Bu yazımızda 30 Temmuz 2020 tarihinde Amerika’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya fırlatılan Mars yüzeyinde bugüne kadarki en gelişmiş araç olacak Perseverance Mars yüzey aracından bahsedeceğiz.

PERSEVERANCE KIZIL GEZEGENDE

YAŞAM İZİ PEŞİNDE

30 Temmuz'da yolculuğuna başlayan Perseverance yüzey aracının, yaklaşık, 470 milyon kmlik mesafeyi kat ettikten sonra 18 Şubat 2021 tarihinde iniş aşamalarını başlatması ve yüzeye inişini gerçekleştirmesi bekleniyor.

  • Perseverance yüzey aracının amacı nedir?
  • Perseverance inişini nereye gerçekleştirecek?
  • Peki Perseverance Mars yüzeyine ne bırakacak?

Temel amacı antik mikrobiyal yaşamın izlerini aramak olan Perseverance, bunun yanı sıra Mars gezegeninin iklimi ve jeolojisi hakkında da bilgiler toplayacak. Yüzey araştırma ekibinin yönlendireceği Perseverance’ın bir diğer özel görevi ise, gelecekte dünyaya da getirilmesi planlanan yüzey örneklerinin dikkatlice seçilmesi, toplanması ve kategorilenmesi üzerine olacak.

Bilim insanları, daha önce Mars’a yapılan birçok görevde öğrenilenlerle, Mars’ın şu anki soğuk ve çöl benzeri yapısının yıllar öncesinde çok farklı olduğunu ve Mars yüzeyinde akarsuların dahi olabileceği hipotezini kuruyorlar. İşte o hipoteze dayanarak, Mars’ın daha öncesinde herhangi bir mikrobiyal yaşama ev sahipliği de yapabileceğini düşünen bilim insanları, Perseverance’ın astrobiyoloji alanında yeni bir antik yaşam keşfetmesini umuyorlar.

İşte tam da bu sebeplerle, Mars’ın kuzey yarım küresinde, daha öncesinde bir “delta” olduğu düşünülen 45 kilometre genişliğindeki Jezero Krateri, Perseverance için birincil iniş alanı olarak seçilmiştir. Bu alanın seçilmesindeki en büyük etken ise, geçmişte oluşan deltanın bariz bir yelpaze şeklinde tortular biriktirdiğinin gözlenmesidir. Perseverance’ın iniş sisteminde bulunan kameralar, inişin bir kayalık alan veya kum denizi üzerine yapılmamasını sağlamak ve aracı güvenli bir şekilde yüzeye indirmek için haritalama sistemini yapmak amacıyla yerleştirilmiştir.

Mars Helikopteri "Ingenuity"

Yüzey aracının iniş sonrası tüm kontrolleri yapıldıktan sonra Ingenuity adında bir drone helikopter ilk defa Mars yüzeyinde denenecek. Sürece göre inişten sonraki 1 aylık dönemde denenmesi beklenen helikopter, öncelikle Perseverance’ın orta kısmından düzgün bir zemine bırakılacak. Sonrasında herhangi bir çarpışmadan korunmak için perseverance, helikopterden 100 metre kadar uzaklaşacak ve kendini güvenli bölgeye alacak. NASA’daki helikopter takımı yaklaşık 30 Mars günü boyunca denemeler yapacak. Aynı zamanda bu denemeler, farklı bir gezegenden yapılacak ilk uzaktan kontrollü uçuş olarak tarihe geçecek. Merakla gelişmeleri takip edecek ve sizleri sosyal medya hesaplarımızdan bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Youtube kanalımızda sizlerle uzay ve uzay bilimleri hakkında birçok farklı bilgileri paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Daha önce hazırladığımız muhteşem içeriklere sahip eğitim videolarımızı kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Bu ve buna benzer konulardan haberdar olmak için youtube kanalımıza abone olmayı ve bildirim zilini açmayı unutmayın; instagram, twitter ve facebook gibi sosyal medya hesaplarımızdan da bizleri takip edebilirsiniz.

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

15.12.2023
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler? Uzay ortamı insanlar için tehlikeli midir? Bu yazımızda astronot kıyafetlerini inceledik.

13.09.2020
BU YAZ UZAYI KEŞFEDİN!
Üste Çık