arasında Dünya'dakilerden çok daha az mevsimsel fark vardır.
Ek olarak, Mars gibi gezegenler Dünya'nınkinden daha az dairesel yörüngeye sahiptir. Bu durum onların Güneş’e olan uzaklıklarının Dünya’dakinden daha dramatik bir şekilde değiştiği ve buna bağlı olarak da mevsimsel sıcaklık üzerinde daha büyük etkileri olduğu anlamına gelir.
Dünya'nın eksenel eğimi, mevsimlerin oluşmasında daireye yakın yörüngesinden çok daha büyük bir rol oynar. Dünya, Güneş'e en yakın konumunu 21 Aralık gün dönümünden yaklaşık iki hafta sonra; Kuzey Yarım Küre'nin kışı sırasında gerçekleştirir. Dünya, Kuzey Yarım Küre'nin yaz aylarında; 21 Haziran gün dönümünden yaklaşık iki hafta sonra Güneş’ten en uzaktadır.
Gün dönümünü görmemiz mümkün mü? Evet! Gökyüzünde neler olduğunu ve zamanla güneş ışığında meydana gelen değişiklikleri not ederek gün dönümünün etkilerini görmek mümkün olabilir.
22 Aralık’ta Gölge Boyunuza Ne Olacak?
Kış gün dönümünde, öğle vakti dışarıda durup gölgenize baktığınızda; tüm yıl boyunca görebileceğiniz en uzun gölgeyi görebilirsiniz. Bunun nedeni şöyle açıklanabilir: Güneş her gün doğudan doğar ve batıdan batar ve bu yolculuğunda gökyüzünde adeta sanal bir yay çizer.
Bu yayın yüksekliği, Dünya'nın Güneş etrafındaki yıllık yörünge hareketi sırasında değişir. Gezegenimiz Güneş’in etrafındaki yörüngede dolanırken, bir kutup Güneş’e doğru eğilirken diğer kutup ondan uzağa doğru eğilir. Kuzey Yarım Küre'de kış aylarında Kuzey Kutbu güneşten uzağa doğru eğilir, bu nedenle "yayın yüksekliği" yani Güneş'in ufuk çizgisinden olan açısal uzaklığı düşüktür ve bu nedenle gölgeniz uzun görünür.
Pek çok insan için kış gün dönümü, sonbaharın kışa dönmesine işaret eder. Ancak “kışın astronomik ilk günü” olarak adlandırılan kış gün dönümü ile “kışın meteorolojik ilk günü” olarak adlandırılan kış mevsiminin ilk günü arasında bir fark vardır. Meteorologlar her yıl sıcaklık kayıtlarına göre kış mevsiminin ilk gününü belirler.
Gün Işığındaki Değişikliklere Göre Yaşam
Bazı bitki ve hayvanlar gün ışığındaki değişikliklere göre yaşamlarını düzenler. Örneğin günler kısaldığında, yapraklar daha az gün ışığı ve daha düşük sıcaklıklar nedeniyle yeşil rengini kaybeder. Antik çağlardan beri, dünyanın her yerinden insanlar da bu yıllık ritme dikkat etmiştir. Dünyanın dört bir yanındaki kültürlerde, kış gün dönümünü kutlanır. Ateş ve ışık, yılın en karanlık bu gününde düzenlenen kutlamaların geleneksel sembolleridir.
Bununla birlikte, özellikle soğuk kış koşullarını önemsemeyen yıldız gözlemcileri için uzun gecelerin bazı faydaları vardır. Soğuk kış günleri, yaz aylarına kıyasla daha düşük nem oranına sahip olduğundan; sunduğu berrak gökyüzü ile gözlemcilerini ödüllendirir.
Mutlu bir gün kış gün dönümü geçirmeniz dileğiyle, gökyüzünüz açık olsun…
[description] => Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi! Gün dönümleri bir sonraki mevsimin başlangıcına işaret eden, bir gezegenin yıl içindeki en uzun ve en kısa günleridir. Yılın en uzun günü, yazın başlangıcına işaret eder ve buna yaz gün dönümü denir. En kısa gün ise kışın başlangıcına işaret eder ve bu nedenle kış gün dönümü olarak adlandırılır. 21 Aralık 2022 kış gün dönümünü ve daha fazlası blogumuzda! [keywords] => kış gün dönümü ne zaman, kış gün dönümü nedir, kış gün dönümü en uzun gece, kış gün dönümü ne demek, kış gün dönümü hangi tarihtedir, gün dönümü kısa bilgi, kış gün dönümü, kış gün dönümü gecesi, kuzey kış gün dönümü, 21 aralık kış gün dönümü özellikleri, kış gün dönümü türkiye, kış yaz gün dönümü, gün dönümü nedir, gün dönümü ne demek, gün dönümü ne zaman, gün dönümü tarihi, gün dönümü anlamı, 21 aralık ne olacak, 21 aralık özellikleri, 21 aralık en uzun gece, 21 aralık 2022, 21 aralık dünyanın güneşe karşı konumu, 21 aralık durumu, 21 aralık en uzun gece nerede, 21 aralık gece gündüz süreleri, 21 aralık gölge boyu, 21 aralık güneş ışınları, 21 aralık gün dönümü, 21 aralık hakkında bilgi, 21 aralık'ın özellikleri, 21 aralık'ın önemi, 21 aralık gezegenler, 21 aralık ile ilgili bilgiler, [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => 2020-12-20 12:45:56 [updated_date] => 2022-12-20 13:29:48 [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) [3] => stdClass Object ( [id] => 867 [parent] => 23 [order] => 6 [lang_id] => 3c587da010ba6cb473dfc0985faf66b1 [title] => Kardeş Okullarla Bilim Programı'nın (PSSP) 20. Yıl dönümü Kutlandı. [subtitle] => 01.08.2022 [header_img] => 0 [list_img] => upload/media/pssp2.png [summary] => Kardeş Okullarla Bilim Programı, Kurucumuz merhum Kaya Tuncer ve ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mary Tuncer tarafından 2002 yılında Türk ve dünya çocuklarının küresel arkadaşlıklarına katkı sağlamak amacıyla kuruldu. [content] =>
Yıl boyu süren program dahilinde farklı ülkelerden katılımcılar uluslararası bir proje içerisinde yer alarak uzay bilimleri konusunda STEAM tabanlı eğitimler almaktadır. Bu eğitim katılımcılara gelecekteki kariyer planlarını dahi etkileyebilmektedir. Uzay Kampı Türkiye Grup Müdürü Sayın Tolga Yıldırım tarafından yıllar içinde bu günkü halini alan Kardeş Okullarla Bilim Programı tam 20 yıldır hedefinden hiç şaşmadan yoluna devam ediyor.
Program dahilinde o günün teknolojik şartlarıyla bir imkansız başarılmış ve NASA, Kardeş Okul ve Uzay Kampı Türkiye üçgeninde tam 179 videokonferans gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında NASA’nın Dijital Öğrenme Ağı sistemi kapansa da Sayın Tolga Yıldırım önderliğinde hızlıca aksiyon alan Uzay Kampı Türkiye, kendi Dijital Eğitim Merkezi’ni aynı yıl içerisinde kurdu. NASA temelli eğitim paketleriyle 2015 yılından günümüze kadar 1400’ün üzerinde video konferans gerçekleştiren merkez günümüzde farklı ülkelerden sağlanacak katılımlarla bu sayıyı 2000’in üzerine çıkarmayı hedeflemektedir.
Program geçmişten günümüze kadar ABD, İngiltere, İtalya, Polonya gibi farklı ülkelerden programa dahil olan öğrencileri, Türk öğrenciler ile bir eğitim yılı boyunca uzay bilimleri ve STEAM alanında bir araya getirdi. Ardından E-Pal haftası adıyla özel olarak gerçekleştirilen 6 Günlük Galaktik Yaz Kampı programında kardeş okullardan katılan öğrenciler, Uzay Kampı Türkiye’de yüzyüze tanışma fırsatı buldular. Bu yıl gerçekleştirilen 2 farklı E-Pal haftasında ise bambaşka bir heyecan vardı. Programın 20. Yılı büyük bir coşku ile kutlandı.
Görev Armaları, Uzayda Oyuncaklar, Güneş Sisteminde Tatil, Gezegen Avcıları gibi 10 adet eğitim paketi içerisinden öğretmenleri ile birlikte karar verdikleri konular hakkında araştırma ve projeler gerçekleştiren öğrenciler 19-25 Haziran ve 26 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret ettiler.
Etkinlikler kapsamında birçok uzay ve uzay bilimi aktivitelerinin yanı sıra yapılan bilim fuarlarında katılımcılar yıl boyunca gerçekleştirdikleri çalışmaları diğer PSSP katılımcılarına göstermek için standlarını hazırladı ve sunumlarını gerçekleştirdi. Projeler arasında muhteşem görev armaları, mikro yer çekimi ortamında rahatlıkla oynanabilecek oyuncaklar ve geleceğin uzay istasyonu modelleri gibi fütüristik ve gerçekçi birçok proje yer aldı.
Ayrıca yine hafta içerisinde bitki biyoteknolojileri uzmanı ve bir Uzay Kampı Türkiye mezunu olan Arno den Toom, Kardeş Okullarla Bilim Programı kapsamında Uzay Kampı Türkiye’ye katılan katılımcılara dış uzayda, Ay’da ve Mars’ta bitki yetiştirme ile alakalı muhteşem bir sunum yaptı.
Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti İzmir Şubesi ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalarda, uzay istasyonunda kullanılan amatör telsiz istasyonu ve amatör telsizcilik hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Sonrasında ise farklı ülkelerden gelen katılımcılar kendi ülkelerindeki amatör telsizcilerle telsiz bağlantısı kurma fırsatına erişen katılımcılar; muhteşem geçen aktivite sırasında katılımcılar hem telsizi nasıl kullanacaklarını hem de nasıl amatör telsizci olunabileceğini öğrenmiş oldular.
Farklı ülkelerden gelen katılımcıların kendi kültürlerini yansıtabilmeleri için hazırlanan özel sunumlar gecesinde Polonya’nın yöresel dansları, Romanya’nın şehirleri, Slovenya’nın tarihçesi ve Türk gelenekleri gibi pek çok konuda katılımcılar hem eğlendiler hem de kültür alışverişinde bulundular.
Mezuniyet öncesi yapılan son toplu etkinlik olan barbekü partisinde PSSP’nin 20. Yılını kutlayan katılımcılar günümüz müzikleri ve yöresel şarkılar eşliğinde eğlendiler ve yanlarında getirdikleri minik hatıra hediyeliklerini birbirleriyle değişme fırsatı buldular.
Mezuniyet sırasında Uzay Kampı Türkiye’ye katılım sertifikasının yanı sıra Kardeş Okullarla Bilim Programına katılım sertifikası da alan katılımcılar, takım ödülleri ve bireysel ödüllerle de ödüllendirildi ve Uzay Kampı Türkiye’den mezun oldu. Bir eğitim yılı boyunca Kardeş Okullarla Bilim Programı’na katılmış ve Uzay Kampı Türkiye’de düzenlenen özel E-Pal Haftası’na katılarak mezun olmuş tüm katılımcılarımızı bir kez daha tebrik ediyoruz!
[description] => Kardeş Okullarla Bilim Programı, Kurucumuz merhum Kaya Tuncer ve ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mary Tuncer tarafından 2002 yılında dünyanın diğer ucundan çocukları Türk öğrencilerle tanıştırmak amacıyla kuruldu. [keywords] => Kardeş Okullarla Bilim Programı, PSSP, Kaya Tuncer, ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mary Tuncer, uluslararası, STEAM tabanlı eğitim, Uzay Kampı Türkiye, NASA, Kardeş Okul, videokonferans, Dijital Öğrenme Ağı, Dijital Eğitim Merkezi, 6 Günlük Yaz Kampı, Görev Armaları, Uzayda Oyuncaklar, Güneş Sisteminde Tatil, Gezegen Avcıları, uzay bilimi aktiviteleri, bilim fuarları, görev armaları, mikro yer çekimi, [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => 2022-07-29 13:13:19 [updated_date] => 2022-09-05 12:49:42 [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) [4] => stdClass Object ( [id] => 861 [parent] => 23 [order] => 7 [lang_id] => 95a9558a323f4ed5d7b69c0fe1801f7c [title] => Apollo 11 - İnsanoğlunun Gerçekleştirdiği Büyük Adımın 53. Yılı Kutlu Olsun! [subtitle] => 20.07.2022 [header_img] => 0 [list_img] => upload/media/apollo-11.png [summary] => Bundan tam 53 yıl önce Ay’a ilk adımı atan Neil Armstrong’un sözleri, evrene insanoğlunun muhteşem başarısını duyuruyordu: Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım… [content] =>
12 Eylül 1962 günü Teksas’taki Rice Üniversitesi stadyumunda dönemin Amerikan başkanı John F. Kennedy’nin şu sözleri sonraki 10 yıla damgasını vuracak ve insanoğlu ilk defa ay yüzeyine ayak basacaktı: “Önümüzdeki on yıl içinde aya gitmeyi ve diğer şeyleri yapmayı seçtik. Bunu kolay olduğu için tam tersine zor olduğu için seçtik.”
Bu konuşma bir çok açıdan uzay alanındaki atılımların batı kanadını oluşturmaya başlamıştı. Doğuda ise Sovyetler Birliği, konuşmadan 1 yıl öncesinde uzaydaki ilk insan olan Yuri Gagarin’i uzaya göndermiş ve uzay yarışında öne geçmişti. Hızlıca konu üzerine çalışmalar yapılmaya başlandı. Fakat henüz her şey çok yeniydi. Bazı özel durumların öğrenilmesi, uzaya uygun özel giysilerin üretilmesi ve randevulaşma olarak adlandırılan uzay araçlarının uzay ortamında birbirleri ile kenetlebilmesi gibi durumlar adım adım öğrenilecekti. Mercury olarak adlandırılan, uzaya ilk Amerikalının götürülmesi projesinin sonuna gelinmiş, 6 Amerikalı astronot uzaya gönderilmişti. Tüm bu konuları öğrenmek, farklı keşifler yapmak ve sorunlara çözüm bulmak için yeni bir program üzerinde çalışılmaya başlandı. Programın adı “Gemini” oldu.
Mercury Program Mürettebatı
Mercury Programında tek tek uzaya gönderilen astronotlar, Gemini Programında ikili gruplar halinde ve aynı kapsül içerisinde uzaya gönderildi. Bu program sırasında araç dışı yürüyüşler, kenetlenme-ayrılma ve uzun süre uzay ortamında yaşama gibi konular üzerine deneyim kazanan NASA, programın sonuna gelindiğinde artık Ay’a gitmeye neredeyse hazırdı.
Ed White - Gemini Program - İlk Uzay Yürüyüşü Yapan Amerikalı
“Apollo Programı” adını alan programda bir Alman roket mühendisi olan Werner von Braun’un etkisi inanılmaz bir şekilde hissediliyordu. Braun, çok güçlü roket motorları ve gövdeleri üzerine zaten NASA için çalışıyordu. Fakat şimdi yapacağı roketin yüksekliği tamı tamına 110 metre olacak, yaklaşık 4 gün sürecek bir yolculuk sonunda insanoğlunu Ay’a taşıyacaktı.
Dr. Werner von Braun - İsmail Akbay (NASA'da çalışan ilk Türk Mühendis)
Saturn roketleri olarak isimlendirilen roketler 3 farklı gruptan oluşuyordu. Test uçuşları için kullanılan Saturn I, Apollo programı için Saturn I’in modifikasyonu ile elde edilen ve sonrasında Amerika'nın ilk uzay istasyonu olan Skylab’I taşıyacak olan Saturn IB ve tam 110 metre uzunluğunda olan insanoğlunu Ay’a taşıyan roketSaturn V.
Saturn V roketi
27 Ocak 1967 günü Kennedy uzay üssünde büyük bir heyecan vardı. Fırlatma rampasında duran bir Saturn IB roketi ve roketin üzerinde Apollo kapsülü bulunuyordu. Astronotlar 21 Şubat günü yapılması planlanan ve Apollo Programı’nın ilk görevi olacak Apollo 1 için son hazırlıklarını yapmaktaydı.
Gus Grissom, Ed White ve Roger Chaffee isimli 3 astronot Apollo kapsülünün içine girip çalışmalarına başladılar. Fakat daha programın ilk uçuşu olacağından bazı aksaklıklar olabiliyordu. Hatta Gus Grissom, mikrofondan kaynaklanan bir arızadan dolayı yer kontroldeki arkadaşlarına “Daha birkaç bina ötedeki kişilerle konuşamazken Ay’a nasıl gideceğiz?” diye hayıflanmıştı. Birkaç dakika sonra çok daha büyük bir problem onları bekliyordu.
Kapsül, henüz gerçek görevde olmadığından normalde karıştırılması gereken hava tamamen oksijen olarak kapsül içerisine basılmıştı. Oksijenin yakıcı özelliği Apollo 1 kapsülünün içerisindeki minicik bir kıvılcımın yangına dönüşmesine sebep oldu. Yardıma koşmaya çalışanlar olsa da kapsülün içeriye doğru açılan kapağı, içerideki yangının oluşturduğu basınçtan dolayı açılamadı ve maalesef 3 profesyonel astronot hayatlarını kaybettiler.
Apollo 1 Mürettebatı - Gus Grissom, Ed White II ve Roger Chaffee
Uzay programlarının yürütücüsü Deke Slayton olay sonrasında her şeyden emin olunana kadar görevlerin insansız yapılacağını duyurdu. Sonrasında Apollo 7 görevine kadar tüm çalışmalar insansız olarak yapıldı. Apollo 7’de Dünya yörüngesinde, Apollo 8’de Ay yörüngesinde dolanan astronotlar Apollo 9’da Ay’a iniş modülünü test etti. Apollo 10’da ise Ay’a iniş dışında neredeyse her şey yapıldı fakat görev doğrultusunda Ay yüzeyine 15 kilometre kala astronotlar geri döndü.
Apollo Görev Armaları
16 Temmuz 1969 günü Neil Armstrong, Edwin Aldrin ve Michael Collins isimli 3 astronot Komuta Servis Modülü’ndeki yerlerini aldılar. Saatler 13:32’yi (GMT) gösterdiğinde geri sayım tamamlandı ve 110 metrelik Saturn V roketi bütün ihtişamı ve gürültüsüyle 384.000 km uzağa doğru yola çıktı. 19 Temmuz’da Ay’ın yörüngesine ulaştılar. Hemen sonrasında Neil Armstrong ve Edwin Aldrin, Ay yüzeyindeki ilk insanlar olabilmek için o görevde “Eagle” olarak adlandırılan Ay’a İniş modülüne geçtiler. 20 Temmuz 1969 günü saat 20:17’de (GMT) Eagle, Ay yüzeyine inişini gerçekleştirdi.
Hemen ardından Ay’a ilk adımı atan Neil Armstrong’un sözleri, evrene insanoğlunun bu muhteşem başarısını duyuruyordu: "Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım…"
İnsanoğlunun gerçekleştirdiği bu büyük adımın 53. Yılı kutlu olsun.
[description] => Bundan tam 53 yıl önce Ay’a ilk adımı atan Neil Armstrong’un sözleri, evrene insanoğlunun muhteşem başarısını duyuruyordu: Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım… Apollo 11 [keywords] => Apollo 11, Neil Armstrong, Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım, Ay’a ilk adım, Yuri Gagarin, Mercury Programı, Gemini Programı, Ed White İlk Uzay Yürüyüşü Yapan Amerikalı, Apollo Programı, Werner von Braun, NASA, Saturn I, Saturn IB, Skylab, Ay’a taşıyan roket, Saturn V, Apollo kapsülü, Gus Grissom, Ed White, Roger Chaffee, Apollo 7, Apollo 8, Apollo 9, Ay’a iniş modülü, Apollo 10, Neil Armstrong, Edwin Aldrin, Michael Collins, 20 Temmuz 1969 [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => 2022-07-19 11:11:25 [updated_date] => 2022-07-20 14:16:38 [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) )
NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) dahil olmak üzere 5 uzay ajansının ortak çalışması olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), Dünya'nın yörüngesinde yaklaşık 200 mil yükseklikte dönen benzersiz ve karmaşık bir uzay aracıdır.
Kardeş Okullarla Bilim Programı, Kurucumuz merhum Kaya Tuncer ve ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mary Tuncer tarafından 2002 yılında Türk ve dünya çocuklarının küresel arkadaşlıklarına katkı sağlamak amacıyla kuruldu.
Bundan tam 53 yıl önce Ay’a ilk adımı atan Neil Armstrong’un sözleri, evrene insanoğlunun muhteşem başarısını duyuruyordu: Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım…