Kardeş Okullarla Bilim Programı, Kurucumuz merhum Kaya Tuncer ve ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mary Tuncer tarafından 2002 yılında Türk ve dünya çocuklarının küresel arkadaşlıklarına katkı sağlamak amacıyla kuruldu.

2002 yılında başlayan ve küresel dostluk hedefiyle yola çıkan Kardeş Okullarla Bilim Programı (PSSP) bu yıl 20. Yıl dönümünü kutladı.

Yıl boyu süren program dahilinde farklı ülkelerden katılımcılar uluslararası bir proje içerisinde yer alarak uzay bilimleri konusunda STEAM tabanlı eğitimler almaktadır. Bu eğitim katılımcılara gelecekteki kariyer planlarını dahi etkileyebilmektedir.  Uzay Kampı Türkiye Grup Müdürü Sayın Tolga Yıldırım tarafından yıllar içinde bu günkü halini alan Kardeş Okullarla Bilim Programı tam 20 yıldır hedefinden hiç şaşmadan yoluna devam ediyor.

 

Program dahilinde o günün teknolojik şartlarıyla bir imkansız başarılmış ve NASA, Kardeş Okul ve Uzay Kampı Türkiye üçgeninde tam 179 videokonferans gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında NASA’nın Dijital Öğrenme Ağı sistemi kapansa da Sayın Tolga Yıldırım önderliğinde hızlıca aksiyon alan Uzay Kampı Türkiye, kendi Dijital Eğitim Merkezi’ni aynı yıl içerisinde kurdu. NASA temelli eğitim paketleriyle 2015 yılından günümüze kadar 1400’ün üzerinde video konferans gerçekleştiren merkez günümüzde farklı ülkelerden sağlanacak katılımlarla bu sayıyı 2000’in üzerine çıkarmayı hedeflemektedir.

Program geçmişten günümüze kadar ABD, İngiltere, İtalya, Polonya gibi farklı ülkelerden programa dahil olan öğrencileri, Türk öğrenciler ile bir eğitim yılı boyunca uzay bilimleri ve STEAM alanında bir araya getirdi. Ardından E-Pal haftası adıyla özel olarak gerçekleştirilen 6 Günlük Galaktik Yaz Kampı programında kardeş okullardan katılan öğrenciler, Uzay Kampı Türkiye’de yüzyüze tanışma fırsatı buldular. Bu yıl gerçekleştirilen 2 farklı E-Pal haftasında ise bambaşka bir heyecan vardı. Programın 20. Yılı büyük bir coşku ile kutlandı.

 

Görev Armaları, Uzayda Oyuncaklar, Güneş Sisteminde Tatil, Gezegen Avcıları gibi 10 adet eğitim paketi içerisinden öğretmenleri ile birlikte karar verdikleri konular hakkında araştırma ve projeler gerçekleştiren öğrenciler 19-25 Haziran ve 26 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret ettiler.

 

Etkinlikler kapsamında birçok uzay ve uzay bilimi aktivitelerinin yanı sıra yapılan bilim fuarlarında katılımcılar yıl boyunca gerçekleştirdikleri çalışmaları diğer PSSP katılımcılarına göstermek için standlarını hazırladı ve sunumlarını gerçekleştirdi. Projeler arasında muhteşem görev armaları, mikro yer çekimi ortamında rahatlıkla oynanabilecek oyuncaklar ve geleceğin uzay istasyonu modelleri gibi fütüristik ve gerçekçi birçok proje yer aldı.

Ayrıca yine hafta içerisinde bitki biyoteknolojileri uzmanı ve bir Uzay Kampı Türkiye mezunu olan Arno den Toom, Kardeş Okullarla Bilim Programı kapsamında Uzay Kampı Türkiye’ye katılan katılımcılara dış uzayda, Ay’da ve Mars’ta bitki yetiştirme ile alakalı muhteşem bir sunum yaptı.

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti İzmir Şubesi ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalarda, uzay istasyonunda kullanılan amatör telsiz istasyonu ve amatör telsizcilik hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Sonrasında ise farklı ülkelerden gelen katılımcılar kendi ülkelerindeki amatör telsizcilerle telsiz bağlantısı kurma fırsatına erişen katılımcılar; muhteşem geçen aktivite sırasında katılımcılar hem telsizi nasıl kullanacaklarını hem de nasıl amatör telsizci olunabileceğini öğrenmiş oldular.

Farklı ülkelerden gelen katılımcıların kendi kültürlerini yansıtabilmeleri için hazırlanan özel sunumlar gecesinde Polonya’nın yöresel dansları, Romanya’nın şehirleri, Slovenya’nın tarihçesi ve Türk gelenekleri gibi pek çok konuda katılımcılar hem eğlendiler hem de kültür alışverişinde bulundular.

Mezuniyet öncesi yapılan son toplu etkinlik olan barbekü partisinde PSSP’nin 20. Yılını kutlayan katılımcılar günümüz müzikleri ve yöresel şarkılar eşliğinde eğlendiler ve yanlarında getirdikleri minik hatıra hediyeliklerini birbirleriyle değişme fırsatı buldular.

 

Mezuniyet sırasında Uzay Kampı Türkiye’ye katılım sertifikasının yanı sıra Kardeş Okullarla Bilim Programına katılım sertifikası da alan katılımcılar, takım ödülleri ve bireysel ödüllerle de ödüllendirildi ve Uzay Kampı Türkiye’den mezun oldu. Bir eğitim yılı boyunca Kardeş Okullarla Bilim Programı’na katılmış ve Uzay Kampı Türkiye’de düzenlenen özel E-Pal Haftası’na katılarak mezun olmuş tüm katılımcılarımızı bir kez daha tebrik ediyoruz!

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

15.12.2023
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler? Uzay ortamı insanlar için tehlikeli midir? Bu yazımızda astronot kıyafetlerini inceledik.

13.09.2020
BU YAZ UZAYI KEŞFEDİN!
Üste Çık