Önümüzdeki dönemlerde ülkemiz de uzay macerasına tam manasıyla atılmaya hazırlanıyor.

Buna göre bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında 10 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacak.

Cumhuriyetimizin 100. Yılında, belki de yolu Uzay kampı türkiye’den geçmiş, bütün eğitim hayatı uzay bilimleri ile yoğrulmuş bir kişi ülkemizi uluslararası uzay istasyonunda temsil edecek.

TUA Yönetim Kurulu ve Ajans Başkanı  Serdar Hüseyin Yıldırım'ın Uzay Kampı Türkiye ziyareti.

Türkiye uzaya nasıl gidecek?

Türk Uzay Ajansı son 2 yılda önemli adımlar attı. Aynı zamanda yine son yıllarda gelişen ticari uzay yolculukları da uzaya astronot taşımayı çok daha az maliyetli ve daha kolay hale getirdi. Tüm bu imkanlar ortaya çıkınca, insanlığın en büyük hayali olan uzay bizler için de ulaşılabilir hale geldi.

Peki uzay çalışmaları bir ülkeye ne gibi katkılar sunabilir?

Tabiki Dünya’da yer çekimi veya diğer faktörler göz önünde bulundurulduğunda dünya yüzeyinde yapılamayan bazı çalışmalar uzay istasyonu gibi yerçekiminin minimum seviyede olduğu ortamlarda yapılabilir. Ama sadece bu değil.

Uzay çalışmalarının başladığı yıllarda günümüzde kullandığımız bir çok teknolojik araç-gereç veya teknolojik olmasa da hayatımızı kolaylaştıran birçok cihaz dünyadaki insanlar tarafından henüz bilinmiyordu.

Her ne kadar bazı yenilikleri gelişen teknolojiye de bağlasak aslında günümüzde kullandığımız birçok teknolojik araç-gereç veya material aslında uzay çalışmaları sayesinde gereken ihtiyaçlara göre geliştirilmiş ve sonrasında faydalarından ötürü insanlığın da kullanımına sunulmuştur. Belkide insanlı uzay keşiflerinin insanlığa en  önemli katkısı da budur diyebiliriz. İşte bu şekilde uzay çalışmaları için keşfedilip sonrasında insanlığın kullanımına sunulan cihazlar "spinoff" olarak adlandırılır. Bu konularla ilgili pandemi döneminde hazırladığımız videomuza aşağıda ulaşabilirsiniz.

Günümüzde kullandığımız bir çok spinoff örneği var. Bir grup NASA mühendisi tarafından icat edilen tamamlayıcı metal oksit yarı iletken (CMOS) görüntü sensörü, NASA’nın her yerde bulunabilecek tek yan ürünü haline geldi ve dijital görüntüleme endüstrisinde bir devrim yarattı. Bu devrim günümüzde kullandığımız cep telefonu kameralarını, DSLR kameraları, çekilen yüksek çözünürlüklü videoları ve tabiki sosyal medyayı mümkün kıldı.

 

Bir diğer kullanışlı spinoff ise infrared kulak termometreleri (kızılötesi kulak termometreleri). Bir zamanlar uzak yıldızların ve gezegenlerin sıcaklığını ölçmek için kullanılan astronomi teknolojisi, şimdi insanların vücut sıcaklığını ölçmek için yüksek hızlı bir tıbbi termometre olarak kullanılıyor. NASA tarafından geliştirilen kızılötesi teknolojisine dayanan el tipi termometre, herhangi bir mukoza zarına temas etmeden sıcaklığı kaydetmek için kulak zarından yayılan enerjiyi kullanarak vücut sıcaklığını ölçüyor.

Bu iki örnek yalnızca kumsaldaki kum tanelerinden ikisi. Bu sayede NASA, sadece uzaya insan gönderen bir kurum değil, bu güne kadar binlerce buluşun doğduğu bir teknoloji merkezi haline de gelmiş oldu. Gelecekte Türk Uzay Ajansı ve TÜBİTAK sayesinde ülkemizde de farklı bakış açılarına sahip mühendisler ve girişimciler bu teknolojileri geliştirebilir ve ülkemizi birçok yeni teknolojinin doğduğu bir merkez haline getirebilirler.

Belkide o mühendislerden veya girişimcilerden biri bu yazıyı okuyordur, kim bilir?

 

 

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

15.12.2023
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler? Uzay ortamı insanlar için tehlikeli midir? Bu yazımızda astronot kıyafetlerini inceledik.

13.09.2020
BU YAZ UZAYI KEŞFEDİN!
Üste Çık