Kardeş Okullarla Bilim Programı, Kurucumuz merhum Kaya Tuncer ve ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mary Tuncer tarafından 2002 yılında Türk ve dünya çocuklarının küresel arkadaşlıklarına katkı sağlamak amacıyla kuruldu.
2002 yılında başlayan ve küresel dostluk hedefiyle yola çıkan Kardeş Okullarla Bilim Programı (PSSP) bu yıl 20. Yıl dönümünü kutladı.
Yıl boyu süren program dahilinde farklı ülkelerden katılımcılar uluslararası bir proje içerisinde yer alarak uzay bilimleri konusunda STEAM tabanlı eğitimler almaktadır. Bu eğitim katılımcılara gelecekteki kariyer planlarını dahi etkileyebilmektedir. Uzay Kampı Türkiye Grup Müdürü Sayın Tolga Yıldırım tarafından yıllar içinde bu günkü halini alan Kardeş Okullarla Bilim Programı tam 20 yıldır hedefinden hiç şaşmadan yoluna devam ediyor.
Program dahilinde o günün teknolojik şartlarıyla bir imkansız başarılmış ve NASA, Kardeş Okul ve Uzay Kampı Türkiye üçgeninde tam 179 videokonferans gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında NASA’nın Dijital Öğrenme Ağı sistemi kapansa da Sayın Tolga Yıldırım önderliğinde hızlıca aksiyon alan Uzay Kampı Türkiye, kendi Dijital Eğitim Merkezi’ni aynı yıl içerisinde kurdu. NASA temelli eğitim paketleriyle 2015 yılından günümüze kadar 1400’ün üzerinde video konferans gerçekleştiren merkez günümüzde farklı ülkelerden sağlanacak katılımlarla bu sayıyı 2000’in üzerine çıkarmayı hedeflemektedir.
Program geçmişten günümüze kadar ABD, İngiltere, İtalya, Polonya gibi farklı ülkelerden programa dahil olan öğrencileri, Türk öğrenciler ile bir eğitim yılı boyunca uzay bilimleri ve STEAM alanında bir araya getirdi. Ardından E-Pal haftası adıyla özel olarak gerçekleştirilen 6 Günlük Galaktik Yaz Kampı programında kardeş okullardan katılan öğrenciler, Uzay Kampı Türkiye’de yüzyüze tanışma fırsatı buldular. Bu yıl gerçekleştirilen 2 farklı E-Pal haftasında ise bambaşka bir heyecan vardı. Programın 20. Yılı büyük bir coşku ile kutlandı.
Görev Armaları, Uzayda Oyuncaklar, Güneş Sisteminde Tatil, Gezegen Avcıları gibi 10 adet eğitim paketi içerisinden öğretmenleri ile birlikte karar verdikleri konular hakkında araştırma ve projeler gerçekleştiren öğrenciler 19-25 Haziran ve 26 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret ettiler.
Etkinlikler kapsamında birçok uzay ve uzay bilimi aktivitelerinin yanı sıra yapılan bilim fuarlarında katılımcılar yıl boyunca gerçekleştirdikleri çalışmaları diğer PSSP katılımcılarına göstermek için standlarını hazırladı ve sunumlarını gerçekleştirdi. Projeler arasında muhteşem görev armaları, mikro yer çekimi ortamında rahatlıkla oynanabilecek oyuncaklar ve geleceğin uzay istasyonu modelleri gibi fütüristik ve gerçekçi birçok proje yer aldı.
Ayrıca yine hafta içerisinde bitki biyoteknolojileri uzmanı ve bir Uzay Kampı Türkiye mezunu olan Arno den Toom, Kardeş Okullarla Bilim Programı kapsamında Uzay Kampı Türkiye’ye katılan katılımcılara dış uzayda, Ay’da ve Mars’ta bitki yetiştirme ile alakalı muhteşem bir sunum yaptı.
Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti İzmir Şubesi ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalarda, uzay istasyonunda kullanılan amatör telsiz istasyonu ve amatör telsizcilik hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Sonrasında ise farklı ülkelerden gelen katılımcılar kendi ülkelerindeki amatör telsizcilerle telsiz bağlantısı kurma fırsatına erişen katılımcılar; muhteşem geçen aktivite sırasında katılımcılar hem telsizi nasıl kullanacaklarını hem de nasıl amatör telsizci olunabileceğini öğrenmiş oldular.
Farklı ülkelerden gelen katılımcıların kendi kültürlerini yansıtabilmeleri için hazırlanan özel sunumlar gecesinde Polonya’nın yöresel dansları, Romanya’nın şehirleri, Slovenya’nın tarihçesi ve Türk gelenekleri gibi pek çok konuda katılımcılar hem eğlendiler hem de kültür alışverişinde bulundular.
Mezuniyet öncesi yapılan son toplu etkinlik olan barbekü partisinde PSSP’nin 20. Yılını kutlayan katılımcılar günümüz müzikleri ve yöresel şarkılar eşliğinde eğlendiler ve yanlarında getirdikleri minik hatıra hediyeliklerini birbirleriyle değişme fırsatı buldular.
Mezuniyet sırasında Uzay Kampı Türkiye’ye katılım sertifikasının yanı sıra Kardeş Okullarla Bilim Programına katılım sertifikası da alan katılımcılar, takım ödülleri ve bireysel ödüllerle de ödüllendirildi ve Uzay Kampı Türkiye’den mezun oldu. Bir eğitim yılı boyunca Kardeş Okullarla Bilim Programı’na katılmış ve Uzay Kampı Türkiye’de düzenlenen özel E-Pal Haftası’na katılarak mezun olmuş tüm katılımcılarımızı bir kez daha tebrik ediyoruz!
Pİ GÜNÜ
Bunun sebebi 3.14'ün Pi'nin ilk rakamları olmasıdır. Dünyanın dört bir yanındaki matematik meraklıları, sonsuz ve hiç bitmeyen bu sayıyı kutlamayı çok severler. İlk kez 1988 yılında San Francisco Exploratorium’da ünlü bir fizikçi olan Larry SHAW tarafından kutlanan Pi Günü, ülkemizde ilk kez 2007 yılında kutlanmaya başlanmışıtır.
Adını Yunanca’da çevre sözcüğünün ilk harfi olan π simgesinden alan ve matematikte en çok çalışılan sayı olan Pi, bir çemberin çevresinin çapına oranıdır. Bir daire ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun (evrenimizin boyutundan bir atoma ya da daha küçük boyuta kadar) bir dairenin çevresinin çapına oranı her zaman Pi sayısına eşittir.
Pi sayısı basit olması için genellikle 3,14'e yuvarlanır, ancak rakamları sonsuza kadar devam eder ve herhangi bir yinelenen kalıba sahip değildir.
Pi sayısının rakamlarını hesaplamak matematikçilerin en büyük eğlencelerinden biridir. 1900 yıllara kadar elle yapılan bu hesaplamalar bilgisayarların kullanılmaya başlanmasıyla şenlik haline gelmiştir. 2019'da Japonya'nın Osaka kentinde Google geliştiricisi olarak çalışan Emma Haruka Iwao, sonsuza kadar devam eden Pi sayısının alt hanelerini Google'ın bulut hesaplama sistemlerinin yardımıyla 31 trilyon haneye kadar hesaplayarak Dünya rekoru kırmıştır.
Keşfedildiği günden beri Pi sayısı; mühendislik, inşaat, GPS, simülasyon, radyo, TV, telefon, enerji üretimi gibi bir çok alanda hayatımızdadır. Bazı tarihçiler, yapıların geometrik olarak neredeyse mükemmel olması nedeniyle antik Giza Piramitlerinin inşasında Pi sayısının kullanılıp kullanılmadığını bile tartışıyorlar.
Pi sayısının uzay araştırmaları açısında da çok önemlidir. Kullanım alanlarından bazırlarına göz atalım...
UZAY ÇALIŞMALARINDA Pi SAYISININ ÖNEMİ
- Bilim insanları gezegenlerin hacmini, yoğunluklarını ve kütlesini Pi sayısı yardımıyla belirleyerek gezegenlerin ve asteroitlerin fiziksel yapısını inceler.
- Uzay araştırmacıları Güneş dışındaki yıldızların yörüngesinde dolanan dış gezegenleri aramak için Pi sayısını kullanırlar. Güçlü yer ve uzay tabanlı teleskoplar, uzaktaki yıldızların ne kadar ışık yaydığını izler. Bir gezegen yıldızının önünden geçtiğinde, teleskop yayılan ışık miktarında bir düşüş görür. Bilim insanları, bu düşüşün yüzdesini ve Pi sayısı ile dairenin alanı formülünü kullanarak gezegenin büyüklüğünü belirleyebilirler.
- Bir uzay aracının gezegenin yörüngesine yerleştirilmesi için, uzay aracının gezegenin yerçekimi tarafından yörüngeye çekilmesine yetecek kadar ve tam olarak doğru zamanda yavaşlatılması gerekir. Mühendisler, bu yer çekiminin uzay aracını ne kadar çekeceğini, uzay aracının ne kadar hızlı gittiğini ve yeni yörüngenin ayrıntılarını belirler. Bu sayıları Pi ile birlikte kullanarak, tam olarak ne kadar frene basmaları gerektiğini hesaplayabilirler.
- Cassini uzay aracı 13 yılını Satürn’ün yörüngesinde dolaşarak, gezegenin görkemli halkalarını, uydularını ve yüzey şekillerini gözlemleyerek geçirdi. Mühendisler, bu görev sırasında iki kez, Cassini’nin yörüngesini değiştirmek için Pi transferi adı verilen bir teknik kullandılar. Cassini’nin yörüngesi yönlendirilmiş bir geçişle gezegenin karşı tarafına 180 derece çevrildi. Böylece Cassini gezegeni ve Titan'ı yepyeni bir ışıkta görebildi.
- Hiçbir Mars inişi tam olarak aynı olmasa da, hepsi ortak bir noktayı paylaşırlar: paraşütler. Tıpkı 18 Şubat 2021 tarihinde Mars yüzeyine inen Perseverance uzay aracında olduğu gibi uzay aracının Mars’ın yüzeyine yumuşak bir iniş yapabilmesi için yavaşlatılması zorunludur. Mühendisler bir paraşüt tasarlarken uzay aracının kütlesi, hızı, iniş alanının yüksekliği gibi her türlü etkeni hesaba katmak durumundadır. Pi sayısı mühendislerin uzay aracının yavaşlatılması için gereken sürüklemeyi oluşturacak paraşütün büyüklüğünü belirlemelerine yardımcı olur.
- Mühendisler, bir Mars iniş aracının veya gezicinin ineceği konumdaki belirsizlik miktarını tahmin etmek için Pi sayısını kullanır. Mars'a iniş; rüzgarlar, hava yoğunluğu, uzay aracının Dünya'dan Mars'a yaklaşırken ilk hızı ve konumu gibi birçok nedenle belirsizdir. Mars inişinden önce, bu belirsizliklerin çoğu, hesaplamalarda Pi sayısını içeren matematiksel dağılımlar kullanılarak modellenebilir. Birlikte simüle edildiğinde, sonuç, hedeflenen iniş noktasını çevreleyen potansiyel olarak kilometrelerce konum belirsizliğidir. Mühendisler Jezero kraterine inen Perseverance gezgininde de olduğu gibi bu belirsizliği dikkate alırlar ve nereye hedeflediklerine dikkat ederler.
- Mühendisler, mesaj göndermek ve geri gönderilenleri işlemede derin uzay ağındaki uzay aracıyla iletişim kurmak için Pi sayısını kullanır. Uzaktaki uzay aracına mesaj göndermek ve onları almak, dünyanın dört bir yanına yerleştirilmiş devasa antenlerden oluşan bir ağ gerektirir. Bu antenler birlikte, NASA’nın Derin Uzay Ağı'nı veya DSN'yi oluşturur. Uzay aracıyla DSN aracılığıyla iletişim kuran mühendisler, mesaj göndermek ve geri gönderilenleri işlemek için gereken matematik denklemlerinde Pi sayısını kullanır.
- Mars gezginlerinde kumanda kolu ya da onların yönelendirilmesinde kullanılabilecek bir direksiyon yoktur. Bunun yerine, gezginler Dünya'daki operatörlerden onlara ne zaman ve nasıl ilerleyeceklerini, fotoğraf çekeceklerini, tekerleklerini çevireceklerini ve robotik kollarını kullanacaklarını söyleyen komutlar alıylar. Bu işlevlerden bazıları derece cinsinden ölçülür ve diğerleri radyan cinsinden (daire dilimleri) ölçülür, bu nedenle Pi sayısı, bu ikisi arasında dönüştürme yapmak için düzenli olarak kullanılır.
- Bilim insanları yeni bir dış gezegenler keşfettiklerinde, bilmek istedikleri şeylerden en önemlisi, bu dünyaların bildiğimiz şekliyle yaşamı destekleyip destekleyemeyeceğidir. “Potansiyel olarak yaşanabilir" alan, yıldızdan güvenli bir uzaklıktaki, suyun gaza dönüşmesini sağlayacak kadar yakın ve suyun buz haline geleceği kadar uzak olmayan konumdur. Bilim insanları, belirli bir yıldızın etrafındaki yaşanabilir bölgenin iç ve dış kenarlarını bulmak için Pi sayısını kullanırlar. Ve Kepler'in üçüncü yasasıyla birlikte Pi sayısını kullanarak, dış gezegenin yıldızının yörüngesine ne kadar sürede ulaştığını hesaplar, ve böylece gezegenin konumunu ve yaşanabilir bölgede olup olmadığını ortaya çıkarırlar.
- Pi sayısı uzay aracı tanklarında ne kadar yakıt bulunduğunu ve yakıtın yakıt hatlarından ne kadar hızlı geçtiğini hesaplamada kritik öneme sahiptir.
- Tıpkı Dünya'nın eski kaşifleri gibi, uzay araçları da diğer gezegenleri ve dünyaları ziyaret ettiğinde bir harita yaparlar. Bilim insanları, tüm gezegenin haritalandırılmasında kaç görüntünün gerektiğini bulmak için yüzey alanı formülünde Pi sayısını kullanırlar.
Pİ SAYISI HAKKINDAKİ İLGİNÇ BİLGİLER
- Pi yaklaşık 4 bin yıldır medeniyetler tarafından bilinmekte ve kullanılmaktadır. Pi sayısının şirin sembolü 1706 yılında Anglo-Galli bir filolog (dilbilimci) William Jones tarafından tanıtılmıştır ve 250 yılı aşkın bir süredir hayatımızdadır.
- Pi'nin kesin değeri asla hesaplanamaz, bu nedenle bir dairenin çevresini rakamsal olarak asla net bir şekilde ifade edemeyiz.
- Birçok matematikçi, bir dairenin sonsuz köşeleri olduğunu söylemenin, hiç olmadığını söylemekten daha doğru olduğuna inanmaktadır. Bir daire içindeki sonsuz sayıda köşenin Pi sayısının sonsuz sayısıyla ilişkili olduğunu varsaymanın mantıklı olduğunu düşünürler.
- Bir Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 senesinde Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplamıştır.
- İnsanlar, hiç bitmeyen bir yarışmada daha fazla Pi rakamı hesaplamak için yarışırlar. 2010 yılında, bir Japon mühendis ve Amerikalı bir bilgisayar sihirbazı, 5 trilyon basamağa kadar Pi hesaplayarak en fazla Pi basamağı hesaplamanın rekorunu kırdılar. Hesaplamalar için sadece masaüstü bilgisayarları, 20 harici sabit diski ve parlak zihinlerini kullandılar.
- Pi sayısının en fazla ondalık basamağını okuma rekoru, 21 Mart 2015 tarihinde Hindistan, Vellore, VIT Üniversitesi'nde Rajveer Meena tarafından kırıldı. Rajveer 70 bin ondalık basamak okuyabildi ve bu 10 saat sürdü!
- Dünyanın yedi harikasından biri olarak ilan edilen esrarengiz yapılar olan piramitler Pi hesaplamaları ile inşa edildi.
- Pi sayısından yapılmış bir dil bulunmaktadır. Bazı insanlar bir lehçe icat edecek kadar Pi'yi sevdi. “Pi-lish” dilinde, her kelimedeki harf sayısı karşılık gelen Pi rakamıyla eşleşir. Bu ilk sözcüğün üç harfi, ikincisinin bir harfi, üçüncüsünün dört harfi vardır. Bu dil düşündüğünüzden çok daha popülerdir.
- Pi hesaplaması bir bilgisayar için stres testidir. Bilgisayarın işlemcisindeki etkinlik düzeyini gösteren grafik tıpkı bir dijital kardiyogram gibi çalışır.
- Pi sayısı bir irrasyonel sayıdır yani virgülden sonraki basamağın sınırı yoktur. Sınırı olmayan bu sayı dizisi kendini hiç bir zaman tekrar etmediğinden, sayılar hep farklı şekilde dizile gelmiştir. Pi sayısı kelimenin tam anlamıyla sonsuzdur. Ancak 123456 sayısı, Pi'nin ilk milyon basamağında hiçbir yerde görünmemektedir. Bu biraz şok edici çünkü bir milyon haneli Pi 124356 dizisine sahip değilse, kesinlikle en benzersiz sayıdır.
- Dünyanın en ünlü bilim insanlarından Albert Einstein’ın doğum günü 14 Mart 1879’dur.
- Trilyonlarca pi rakamını biliyor olsak da buna gerçekten ihtiyaç yoktur; NASA'daki mühendisler bile gezegenler arası yörüngeleri hesaplarken Pi'yi 15 ondalık basamağa yuvarlarlar.
Geçmişte Uzay Kampı Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle Pi gününü kutladık. Pakistan Lahore Amerikan Okulu’ndan uluslararası kamp programına katılan katılımcılar, her yıl 14 Mart’ta; 3'üncü ayın 14'üncü gününün (3,14) “Dünya Pi Günü” olarak kabul edilip kutlanması nedeniyle Pi gününün anlamını öğrenip, Pi sayısının önemini ve matematikteki yerini özel bir dersle işlediler. Pi’nin (Yunanca “π” harfi) matematikte bir sabit olduğunu, yaklaşık 3.14159 olan oranı temsil etmek için kullanılan sembol olduğunu öğrenen öğrenciler; Pi gününü çeşitli matematik oyunları ve eğlenceli etkinliklerle Uzay Kampı Türkiye’de kutladılar, “Pi Günü Hatıra Fotoğrafı” çektirdiler.
Pi gününüz kutlu olsun!
2023 ÇOCUKLAR İÇİN YAZ KAMPLARI KAYITLARI BAŞLADI
Yaz kampları başlıyor! Türkiye'nin 1 numaralı uzay bilimleri ve teknolojileri eğitim merkezi Uzay Kampı Türkiyenin çocuklara özel yaz kampı programlarına kayıt için geç kalmayın! ABD'de bulunan kampla birlikte dünyada sadece iki tane olan, Türkiye'nin benzersiz "uzay bilimleri ve teknolojileri" eğitim merkezi Uzay Kampı Türkiyede her yıl olduğu gibi 2023 yılı yaz kamplarında da eğlence ve eğitim bir arada olacak.
Çocuğunuzun da uluslararası yaz kamplarına katılarak, 20 yılı aşkın deneyimimizle binlerce öğrenciye sunduğumuz eğlence, öğrenme ve macera dolu bir yaz kampı deneyimi yaşaması için bu benzersiz fırsatı kaçırmayın!
Yaz kampı programları 7 yaş ve üzeri katılımcılar için, (Türkçe ve İngilizce dillerinde) sınırlı sayıda kontenjanlarda farklı süre ve içeriklerde sunulacak.
Fiziksel ve zihinsel becerilere odaklanan eğlenceli aktiviteler ve "VR Destekli Ay Yürüyüşü", "Sıfır Yerçekimi Duvarı", "Uzay İstasyonu ve Discovery Uzay Mekiği Entegrasyonuyla Sanal Uzay Uçuşu", "Nesil Mars İnteraktif Sergi Alanı" gibi benzersiz eğitim araçlarıyla sunulan yaz kampı programları; zaman yönetimi, takım çalışması, sorumluluk alma becerilerinin gelişimini sağlayan, hayat boyu unutulmayacak bir eğitim tecrübesi yaşatıyor.
Uzay Kampı Türkiye'nin 7-15 yaş aralığındaki çocuklar için düzenlediği yaz kampları; katılımcılarına okulda öğrendikleri fen ve teknoloji derslerini farklı bakış açılarıyla pekiştirme imkanı sunarken aynı zamanda analitik düşünme ve özgüven kazanımı gibi yetkinlikleri de kazandırıyor.
Uygulamalı bilimsel etkinlikler ve eğlenceyle dolu 2023 yaz kampı programlarımız:
2023 Konaklamalı Yaz Kampı Programları (*)
- Galaktik Yaz Kampı (6 Gün / 9-15 Yaş)
- Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları ( 5 Gün / 13-15 Yaş)
- Yıldızlar ve Gezegenler Macerası (2 Gün / 9-15 Yaş)
- Aile-Çocuk Uzay Kampı (2 Gün / 7-10 Yaş 1 Çocuk+ 1 Yetişkin)
(*) Türkiye'de ikamet eden ve İşBankası, Vakıfbank veya Bonus platformuna üye bankalara ait kredi kartı sahipleri vade farksız 6 taksitle ödeme yaparak kayıt yaptırabilir.
(*) İndirim ve Ödeme Seçenekleri hakkında bilgi için tıklayın
2023 Günlük Gezi Programları
- 7-15 Yaş Grubu 1 Çocuk ve 1 Yetişkine Özel Simülatörlü Aile Turu
- 5-6 Yaş Grubu Çocuklara Özel Minikler Uzayda Aile Turu
- 9-12 Yaş Grubu Çocuklar ve Yetişkinler İçin Astro-Tur
2023 Çocuklar için Yaz Kampları Programları Eğlence ve Eğitimin Bir Arada Olduğu Etkinliklerle Dolu!
2023 çocuk yaz kampları, katılımcıların Uzay Kampı Türkiyenin dinamik ve eğlenceli eğitimleriyle keyifli anılar biriktirirken hayat boyu unutamayacakları bir deneyim sunuyor.
Türkçe ve İngilizce dillerinde uygulanan Yaz Gençlik Kamplarına katılan gençler;
- Çevrelerine ve teknolojiye karşı farkındalıklarını geliştirirler.
- Uluslararası yaz kampı programlarında kendilerini yabancı dilde ifade etme becerilerini geliştirirler.
- Astronot simülatörlerini kullanarak uzay teknolojilerini yakından tanırlar; matematik ve fen bilimleriyle olan ilişkilerini öğrenirler.
2023 Konaklamalı Gençlik Yaz Kampları
Uluslararası Dostluklar Bu Kampta Kuruluyor: “Galaktik Yaz Kampı”yla Benzersiz Bir Eğitim Macerası Yaşayacaksınız!
Açık alan oyun parkı "Astronot Macera Parkurunda" sosyalleşme ve takım çalışması etkinlikleri
2023 yaz kampı programları kapsamında düzenlenecek en uzun süreli (6 gün) yaz kampı programı Galaktik Yaz Kampı; çocukların astronot simülatörleriyle uygulamalı eğitim alıp, dijital gezegenevinde astronomi dersleri ve sanal uzay uçuşu, VR gözlükle entegreli 1/6 yer çekimi koltuğunda Ay yürüyüşü deneyimi gibi etkinliklerle uzay bilimlerini öğrenirlerken, aynı zamanda özel sunumlar gecesi, takım oyunları, barbekü partisi gibi eğlenceli etkinliklerle eşsiz bir hafta yaşayacakları yaz gençlik kampıdır. Galaktik Yaz Kampı 9-15 yaş grubundan çocuklar için ve sadece haziran, temmuz ve ağustosta uygulanacak. İngilizce ve Türkçe seçenekli uluslararası yaz kampları bu yıl da en gözde yaz kampı programı olacak. 2023 yaz kampı programlarına; Bulgaristan, Polonya, Romanya ve Litvanya'dan öğrencilerin katılması bekleniyor.
Yaz Kamplarının çocuğunuz için sağlayacağı temel faydalar
Akademik Gelişim: Uzay Kampı Türkiye, çocukların uzay bilimini ve teknolojisini öğrenmelerini hedefleyen etkinlikler sunmaktadır. Bu, bilim ve teknolojiye karşı ilginin artmasına ve hatta çocuklara gelecekte bu alanlarda kariyer yapmaları konusunda ilham vermesine yardımcı olabilir.
Takım Çalışması ve Liderlik Becerileri: Uzay Kampı Türkiye, uygulamalı etkinlikler ve simülasyonlar aracılığıyla ekip çalışması ve liderlik becerilerini geliştirmeye odaklanmaktadır. Çocuklar, sorunları çözmek ve görevleri tamamlamak için birlikte çalışmayı öğrenirler, bu da gelecekteki kariyerlerinde daha özgüvenli ve etkili liderler olmalarına yardımcı olur.
Kültürel Değişim: Uzay Kampı Türkiye, dünyanın dört bir yanından çocukları birlikte öğrenmek ve çalışmak üzere bir araya getiren uluslararası bir kamptır. Bu, çocukların farklı kültürlere karşı daha büyük bir anlayış ve takdir geliştirmelerine yardımcı olabilir; bu da günümüzün artık küreselleşen dünyasında önemli bir yaşam becerisi olabilir.
(*) Türkiye’de ikamet eden öğrencilere 31 Mayıs 2023 tarihine kadar kayıt ve ödeme işlemlerini tamamlamış olmaları koşuluyla 10% indirim uygulanır. 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılan ödemelerde Türkçe Galaktik Yaz Kampı Programı 720$ yerine 648$, İngilizce Galaktik Yaz Kampı programı 800$ yerine 720$ olarak ücretlendirilir.
Daha fazla bilgi ve kayıt için tıklayın: Galaktik Yaz Kampı
Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları: Robot Teknolojilerini ve Uzaydaki Uygulamalarını Keşfedin!
Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları programında katılımcılara doğru cevabı ezberlemeye odaklanmak yerine, bir çözüm bulana kadar farklı yaklaşımları denemeleri teşvik ediliyor.
2023 yaz kampı programları kapsamında düzenlenecek en uzun süreli ikinci kamp programı Robot Aktiviteli Uzay Yolcularında astronot simülatörlerinin kullanılmasınıa ek olarak robot dizayn süreçleri boyunca programcıların ve mühendislerin ne tür görevler aldıkları, takım bireylerinin işbirliği yaparak zorlu problemleri nasıl çözebilecekleri uygulamalı olarak anlatılıyor. Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları Programı 13-15 yaş arasındaki katılımcılar için sunulmaktadır.
Robotik programın çocuğunuz için sağlayacağı temel faydalar:
Uygulamalı öğrenme: Robotik kamp programları, çocuklara teknolojiyi eğlenceli ve etkileşimli bir şekilde keşfetmelerine ve denemelerine olanak tanıyan ilgi çekici, uygulamalı bir öğrenme deneyimi sunmaktadır. Bu tür bir öğrenme, çocukların problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerinin yanı sıra Uzay Kampı Türkiye'nin eşsiz öğrenme ortamında teknolojinin nasıl çalıştığını ve sorunları çözmek için nasıl kullanılabileceğini anlamalarına yardımcı olur.
Takım çalışması ve işbirliği: Robotik kamp programları genellikle çocukların görevleri ve projeleri tamamlamak için ekipler halinde çalışmasını gerektirir, bu da önemli takım çalışması ve işbirliği becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu beceriler okulda ve işyerinde başarı için gereklidir ve ayrıca çocukların yaşıtlarıyla güçlü ilişkiler kurmalarına yardımcı olabilir.
Yaratıcılık ve yenilikçilik: Robotik kamp programları, çocukların kendi robotik projelerini tasarlamak ve inşa etmek için hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını kullanmalarına olanak tanır. Bu tür bir öğrenme, çocukları "kutunun dışında" düşünmeye ve sorunlara benzersiz ve yenilikçi çözümler bulmaya teşvik eder. Bu, çocukların gelecekte kendilerine iyi hizmet edecek önemli yaratıcılık ve yenilik becerileri geliştirmelerine yardımcı olabilir.
Daha fazla bilgi ve kayıt için tıklayın: Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları Programı
“Aile-Çocuk” Uzay Kampı: Çocuğunuzla Birlikte Unutulmaz Bir Hafta Sonu
Çocuğunuzla birlikte farklı bir deneyim mi yaşamak istiyorsunuz? O zaman “Aile-Çocuk Uzay Kampı” programımız tam size göre!
Konaklamalı aile kamplarımızda, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte keyifli zaman geçirebilmeleri ve çocukların da ebeveynleriyle olan iletişimlerini geliştirip, özgüven kazanmalarını hedefliyoruz. Anne- babalar; uzay istasyonu ve uzay mekiğiyle uçuş görevi, simülatör kullanımı gibi takım çalışması gerektiren etkinliklerde çocuklarıyla birlikte yer alacaklar. 7-10 yaş aralığında bir çocuğun bir ebeveyniyle (veya 18 yaşından büyük bir refakatçiyle) birlikte katıldığı 2 günlük konaklamalı Aile-Çocuk Uzay Kampı programı 16-18 Haziran 2023 ve 4-6 Ağustos 2023 tarihlerinde uygulanacak.
Daha fazla bilgi ve kayıt için tıklayın: Aile-Çocuk Uzay Kampı
Okul Gruplarının Gözdesi: "Yıldızlar ve Gezegenler Macerası"
Vücudunuzun geri kalanı birden fazla eksende dönerken, ağırlık merkezinizi tek bir yerde tutan çok eksenli simülatör... Göründüğünden daha eğlenceli olduğuna emin olabilirsiniz!
Yaz kampı seçeneklerinden bir diğeri olan Yıldızlar ve Gezegenler Macerası, uzay bilimleri ve teknolojileri alanında bilinçlendirmeyi hedefleyen iki gün süreli programdır. Yıl boyunca grup katılımlarına da açık olan; Türkiye'nin dört bir yanından katılan okul gruplarının gözdesi Yıldızlar ve Gezegenler Macerası, 2023 çocuklar için yaz kampı programları kapsamında bireysel katılımcılar için de sunulacak. Katılımcılar; Mars'ı sanal olarak keşfedecekler, NASA tasarımlı astronot simülatörlerini deneyimleyerek Discovery Uzay Mekiği simülatörü ve Uzay İstasyonu entegrasyonuyla yapılan sanal uzay uçuşu görevinde unutulmaz bir uzay serüveni yaşayacaklar. 2 günlük konaklamalı Yıldızlar ve Gezegenler Macerası programı 4-6 Ağustos 2023 döneminde uygulanacak.
Daha fazla bilgi ve kayıt için tıklayın: Yıldızlar ve Gezegenler Macerası
Günlük Gezi Programları
Simülatörlü Aile Turu: Çocuğunuzla birlikte VR Deneyimi Yaşayın
İzmir'e kısa süreli gelmeyi planlıyorsanız veya sınırlı zamanınız varsa çocuğunuzla birlikte katılabileceğiniz bilim gezilerimizi mutlaka inceleyin..!
İzmir'de kısa süreliğine bulunuyorsanız veya sınırlı zamanınız varsa ve "çocukla İzmir'de yapılabilecek aktivite" arıyorsanız günlük bilim gezilerimizi mutlaka denemelisiniz. Yıl boyunca belirli dönemlerde düzenlenen programlarımız 2023 yaz döneminde de uygulanacak.
7-15 yaş arasındaki öğrencilerin bir yetişkinle birlikte katılabildikleri, Simülatörlü Aile Turunda; Uzay Kampı Türkiyenin en çok ilgi çeken simülatörlerinden sanal gerçeklik simülatörüyle sanal gerçeklik deneyimi yaşamanın keyfine varacak, Nesil Mars İnteraktif Sergi Alanında Mars’ta kurulması planlanan yaşam alanları hakkında detaylı bilgiler öğreneceksiniz. Programda; topraksız tarım, dijital yıldızevinde astronomi, roketlerin temel çalışma prensipleri, eğlenceli bilimsel deneyler ve simülatör gösterisi gibi etkinlikler de bulunuyor.
Daha fazla bilgi ve kayıt için tıklayın: Simülatörlü Aile Turu
Minikler Uzayda Aile Turu: 5-6 Yaş Grubuna Özel!

Okul öncesi çağdaki çocukların ebeveynleriyle birlikte katılabildikleri günlük gezi programıdır. 5-6 grubundan bir çocuk ve ebeveyninin (veya 18 yaşından büyük bir refakatçinin) birlikte katıldığı Minikler Uzayda- Aile Turu programı; çocukların bilişsel, zihinsel ve motor gelişimlerini destekleyecek özel etkinlikleri içeriyor.
Meraklı ve öğrenmeye istekli çocukların eşsiz bir öğrenme ortamında ebeveynleriyle olan etkileşimlerinin ve fen bilimlerine karşı farkındalıklarının artırılması, uzay teknolojileri hakkında bilgilendirilmeleri hedeflenmektedir.
Daha fazla bilgi ve kayıt için tıklayın: Minikler Uzayda Aile Turu
Astro-Tur: Yıldızları ve Gezegenleri Keşfediyoruz!
Astronomi ağırlıklı günlük gezi programı Astro-Tur'a, uzay ve astronomi meraklısı yetişkinler de bireysel olarak katılabiliyor.
9-12 yaş arasındaki çocukların bir yetişkinle birlikte, 13 yaş ve üzerindeki katılımcıların tek başlarına katılabildiği astronomi ağırlıklı Astro-Tur programında; NASA tasarımlı astronot simülatörlerinin çalışma prensipleri anlatılıp simülatör gösterisi yapılmaktadır. Program katılımcıları; sihirli kürede güneş sistemi eğitimi, gök atlası yapım atölyesi ve 30 cm'lik Schmidt-Cassegrain türü aynalı teleskopla gökyüzü gözlemi gibi interaktif etkinliklerle uzaya dair sorularına cevap bulacaklar.
Daha fazla bilgi ve kayıt için tıklayın: Astro-Tur

"...2002 yılında Uzay Kampı Türkiye'nin Uluslararası Yaz Kampı'na katılarak farklı ülkelerden gelen bambaşka kültürlerden arkadaşlar edindim. Program süresince Mars kolonisi, Uluslararası Uzay İstasyonu tasarımı ve..."
2023 Yaz Kamplarında Görüşmek Üzere!
[description] => Şimdi Kayıt Yaptırın! 2023 Çocuklar İçin Yaz Kampları. Türkiye'nin Benzersiz Eğitim Merkezinde Eğlence ve Eğitim Bir Arada! ✔️ Uluslararası Galaktİk Yaz Kampı ✔️Aile-Çocuk Uzay Kampı ✔️ Yıldızlar ve Gezegenler Macerası ve Çok Daha Fazlası Bu Kampta! [keywords] => Yaz kampları, Çocuklar için Yaz Kampları, Yaz Kampı Programları, 2023 Yaz Kampı Programları, 2023 çocuklar için yaz kampı, Gençlik Kampları, yaz kampı, yaz gençlik kampı, aile kampları, Aile-Çocuk Kampı, günlük aile turları, Yaz kampı seçenekleri, günlük gezi programı, yetişkinler için astronomi, okul öncesi çağdaki çocuklar için turlar, günlük aile turları, çocukla İzmir'de yapılabilecek aktivite [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => 2020-07-02 08:36:17 [updated_date] => 2023-02-16 14:28:32 [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) [2] => stdClass Object ( [id] => 885 [parent] => 23 [order] => 4 [lang_id] => f63ed8c7e22de8ca7edb806eb1afbb64 [title] => CUPOLA Modülü | Uluslararası Uzay İstasyonu Gözlem Penceresi [subtitle] => 12.01.2023 [header_img] => 0 [list_img] => upload/media/cupola-modulu.jpg [summary] => NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) dahil olmak üzere 5 uzay ajansının ortak çalışması olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), Dünya'nın yörüngesinde yaklaşık 200 mil yükseklikte dönen benzersiz ve karmaşık bir uzay aracıdır. [content] =>- Cupola modülü ne için kullanılır?
- Cupola modülü zorlu uzay koşullarına dayanabilir mi?
- Cupola modülünün kullanım amaçları nelerdir?
- Cupola modülünün dezavantajları nelerdir?
Uluslararası Uzay İstasyonu’nun en çarpıcı özelliklerinden biri, çevredeki alanın 360 derecelik bir görünümünü sağlayan kubbeli, pencereli bir yapı olan Cupola’dır. Uluslararası Uzay İstasyonu’na 2010 yılında eklenen Cupola, istasyonun “Tranquility” modülünün ön kısmında yer almaktadır.
Altıgen şekilli, 80 cm genişlikteki modül sahip olduğu 7 pencere ile uzaydaki en büyük pencere ünvanına sahiptir. Pencereler, yüksek mukavemetli, çok katmanlı camdan yapılmıştır ve aşırı sıcaklık dalgalanmaları, güneş radyasyonu ve mikrometeorit etkileri dahil olmak üzere zorlu uzay koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmıştır.
Astronotlar Cupola modülünün içinde ne yapıyorlar?
Cupola, Uluslararası Uzay İstasyonunda çeşitli amaçlara hizmet etmektedir. İstasyon mürettebatı için eşsiz bir görüntüleme platformu sağlayarak Dünya'yı ve diğer gök cisimlerini geçerken gözlemlemelerine olanak tanır. Ayrıca, Uluslararası Uzay İstasyonu dışında yük taşımak ve deneyler yapmak için kullanılan istasyonun robotik kolu için bir kontrol merkezi olarak da kullanılmaktadır.
Cupola pratik kullanımının yanı sıra mürettebat için psikolojik ve eğlence alanı olarak da hizmet vermektedir. Cupola'nın manzarası gerçekten nefes kesicidir ve istasyon mürettebatı sık sık Dünya'ya ve yıldızlara bakarak vakit geçirir. Aslında, Cupola konserler ve diğer kültürel etkinlikler için bir mekan olarak da kullanılmış ve bu etkinlikler için eşsiz bir ortam sağlamıştır.
Cupola modülünün içinde olmanın zorlukları nelerdir?
Cupola'nın birçok avantajına rağmen dezavantajları da vardır. Başlıca zorluklardan biri, ortamın içi ve dışı arasındaki sıcaklık ve nem farkları nedeniyle pencerelerde oluşabilecek yoğuşmadır. Bu yörüngenin belirli kısımlarında sorunlar ortaya çıkabilir ve mürettebat yoğuşmayı önlemek ve azaltmak için önlemler almalıdır.
Ayrıca Cupola, yapı ve bileşenlerinde aşınma ve yıpranmaya yol açabilecek zorlu alan koşullarına maruz kalır. Bu zorlukların üstesinden gelmek için yapısal bütünlüğünü korumak amacıyla çeşitli sistem ve malzemelerle donatılmıştır.
Yazımızı Uluslararası Uzay İstasyonunda çekilmiş bir kliple noktalayalım. Bu klipte de Cupola’nın aktif bir şekilde kullanıldığını görebiliriz.
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”
Gün dönümleri bir sonraki mevsimin başlangıcına işaret eden, bir gezegenin yıl içindeki en uzun ve en kısa günleridir. Yılın en uzun günü, yazın başlangıcına işaret eder ve buna yaz gün dönümü denir. En kısa gün ise kışın başlangıcına işaret eder ve bu nedenle kış gün dönümü olarak adlandırılır. İçinde bulunduğumuz Kuzey Yarım Küre’de yaz gün dönümü, Kuzey Kutbu’nun doğrudan Güneş’e doğru eğildiği haziran ayında gerçekleşir. Kış gün dönümü ise Kuzey Yarım Küre’de Kuzey Kutbu’nun Güneş’ten en uzağa eğildiği yani Kuzey Yarım Küre’nin Güneş’ten olabildiğince uzak olduğu aralık ayında gerçekleşir. Bu nedenle kış gün dönümü, güneş ışığının en az alındığı yılın en kısa günüdür.
- Neden gün dönümü yaşarız?
- Eksen eğikliğinin gezegenimizdeki yaşam üzerindeki etkisini biliyor musunuz?
- Kış gün dönümü Türkiye’de ne zaman gerçekleşecek?
- Gün dönümü ile ilgili kısa bilgi
- Diğer gezegenlerde gün dönümü olur mu?
- Kış gün dönümünde gölgenizi nasıl görürsünüz?
- Gün ışığı yaşamı nasıl etkiler?
- Jüpiter ve Satürn, kış gün dönümünde nasıl gözlemlenebilecek?
Yılın en kısa günü olarak bilinen kış gün dönümü, daha az güneş ışığı Dünya'ya ulaştığı için, yılın en az gündüz vakti olan günüdür. İyi haber şu ki; kış gün dönümünden sonraki her gün, haziran ayında gerçekleşen ve gün ışığının en çok olduğu yaz gün dönümüne kadar biraz daha uzun sürmeye başlayacak.
Neden Gün Dönümü Yaşarız?
Her yıl, gün dönümlerini deneyimlememizin nedeni; gezegenimizin dönme ekseninin 23.4 derecelik bir açıyla eğik olmasıdır. Bu, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dik olmadığı anlamına gelir ve mevsimlerin oluşmasına neden olur.
Teşekkürler eksen eğikliği
Eksen Eğikliğinin Etkileri
Dünya'nın eksenindeki bu eğimin, gezegenimizdeki yaşam potansiyeli üzerinde etkisini düşünelim. Bu eğimde Dünya'nın yörüngesi yaz ve kış arasında dramatik sıcaklık değişikliklerine neden olacak kadar etkilidir. Bununla birlikte, bu etki ne aşırıdır ne de gezegeni uzun süre yaşanmaz hale getirecek kadar uzundur. Eksen eğikliğinin sonucu olan bu ılımlı değişkenlik, yaşamın çağlar boyunca yavaş yavaş gelişmesine ve canlıların hayatta kalmasına izin vermiştir.
Kuzey Yarım Küre için kış gün dönümü, her yıl 21 veya 22 Aralık'ta; Dünya genelinde tam olarak aynı zamanda gerçekleşir. Bu yıl kış gün dönümü 22 Aralık günü Türkiye saatiyle 00.47’de gerçekleşecek.
İngilizcede gün dönümü anlamına gelen "solstice" kelimesi, Latince "sol" yani "Güneş" kelimesi ile, sabit durmak anlamına gelen “stare” kelimesinin birleşiminden oluşur. Güneş’in doğudan doğup batıdan batması sırasında (Dünya’nın batıdan doğuya doğru dönmesi nedeniyle), mevsime bağlı olarak yıl boyunca gökyüzündeki konumu değişir. Gün dönümü sırasında Güneş, gökyüzündeki en yüksek ve en alçak noktasına ulaşır. Bunlar Güneş’in yolculuğundaki dönüm noktaları olan sırasıyla yaz ortası ve kış ortasına karşılık gelir. Güneş, yaz gün dönümünde zirveye ulaştığında ufka doğru yolculuğuna başlar ve kış gün dönümündeyse ufuktaki en alçak noktasına gelir. Bu dönüm noktalarından önceki haftalarda, Güneş çok az hareket ediyor gibi görünür. Bu duruma “Güneş’in durması” adı verilir.
Gün Dönümü Yaşanan Tek Gezegen Dünya Değil!
Eğik dönme eksenine sahip herhangi bir gezegende de gün dönümü gözlemlenir. Bunun yanında, diğer gezegenlerin mevsimlerinin birkaç nedenden dolayı iklimsel olarak Dünya'dakilere benzer olmadığını belirtmemizde fayda var. İlk olarak gezegenler, eksenel eğimlerinde değişiklik gösterir. Örneğin, Venüs'ün dönme ekseni sadece üç derece eğiktir. Neredeyse dik sayılabilecek bu eğim nedeniyle Venüs’te, yaz ve kış gün dönümleri arasında Dünya'dakilerden çok daha az mevsimsel fark vardır.
Ek olarak, Mars gibi gezegenler Dünya'nınkinden daha az dairesel yörüngeye sahiptir. Bu durum onların Güneş’e olan uzaklıklarının Dünya’dakinden daha dramatik bir şekilde değiştiği ve buna bağlı olarak da mevsimsel sıcaklık üzerinde daha büyük etkileri olduğu anlamına gelir.
Dünya'nın eksenel eğimi, mevsimlerin oluşmasında daireye yakın yörüngesinden çok daha büyük bir rol oynar. Dünya, Güneş'e en yakın konumunu 21 Aralık gün dönümünden yaklaşık iki hafta sonra; Kuzey Yarım Küre'nin kışı sırasında gerçekleştirir. Dünya, Kuzey Yarım Küre'nin yaz aylarında; 21 Haziran gün dönümünden yaklaşık iki hafta sonra Güneş’ten en uzaktadır.
Gün dönümünü görmemiz mümkün mü? Evet! Gökyüzünde neler olduğunu ve zamanla güneş ışığında meydana gelen değişiklikleri not ederek gün dönümünün etkilerini görmek mümkün olabilir.
22 Aralık’ta Gölge Boyunuza Ne Olacak?
Kış gün dönümünde, öğle vakti dışarıda durup gölgenize baktığınızda; tüm yıl boyunca görebileceğiniz en uzun gölgeyi görebilirsiniz. Bunun nedeni şöyle açıklanabilir: Güneş her gün doğudan doğar ve batıdan batar ve bu yolculuğunda gökyüzünde adeta sanal bir yay çizer.
Bu yayın yüksekliği, Dünya'nın Güneş etrafındaki yıllık yörünge hareketi sırasında değişir. Gezegenimiz Güneş’in etrafındaki yörüngede dolanırken, bir kutup Güneş’e doğru eğilirken diğer kutup ondan uzağa doğru eğilir. Kuzey Yarım Küre'de kış aylarında Kuzey Kutbu güneşten uzağa doğru eğilir, bu nedenle "yayın yüksekliği" yani Güneş'in ufuk çizgisinden olan açısal uzaklığı düşüktür ve bu nedenle gölgeniz uzun görünür.
Pek çok insan için kış gün dönümü, sonbaharın kışa dönmesine işaret eder. Ancak “kışın astronomik ilk günü” olarak adlandırılan kış gün dönümü ile “kışın meteorolojik ilk günü” olarak adlandırılan kış mevsiminin ilk günü arasında bir fark vardır. Meteorologlar her yıl sıcaklık kayıtlarına göre kış mevsiminin ilk gününü belirler.
Gün Işığındaki Değişikliklere Göre Yaşam
Bazı bitki ve hayvanlar gün ışığındaki değişikliklere göre yaşamlarını düzenler. Örneğin günler kısaldığında, yapraklar daha az gün ışığı ve daha düşük sıcaklıklar nedeniyle yeşil rengini kaybeder. Antik çağlardan beri, dünyanın her yerinden insanlar da bu yıllık ritme dikkat etmiştir. Dünyanın dört bir yanındaki kültürlerde, kış gün dönümünü kutlanır. Ateş ve ışık, yılın en karanlık bu gününde düzenlenen kutlamaların geleneksel sembolleridir.
Bununla birlikte, özellikle soğuk kış koşullarını önemsemeyen yıldız gözlemcileri için uzun gecelerin bazı faydaları vardır. Soğuk kış günleri, yaz aylarına kıyasla daha düşük nem oranına sahip olduğundan; sunduğu berrak gökyüzü ile gözlemcilerini ödüllendirir.
Mutlu bir gün kış gün dönümü geçirmeniz dileğiyle, gökyüzünüz açık olsun…
[description] => Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi! Gün dönümleri bir sonraki mevsimin başlangıcına işaret eden, bir gezegenin yıl içindeki en uzun ve en kısa günleridir. Yılın en uzun günü, yazın başlangıcına işaret eder ve buna yaz gün dönümü denir. En kısa gün ise kışın başlangıcına işaret eder ve bu nedenle kış gün dönümü olarak adlandırılır. 21 Aralık 2022 kış gün dönümünü ve daha fazlası blogumuzda! [keywords] => kış gün dönümü ne zaman, kış gün dönümü nedir, kış gün dönümü en uzun gece, kış gün dönümü ne demek, kış gün dönümü hangi tarihtedir, gün dönümü kısa bilgi, kış gün dönümü, kış gün dönümü gecesi, kuzey kış gün dönümü, 21 aralık kış gün dönümü özellikleri, kış gün dönümü türkiye, kış yaz gün dönümü, gün dönümü nedir, gün dönümü ne demek, gün dönümü ne zaman, gün dönümü tarihi, gün dönümü anlamı, 21 aralık ne olacak, 21 aralık özellikleri, 21 aralık en uzun gece, 21 aralık 2022, 21 aralık dünyanın güneşe karşı konumu, 21 aralık durumu, 21 aralık en uzun gece nerede, 21 aralık gece gündüz süreleri, 21 aralık gölge boyu, 21 aralık güneş ışınları, 21 aralık gün dönümü, 21 aralık hakkında bilgi, 21 aralık'ın özellikleri, 21 aralık'ın önemi, 21 aralık gezegenler, 21 aralık ile ilgili bilgiler, [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => 2020-12-20 12:45:56 [updated_date] => 2022-12-20 13:29:48 [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) [4] => stdClass Object ( [id] => 867 [parent] => 23 [order] => 7 [lang_id] => 3c587da010ba6cb473dfc0985faf66b1 [title] => Kardeş Okullarla Bilim Programı'nın (PSSP) 20. Yıl dönümü Kutlandı. [subtitle] => 01.08.2022 [header_img] => 0 [list_img] => upload/media/pssp2.png [summary] => Kardeş Okullarla Bilim Programı, Kurucumuz merhum Kaya Tuncer ve ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mary Tuncer tarafından 2002 yılında Türk ve dünya çocuklarının küresel arkadaşlıklarına katkı sağlamak amacıyla kuruldu. [content] =>2002 yılında başlayan ve küresel dostluk hedefiyle yola çıkan Kardeş Okullarla Bilim Programı (PSSP) bu yıl 20. Yıl dönümünü kutladı.
Yıl boyu süren program dahilinde farklı ülkelerden katılımcılar uluslararası bir proje içerisinde yer alarak uzay bilimleri konusunda STEAM tabanlı eğitimler almaktadır. Bu eğitim katılımcılara gelecekteki kariyer planlarını dahi etkileyebilmektedir. Uzay Kampı Türkiye Grup Müdürü Sayın Tolga Yıldırım tarafından yıllar içinde bu günkü halini alan Kardeş Okullarla Bilim Programı tam 20 yıldır hedefinden hiç şaşmadan yoluna devam ediyor.
Program dahilinde o günün teknolojik şartlarıyla bir imkansız başarılmış ve NASA, Kardeş Okul ve Uzay Kampı Türkiye üçgeninde tam 179 videokonferans gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında NASA’nın Dijital Öğrenme Ağı sistemi kapansa da Sayın Tolga Yıldırım önderliğinde hızlıca aksiyon alan Uzay Kampı Türkiye, kendi Dijital Eğitim Merkezi’ni aynı yıl içerisinde kurdu. NASA temelli eğitim paketleriyle 2015 yılından günümüze kadar 1400’ün üzerinde video konferans gerçekleştiren merkez günümüzde farklı ülkelerden sağlanacak katılımlarla bu sayıyı 2000’in üzerine çıkarmayı hedeflemektedir.
Program geçmişten günümüze kadar ABD, İngiltere, İtalya, Polonya gibi farklı ülkelerden programa dahil olan öğrencileri, Türk öğrenciler ile bir eğitim yılı boyunca uzay bilimleri ve STEAM alanında bir araya getirdi. Ardından E-Pal haftası adıyla özel olarak gerçekleştirilen 6 Günlük Galaktik Yaz Kampı programında kardeş okullardan katılan öğrenciler, Uzay Kampı Türkiye’de yüzyüze tanışma fırsatı buldular. Bu yıl gerçekleştirilen 2 farklı E-Pal haftasında ise bambaşka bir heyecan vardı. Programın 20. Yılı büyük bir coşku ile kutlandı.
Görev Armaları, Uzayda Oyuncaklar, Güneş Sisteminde Tatil, Gezegen Avcıları gibi 10 adet eğitim paketi içerisinden öğretmenleri ile birlikte karar verdikleri konular hakkında araştırma ve projeler gerçekleştiren öğrenciler 19-25 Haziran ve 26 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret ettiler.
Etkinlikler kapsamında birçok uzay ve uzay bilimi aktivitelerinin yanı sıra yapılan bilim fuarlarında katılımcılar yıl boyunca gerçekleştirdikleri çalışmaları diğer PSSP katılımcılarına göstermek için standlarını hazırladı ve sunumlarını gerçekleştirdi. Projeler arasında muhteşem görev armaları, mikro yer çekimi ortamında rahatlıkla oynanabilecek oyuncaklar ve geleceğin uzay istasyonu modelleri gibi fütüristik ve gerçekçi birçok proje yer aldı.
Ayrıca yine hafta içerisinde bitki biyoteknolojileri uzmanı ve bir Uzay Kampı Türkiye mezunu olan Arno den Toom, Kardeş Okullarla Bilim Programı kapsamında Uzay Kampı Türkiye’ye katılan katılımcılara dış uzayda, Ay’da ve Mars’ta bitki yetiştirme ile alakalı muhteşem bir sunum yaptı.
Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti İzmir Şubesi ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalarda, uzay istasyonunda kullanılan amatör telsiz istasyonu ve amatör telsizcilik hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Sonrasında ise farklı ülkelerden gelen katılımcılar kendi ülkelerindeki amatör telsizcilerle telsiz bağlantısı kurma fırsatına erişen katılımcılar; muhteşem geçen aktivite sırasında katılımcılar hem telsizi nasıl kullanacaklarını hem de nasıl amatör telsizci olunabileceğini öğrenmiş oldular.
Farklı ülkelerden gelen katılımcıların kendi kültürlerini yansıtabilmeleri için hazırlanan özel sunumlar gecesinde Polonya’nın yöresel dansları, Romanya’nın şehirleri, Slovenya’nın tarihçesi ve Türk gelenekleri gibi pek çok konuda katılımcılar hem eğlendiler hem de kültür alışverişinde bulundular.
Mezuniyet öncesi yapılan son toplu etkinlik olan barbekü partisinde PSSP’nin 20. Yılını kutlayan katılımcılar günümüz müzikleri ve yöresel şarkılar eşliğinde eğlendiler ve yanlarında getirdikleri minik hatıra hediyeliklerini birbirleriyle değişme fırsatı buldular.
Mezuniyet sırasında Uzay Kampı Türkiye’ye katılım sertifikasının yanı sıra Kardeş Okullarla Bilim Programına katılım sertifikası da alan katılımcılar, takım ödülleri ve bireysel ödüllerle de ödüllendirildi ve Uzay Kampı Türkiye’den mezun oldu. Bir eğitim yılı boyunca Kardeş Okullarla Bilim Programı’na katılmış ve Uzay Kampı Türkiye’de düzenlenen özel E-Pal Haftası’na katılarak mezun olmuş tüm katılımcılarımızı bir kez daha tebrik ediyoruz!
[description] => Kardeş Okullarla Bilim Programı, Kurucumuz merhum Kaya Tuncer ve ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mary Tuncer tarafından 2002 yılında dünyanın diğer ucundan çocukları Türk öğrencilerle tanıştırmak amacıyla kuruldu. [keywords] => Kardeş Okullarla Bilim Programı, PSSP, Kaya Tuncer, ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mary Tuncer, uluslararası, STEAM tabanlı eğitim, Uzay Kampı Türkiye, NASA, Kardeş Okul, videokonferans, Dijital Öğrenme Ağı, Dijital Eğitim Merkezi, 6 Günlük Yaz Kampı, Görev Armaları, Uzayda Oyuncaklar, Güneş Sisteminde Tatil, Gezegen Avcıları, uzay bilimi aktiviteleri, bilim fuarları, görev armaları, mikro yer çekimi, [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => 2022-07-29 13:13:19 [updated_date] => 2022-09-05 12:49:42 [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) )
Uzay Kampı Türkiye'den Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları! Kayıtlar Başladı, Sınırlı Kontenjanları Kaçırmayın!
2023 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

CUPOLA Modülü | Uluslararası Uzay İstasyonu Gözlem Penceresi
NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) dahil olmak üzere 5 uzay ajansının ortak çalışması olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), Dünya'nın yörüngesinde yaklaşık 200 mil yükseklikte dönen benzersiz ve karmaşık bir uzay aracıdır.

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”
Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!