Bu yıl 16.’sı düzenlenen Kardeş Okullarla Bilim Programı (PSSP) kapsamında 150 öğrenci, Uzay Kampı Türkiyede İngilizce sunulan “E-Pal Haftası"na katıldı.
Uzay Kampı Türkiye ve Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı’nın (GFTSE) birlikteliğinde 1-7 Temmuz tarihlerinde düzenlenen ve “E-Pal Haftası” olarak bilinen Galaktik Yaz Kampı programına, aralarında; Polonya, İngiltere, Litvanya ve ABD’nin de olduğu 8 ülkeden, 150 öğrenci ve 18 öğretmen katıldı.
Yaşları 9 ile 15 arasında değişen katılımcılar, astronot simülatörleriyle eğitim, roket yapılması ve fırlatılması, uzay istasyonlu sanal uzay uçuşu görevi, sanal Mars gezisi, sihirli kürede astronomi, özel etkinlikler gecesi, barbekü partisi gibi birbirinden eğlenceli ve eğitsel aktivitelere katıldılar. Düzenlenen bilim fuarında yıl boyunca çalıştıkları projelerini paylaştılar. Bu haftanın en önemli etkinliği NASA’da görevli Uçuş Yöneticisi Ed Van Cise ile yapılan video konferans görüşmesi oldu. Öğrenciler bu haftaya özel olarak gerçekleştirilen video konferans bağlantısı ile Uçuş Yöneticisi Ed Van Cise ile buluşarak, NASA’nın yürüttüğü uzay çalışmaları ve Uluslararası Uzay İstasyonu uçuş operasyonları hakkında en güncel bilgileri aldılar.
Uzay Kampı Türkiyenin 7-18 yaş grubundaki öğrencilere yönelik sunulan ve 1,5 günden 6 güne kadar değişen gençlik kampları ağustos ayının sonuna kadar devam edecek.
Kardeş Okullarla Bilim Programı Nedir?
Uzay Kampı Türkiye’nin 2003 yılından beri yürüttüğü, Kardeş Okullarla Bilim Programının amacı ülkemizden ve farklı ülkelerden öğrencileri eşleştirerek; fen ve uzay teknolojileri konularında ortak çalışmalar yapmalarını sağlamak, yeni arkadaşlıklar kurulmasına katkıda bulunmaktır. Program eğitim yılı boyunca sürmekte, öğrenciler NASA'nın Uzaktan Eğitim program materyallerini kullanarak uzay bilimleri ve teknolojileri hakkında çalışmalar yapmaktadır.
Sene sonunda beraber hazırladıkları projeleri bilim şenliği ile Uzay Kampı Türkiyede sergileyen öğrenciler, katıldıkları Galaktik Yaz Kampı ile farklı kültürleri tanıyıp, yeni arkadaşlıklar kuruyor ve kişisel yeteneklerini geliştiriyorlar.
En Parlak Yıldız Kutup Yıldızı mı? Peki En Yakın Yıldız Hangisi?
Uzay ile ilgili bazı doğru bilinen yanlışları incelemeye
- Ay, Dünya'dan ne kadar uzaktır?
- Dünya'ya en yakın gezegen Mars mıdır?
- Dünya ile Güneş arasındaki mesafeyi biliyor muydunuz?
- En parlak yıldız Kutup Yıldızı mıdır? Yoksa Akyıldız mı?
Dünya’mıza en yakın büyük kütleli gök cismi, aynı zamanda Dünya’mızın tek doğal uydusu olan Ay’dır. Her ne kadar yakın desek de Ay, Dünya’dan yaklaşık 384.000 km uzaktadır ve şu zamana kadar yapılmış en güçlü roketle dahi oraya ulaşmak 4 gün sürmektedir. Bu mesafeyi aklınızda gayet kolay bir şekilde canlandırabiliyorsunuz değil mi?
İşte şaşıracağınız bir gerçek!
Dünya ile Ay arasındaki boşluğa, Güneş sistemindeki tüm gezegenler sığabilir. Neredeyse her gece görünen Ay, aslında bizden gerçekten de uzaktadır.
Peki, Dünya’ya en yakın gezegen hangisidir? Bu soru aslında yanlış bilinen bir durumu daha ortaya çıkarıyor. Şu anda kendi kendinize cevap verdiğinizi düşünüyoruz. Siz söylemeden biz söyleyelim, Dünya’ya en yakın gezegen Mars DEĞİLDİR. Dünya’ya en yakın gezegen Venüs gezegenidir ve Dünya’ya büyüklük açısından benzediğinden dolayı Dünya’nın kız kardeşi olarak adlandırılmaktadır.
Şimdi başka bir konuya gelelim ve uzay ile ilgili bir gerçeği daha paylaşalım.
Dünya'ya en yakın yıldız ne kadar uzaktadır?
Dünya’da yaşayanlar olarak bize en yakın yıldız elbette ki Güneş’tir. Güneş ile dünya arasındaki mesafe yaklaşık olarak 150 milyon kilometredir.
Peki Güneş’e en yakın yıldız ne kadar uzaktadır?
Güneş’e en yakın yıldız Güneş’ten yaklaşık 4,3 ışık yılı uzaklıktadır. Hayalinizde canlandı mı? Bildiğimiz ve yaşadığımız bir ölçü birimi olmadığından bu durumu anlatmak için biraz hayal gücümüzü kullanalım.
Diyelim ki Güneş, normal bir kitabın içerisinde bulunan cümlenin sonundaki nokta kadar olsun. Bu durumda sizce en yakın yıldız nerededir? Cümlenin başında mı? Yoksa kitabın ilk satırında mı?
Hazır mısınız?
Tüm evreni bu boyutlara küçültmüş olsak bile, en yakın yıldız sizden yaklaşık 6,5 kilometre uzakta olurdu. İşte gerçekte de bize en yakın yıldız, aslında bizden çok ama çok uzaktadır.
Şimdi gelelim kutup yıldızına. Genelde bilinenin aksine kutup yıldızı en parlak yıldız değildir. Hatta kutup yıldızı öyle çok parlak bir yıldız dahi değildir. Kutup yıldızı bizim kuzey yönünü bulmamızı sağlar çünkü Dünyamızın dönüş ekseni ile kutup yıldızı yani Polaris aynı doğrultudadır. Dolayısıyla Polaris, Kuzey Yarım Kürede bize her zaman kuzey yönünü gösterir.
Gökyüzünde gece görebileceğimiz en parlak yıldız ise, Sirius isminde büyük köpek takımyıldızının en parlak yıldızıdır. Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarının gecelerinde görülebilir ve parlaklığı sayesinde çok net bir şekilde seçilebilir. Örneğin bu akşam saat 20.50-21.00 saatleri arasında pusula yardımıyla tam güney yönünde gökyüzüne bakarsanız Sirius veya Türkçe adıyla Akyıldız’ı çok rahat bir şekilde görebilirsiniz.
Youtube kanalımızda sizlerle uzay ve uzay bilimleri hakkında birçok farklı bilgileri paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Daha önce hazırladığımız muhteşem içeriklere sahip eğitim videolarımızı kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Bu ve buna benzer konulardan haberdar olmak için youtube kanalımıza abone olmayı ve bildirim zilini açmayı unutmayın; instagram, twitter ve facebook gibi sosyal medya hesaplarımızdan da bizleri takip edebilirsiniz.
STEAM EĞİTİMİ NEDİR?
Günümüz dünyasını bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hızlı ilerlemesi şekillendiriyor. Endüstri 5.0 ve dijital dönüşümle değişen dünyamızda her geçen gün mevcut teknolojinin iş hayatındaki etkilerine ve mesleklerin değişim süreçlerine şahit olurken karşımıza henüz adını duymadığımız yeni meslekler de çıkmaya başladı bile... Değişimin, zamana ayak uydurmanın bireylerin ve toplumların sahip olması gereken en temel özellik olduğunu söylesek sanırız yanlış olmaz. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin gösterdiği bu hızlı değişim ve gündelik hayatımıza yansımaları pek çok fırsat ve kolaylıkla birlikte yeni sorunları da beraberinde getiriyor. Geleceğe "daha iyi hazırlanmak" ve Türkiye'de son yıllarda çokça konuşulan popüler bir konu olan STEAM Eğitimi hakkında bilgi vermeye başlamadan önce "STEAM eğitimi nedir?" sorusunun cevabını verelim.
STEAM Nedir?
Değişen dünyada ihtiyaçlara cevap verecek yetkinlikteki iş gücünün; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına hakim bireylerden olluşması hedeflenmekte ve eğitimin de bu bireylerin yetiştirilmesi konusunda çok önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Bu bakış açısıyla ilk defa ABD'de ortaya çıkan STEAM; İngilizce Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik), Art (Sanat) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşmakta; STEM+ olarak da tanımlanmaktadır. Bu eğitim yaklaşımıyla problemlere sorgulayıcı ve ilişkisel bir bakış açısı geliştirmeyi amaçlamaktadır.
STEAM Eğitimi temelde öğrencilerin deneyerek ve keşfederek öğrenmelerine imkan sağlayan, soru soran, yaratıcı düşünen ve çözümler üreten ve hatta bununla da kalmayıp çözümleri ürüne dönüştürebilen bireyler yetişmesini hedefler. Problem çözme, sorgulayıcı yaklaşımla düşünme, bilimsel okuryazarlık gibi yeterliklerin gelişimini hedefleyen STEAM eğitimi, bireylerin bakış açılarını geliştirmekte, farklı branşlar arasındaki doğal ilişkilerin ayırdına varabilme kabiliyeti sağlamakta ve böylece bireyleri bilgiye dayalı geleceğin dünyasına hazırlamaktadır.
STEAM, bu 5 disiplinin bir arada olduğu öğrencilerin teorik derslerde gördükleri konuları gerek günlük hayatta gerekse de ilerideki meslek hayatlarında kullanabilecekleri uygulamalarla deneyimlemelerini sağlamaktadır.
STEAM Uygulamaları
STEAM’in güçlendirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında STEAM yaklaşımı müfredatta daha fazla yer alacak şekilde dizayn edilmekte ve sürdürülebilir hale getirmek için STEAM eğitimi alacak gönüllüler de artırılmaktadır. Bununla birlikte sadece okullarda değil, öğrencilere yönelik yaz kampları, bilim merkezleri gibi okul sonrasi etkinliklerle de yaygınlaştırılmaktadır. Fen, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik yani STEAM eğitimi konusunda başarılı öğrenci ve öğretmenleri buluşturmak için yapılan projeler, düzenlenen yarışmaların yanında bilim fuarları, bilim merkezleri ve bu alanlarda yapılan etkinliklerle de bilime olan ilginin artırılması hedeflenmektedir.
Bu ilgiyi canlı tutmaya yönelik bir sonraki adım olarak da öğrencilerin her geçen gün artacak istihdam talebine kazandırılmasını sağlamak yer almaktadır. Türkiye’de STEAM eğitim geçmişi olan kişilerin istihdam edilmesi en yüksek oranla üretim sektöründe görülmektedir. Uzun vadede STEAM mezunlarının yetkinliklerini kullanabilmesine olanak sunan fırsatların oluşması ve diğer sektörlerin de bu eğitim yaklaşımına olan farkındalıklarının artması bu oranları yükseltecektir.
Eşsiz Bir Deneyim: Uzay Kampı ve STEAM
Bir uzay bilimleri ve teknolojileri eğitim merkezi olan Uzay Kampı Türkiye de STEAM öğrenme yaklaşımıyla birebir örtüşen; gençleri bilim, matematik ve teknoloji alanında kariyer yapmaları için motive eden eğitim anlayışıyla çalışmaktadır. 9-15 yaş grubundan öğrenciler için sunulan konaklamalı ve günlük gezi programlarında özellikle robot tasarımı süreçlerindeki mühendislik ve tasarım becerileri atölyeleriyle öğrencilere yenilikçi düşünme yeteneklerinin kazandırılması hedeflenmekte, katılımcıların uzay bilimleri ve teknolojilerini; fen bilimleri, matematik, mühendislik ve teknoloji ile bütünleştiren bir bakış açısıyla yorumlaması amaçlanmaktadır. STEAM öğrenme yaklaşımlarıyla desteklenen programlarda; çocukların fen bilimlerine olan ilgileri uygulamalı eğitimlerle arttırılarak; diyalog kurma, sorgulama ve eleştirel düşünme konularında da yol gösterici olmak hedeflenmektedir.
Çocuklar için yaz kampı ve kış kampı programlarımızda öğrencileri STEAM alanında ilgili tutmak için bu disiplinlerle uyumlu yüze yakın aktivite bulunmaktadır.
Gelecek dediğimizde aklımıza ilk gelen elbette ki robotlar. Bir ölçüm almak için bir aleti konumlandırmak, inceleme için bir örnek toplamak, bir yapıyı monte etmek ve hatta bir başka gezegende araştırma yapmak gibi görevleri üstlenen robotların temel çalışma prensipleri ve tasarım süreçleri Uzay Kampı Türkiye programlarında aktarılmakta, uzay çalışmaları ve robotların görevleri STEAM yaklaşımıyla öğretilmektedir. EV3 Uzay Görev Seti ve Etkinlik Paketi ile robot tasarlamak ve programlamak ayrıca takım olarak iş birliği yaparak zorlu problemlerin nasıl çözebileceğinin deneyimlenmesi özel programlarda ele alınmaktadır. Robot inşa etme ve robotik kodlama eğitimlerini yaz kampı eğlencesiyle birleştiren Robot Aktiviteli Yaz Kampı programı ve kış tatillerinde uıygulanan Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları bu özelliklerle ön plana çıkmaktadır.
Dünya'dan yaklaşık 470 milyon kilometre uzaklıkta bulunan kızıl gezegen Mars’a seyahat teknolojinin gündeminde... Mars’a insanlı yolculuğun yollarını bulmak için çalışan NASA’nın belki de en popüler uzay aracı Perseverance, Mars’a başarılı bir iniş yaptı. Çocuğunuz da kendi Mars Keşif aracını LittleBits™ Mars Keşif Aracı Kiti ile tasarlayabilir, 2030’lu yıllarda insanlı uçuşların yapılmasının planlandığı Mars’ı, gerçekçi Habitat Modülleri ile geleceğin Mars neslinin tanıtıldığı Mars’a Seyahat programımız ile keşfedebilir...
Uzay Kampı Türkiye'de uygulanan STEAM yaklaşımı sadece bu programlarımızla sınırlı değil...
- Katılımcılar gerçek uzay mekiği görevlerinde yapılan çalışmaların canlandırıldığı ve STEAM uygulamalarıyla kişisel gelişim deneyiminin bir arada sunulduğu uçuş görevinde, uzay mekiği Discovery’de komutan, Uluslararası Uzay İstasyonu modüllerinde uçuş mühendisi ve Yer Kontrol Merkezi’nde uçuş yöneticisi olabilir, sorumluluk alma, problem çözme, zaman yönetimi ve liderlik özelliklerini geliştirebilirler.
- Mars'ta sürdürülebilir bir yaşam alanı kurmak için Minecraft Yeni Ufuklar programının Code Builder’da sürükle-bırak ara yüzüne dayalı web tabanlı öğrenme ortamında, MakeCode aracılığı ile kodlamalar yaparak özgürce yeni dünyalarını yaratabilirler.
- Oyun tabanlı öğrenme ve kodlamaya dayalı yeni nesil öğrenim aracı Minecraft Eğitim Sürümünün uzay bilimleri eğitimine entegre edilmiş haliyle tasarım odaklı düşünme, yaratıcı çözüm üretme ve iş birliği yapma becerilerini geliştirebilirler.
Yapay zekanın araladığı kapının ardında teknolojinin ilerlemesiyle; robotların, elektronik sistemlerin ve yazılımların her meslek alanına dahil olmasıyla birlikte bahsettiğimiz köklü değişimleri hep birlikte göreceğiz. Bu durumda STEAM eğitimlerinin ihtiyaçtan çok gereksinim ve hatta zorunluluk olacağı bile söylenebilir. "Geleceğin liderleri" olacak çocukların, bilime olan merakı erken yaşlarda ortaya çıkarken, STEAM ile örülü bir eğitimden geçmeleri onlara farklı bir bakış açısı kazandıracak böylece STEM alanlarıyla ilgili daha üst bilişsel becerilere ulaşarak gelecekteki rekabetçi ortama uyum sağlamada daha da avantajlı hale gelecekler....
Nitelikli STEAM eğitimi uygulamalarımızın diğer örneklerini Günlük Gezi Programlarımızda da görebilirsiniz.
2021 ÇOCUKLAR İÇİN YAZ KAMPLARI BAŞLIYOR!
2021 Çocuklar için yaz kampları başlıyor! Pandemiye karşı gerekli tedbirleri aldığımız yaz kampı programlarımızı kaçırmayın!
Pandemiye karşı alınan önlemlerle geçen bir eğitim öğretim yılının daha sonuna gelirken öğrenciler de hem “yeni normal” koşullarında uzaktan eğitimlerle derslerine çalışarak hem de tedbirlerle kısıtlı koşullarda sosyalleşme imkanı bularak yoruldular. Yaz tatiliyle beraber dersleri takip etme ve pandemi stresi, yerini sağlıklı, uzun ve güneşli günlere, eksikliğini çokça hissettiğimiz dinlenmeye ve rahatlamaya bırakacak.
Uzay Kampı Türkiye olarak her yaz olduğu gibi bu yaz da çocukların etkili ve verimli bir tatil geçirebilmelerine; sosyal, bilişsel, fiziksel ve psikolojik gelişimlerine katkı sağlayacak çok özel programlar sunmaya devam ediyoruz! 2021 Çocuklar için Yaz Kampı programlarımız özellikle okul döneminde yeterince vakit bulunamayan etkinlikleri de gerçekleştirmek için büyük bir fırsat olacak. Kamp programlarımız farklı kültürleri tanıma, okulda anlatılan dersleri farklı bakış açılarıyla pekiştirme; analitik düşünme, özgüven kazanımı gibi yetkinlikleri kazandıracak etkileşimli aktivitelerde bulunmak farkındalık artıracak, çocuklara her anlamda büyük katkı sağlayacak!
Bize telefonla, sosyal medya kanallarımızdan, doğrudan e-posta göndererek ulaşan, "Çocuklar için önerilen yaz kampı programları nelerdir" diye soran tüm takipçilerimize çok teşekkür ederiz. Düzenlediğimiz 2021 yaz kamplarında, çocukların yaz tatillerini verimli bir şekilde geçirmeleri hedeflenirken bu yaz döneminde de yetişkinlerin de katılabileceği özel program seçeneklerimiz olacak.
Uygulamalı bilimsel aktivitelerle dolu 2021 yaz kampı programlarımız:
2021 Çocuklar için Yaz Kampı Programları
- Çocuklar için "Galaktik" Yaz Kampı
- Aileler için Yaz Kampı: Aile-Çocuk Uzay Kampı
- Çocuklar için "Yıldızlar ve Gezegenler Macerası
Eğlence ve Öğrenmenin Bir Arada Olduğu Dopdolu Bir Yaz Sizi Bekliyor!
2021 çocuk yaz kampları, katılımcıların Uzay Kampı Türkiyenin dinamik ve eğlenceli eğitimleriyle keyifli anılar biriktirerek hayat boyu unutamayacakları bir deneyim yaşamaları için kurgulandı. Eğlenceli içeriklerin yanı sıra katılılımcıların programlarımızı yorum yapabilen, problem çözme yetisine sahip, analitik düşünebilen, çözüm yolları için araştırmacı, yenilikçi ve hayal gücünü kullanabilen bireyler olarak tamamlamalarını hedefliyoruz.
Türkçe ve İngilizce dillerinde uygulanabilen Yaz Gençlik Kamplarına katılan gençler;
- NASA tasarımlı simülatörleri kullanarak uzay teknolojisini yakından tanırlar, matematik ve fen bilimleriyle olan ilişkisini öğrenirler.
- Çevrelerine ve teknolojiye karşı farkındalıklarını geliştirirler.
- Uluslararası yaz kampı programlarında kendilerini yabancı dilde ifade etme becerilerini geliştirirler.
“Galaktik Yaz Kampları”yla Unutulmaz Bir Eğitim Macerası…
Açık alan oyun parkı "Astronot Macera Parkurunda" sosyalleşme ve takım çalışması etkinlikleri
2021 yaz kampı programlarımız kapsamında açmayı planladığımız “Galaktik Yaz Kampı” programı; gençlerin, astronot simülatörleriyle eğitim, dijital gezegenevinde astronomi dersleri, özel sunumlar gecesi, havuz aktiviteleri, barbekü partisi gibi etkinliklerle uzay bilimleri alanında bilgilenirken, aynı zamanda eğlenceli etkinliklerle eşsiz unutulmaz bir hafta yaşayacakları yaz gençlik kampıdır. Galaktik Yaz Kampı 9-15 yaş arasındaki katılımcılar için temmuz ve ağustosta uygulanacak. Tarihler ve detaylı bilgiler için:
Daha fazla bilgi ve kayıt için tıklayın: Galaktik Yaz Kampı
“Aile-Çocuk” Uzay Kampı Programında Çocuğunuzla Birlikte Unutulmaz Bir Hafta Sonu
Çocuğunuzla uzay "keşfetmek" birlikte farklı bir deneyim mi yaşamak istiyorsunuz? O zaman “Aile-Çocuk Uzay Kampı” programımız tam size göre!
Konaklamalı aile kamplarımızda, ailelerin çocuklarıyla birlikte keyifli zaman geçirebilmeleri ve çocukların da ebeveynleriyle olan iletişimlerini geliştirip, özgüven kazanmalarını hedefliyoruz. Katılımcılar; uzay istasyonu ve uzay mekiğiyle uçuş görevi, model roket yapımı ve fırlatılması, simülatör kullanımı gibi takım çalışması gerektiren etkinliklerde birlikte yer alarak, kaliteli zaman geçirecekler. 7-10 yaş aralığındaki bir çocuğun bir ebeveyniyle (veya 18 yaşından büyük bir refakatçiyle) birlikte katıldığı 2 günlük konaklamalı Aile-Çocuk Uzay Kampı programı çocuğuyla unutulmaz bir macera yaşamak isteyen aileler için!
Daha fazla bilgi ve kayıt için tıklayın: Aile-Çocuk Uzay Kampı
Yıldızlar ve Gezegenler Macerası
Uzay bilimleri ve teknolojileri alanında bilinçlendirmeyi hedefleyen yoğunlaştırılmış program. Katılımcılar; Mars'ı sanal olarak keşfedecekler, NASA tasarımlı astronot simülatörlerini deneyimleyerek Discovery Uzay Mekiği simülatörü ve Uzay İstasyonu entegrasyonuyla yapılan sanal uzay uçuşu görevinde unutulmaz bir uzay serüveni yaşayacaklar. 9-15 yaş arası çocukların bireysel olarak katılabildiği program 27-29 Temmuz tarihlerinde uygulanacak.
Daha fazla bilgi ve kayıt için tıklayın: Yıldızlar ve Gezegenler Macerası
[description] => Çocuklar İçin 2021 Yaz Kampları Başlıyor! Yaz Kampı Eğlencesi ve Benzersiz Eğitim Bir Arada. Hemen Kayıt Yaptırın, Sınırlı Kontenjanları Kaçırmayın! [keywords] => Çocuklar için Yaz Kampları, günlük gezi programı, Gençlik Kampları, yaz gençlik kampı, Galaktik Yaz Kampı, dijital gezegenevi, aile kampları, Aile-Çocuk Uzay Kampı, takım çalışması, Uzay Serüveni [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => 2020-07-02 08:36:17 [updated_date] => 2021-04-13 15:25:46 [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) [3] => stdClass Object ( [id] => 788 [parent] => 23 [order] => 6 [lang_id] => 375a919ff875b1ea2051120977ea7418 [title] => Perseverance Kızıl Gezegene İnmek Üzere! [subtitle] => 12.02.2021 [header_img] => 0 [list_img] => upload/media/instagram-kapak-egitim-videolari1.jpg [summary] => Bu yazımızda 30 Temmuz 2020 tarihinde Amerika’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya fırlatılan Mars yüzeyinde bugüne kadarki en gelişmiş araç olacak Perseverance Mars yüzey aracından bahsedeceğiz. [content] =>
PERSEVERANCE KIZIL GEZEGENDE
YAŞAM İZİ PEŞİNDE
30 Temmuz'da yolculuğuna başlayan Perseverance yüzey aracının, yaklaşık, 470 milyon kmlik mesafeyi kat ettikten sonra 18 Şubat 2021 tarihinde iniş aşamalarını başlatması ve yüzeye inişini gerçekleştirmesi bekleniyor.
- Perseverance yüzey aracının amacı nedir?
- Perseverance inişini nereye gerçekleştirecek?
- Peki Perseverance Mars yüzeyine ne bırakacak?
Temel amacı antik mikrobiyal yaşamın izlerini aramak olan Perseverance, bunun yanı sıra Mars gezegeninin iklimi ve jeolojisi hakkında da bilgiler toplayacak. Yüzey araştırma ekibinin yönlendireceği Perseverance’ın bir diğer özel görevi ise, gelecekte dünyaya da getirilmesi planlanan yüzey örneklerinin dikkatlice seçilmesi, toplanması ve kategorilenmesi üzerine olacak.
Bilim insanları, daha önce Mars’a yapılan birçok görevde öğrenilenlerle, Mars’ın şu anki soğuk ve çöl benzeri yapısının yıllar öncesinde çok farklı olduğunu ve Mars yüzeyinde akarsuların dahi olabileceği hipotezini kuruyorlar. İşte o hipoteze dayanarak, Mars’ın daha öncesinde herhangi bir mikrobiyal yaşama ev sahipliği de yapabileceğini düşünen bilim insanları, Perseverance’ın astrobiyoloji alanında yeni bir antik yaşam keşfetmesini umuyorlar.
İşte tam da bu sebeplerle, Mars’ın kuzey yarım küresinde, daha öncesinde bir “delta” olduğu düşünülen 45 kilometre genişliğindeki Jezero Krateri, Perseverance için birincil iniş alanı olarak seçilmiştir. Bu alanın seçilmesindeki en büyük etken ise, geçmişte oluşan deltanın bariz bir yelpaze şeklinde tortular biriktirdiğinin gözlenmesidir. Perseverance’ın iniş sisteminde bulunan kameralar, inişin bir kayalık alan veya kum denizi üzerine yapılmamasını sağlamak ve aracı güvenli bir şekilde yüzeye indirmek için haritalama sistemini yapmak amacıyla yerleştirilmiştir.
Mars Helikopteri "Ingenuity"
Yüzey aracının iniş sonrası tüm kontrolleri yapıldıktan sonra Ingenuity adında bir drone helikopter ilk defa Mars yüzeyinde denenecek. Sürece göre inişten sonraki 1 aylık dönemde denenmesi beklenen helikopter, öncelikle Perseverance’ın orta kısmından düzgün bir zemine bırakılacak. Sonrasında herhangi bir çarpışmadan korunmak için perseverance, helikopterden 100 metre kadar uzaklaşacak ve kendini güvenli bölgeye alacak. NASA’daki helikopter takımı yaklaşık 30 Mars günü boyunca denemeler yapacak. Aynı zamanda bu denemeler, farklı bir gezegenden yapılacak ilk uzaktan kontrollü uçuş olarak tarihe geçecek. Merakla gelişmeleri takip edecek ve sizleri sosyal medya hesaplarımızdan bilgilendirmeye devam edeceğiz.
Youtube kanalımızda sizlerle uzay ve uzay bilimleri hakkında birçok farklı bilgileri paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Daha önce hazırladığımız muhteşem içeriklere sahip eğitim videolarımızı kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Bu ve buna benzer konulardan haberdar olmak için youtube kanalımıza abone olmayı ve bildirim zilini açmayı unutmayın; instagram, twitter ve facebook gibi sosyal medya hesaplarımızdan da bizleri takip edebilirsiniz.
[description] => Mars yüzeyinde bugüne kadarki en gelişmiş araç olacak Perseverance Mars yüzey aracı, 30 Temmuz 2020 tarihinde Amerika’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya fırlatılmıştı. Bu fırlatma ile yolculuğuna başlayan Perseverance yüzey aracının, yaklaşık, 470 milyon kmlik mesafeyi kat ettikten sonra 18 Şubat 2021 tarihinde iniş aşamalarını başlatması ve yüzeye inişini gerçekleştirmesi bekleniyor. [keywords] => perseverance, perseverance yüzey aracı, persevarance'ın amacı, perseverance uzay aracı, Mars gezegeni araştırmaları, perseverance rover, perseverance landing, perseverance nerede, perseverance mars aracı, perseverance mars rover helikopter, ingenuity mars helikopteri, perseverance ne zaman inecek, mars'ta yaşam izi, perseverance nereye inecek, mars helikopteri ingenuity [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => 2021-02-10 14:16:53 [updated_date] => 2021-02-13 20:52:40 [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) [4] => stdClass Object ( [id] => 786 [parent] => 23 [order] => 7 [lang_id] => d1705e8021376554661f2210143b11f0 [title] => Türkiye'nin Gözlem Uyduları [subtitle] => 21.01.2021 [header_img] => 0 [list_img] => upload/media/instagram-kapak-egitim-videolari-2.jpg [summary] => Bu yazımızda sizlere "Türksat 5A Fırlatılıyor!" yazımızda da değindiğimiz Türkiye’nin gözlem uydularından bahsedeceğiz. [content] =>UZAYDAKİ GÖZLERİMİZ
Öncelikle gözlem uydularının ne olduğu ve ne işe yaradıkları hakkında biraz konuşalım.
Yer gözlem uyduları, Dünya üzerindeki nesnelerin ya da olayların uzaktan algılanmasına, ve elde edilen verilerin bilimsel, ticari ve askeri amaçlarla kullanılması amacına yönelik üretilmişlerdir.
- Amerikan yapımı Landsat-1 uydusu ne keşfetti?
- Türkiye'nin ilk yapay yer gözlem uydusu olan Bilsat'ın ülkemize katkıları nelerdir?
- Rasat uydusunun hala faaliyetlerine devam ettiğini biliyor muydunuz?
- Milli olanaklar kullanılarak üretilen Göktürk-2 uydusu nereden fırlatıldı dersiniz?
Sivil amaç güden, ve bu doğrultuda Dünya’nın ilk yer gözlem uydusu olan, Amerikan yapımı Landsat-1, 1972 yılında uzaya gönderilmiştir. Landsat-1, detaylı gözlem yeteneği sayesinde, Kanada açıklarında daha önce haritalanmamış bir ada bile keşfetmiş ve bu adaya Landsat Adası ismi verilmiştir.
Ülkemizde ise, bu tarz uydular için ilk çalışmalar, 2001 yılında başlatılmış, İngiltere merkezli Surrey Uydu Teknolojileri Şirketiyle yapılan ortak çalışma sonucu Türkiye’nin ilk yapay yer gözlem uydusu olan Bilsat geliştirilmiştir. Bilsat, her ne kadar Türkiye’nin ilk yapay yer gözlem uydusu olsa da; uydu tasarımı, üretimi, alt yapı ihtiyaçlarının belirlenmesi ve yer istasyonlarının kurulması gibi aşamaların öğrenilmesi konularında da ülkemize büyük katkılar sağlamıştır.
2006 yılının Ağustos ayında görevi sona eren uydu, Türkiye’deki uzay çalışmalarında çok önemli tecrübelerin ve gözlemlerin elde edilmesini sağlamıştır.
Rasat uydusunun çektiği görüntü sayısı hepinizi şaşırtacak!
Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan Rasat uydusu Tübitak Uzay’ın öncülüğünde 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya’dan uzaya gönderilmiştir. Dünya'nın çevresini 50 bin defadan fazla turlayan Rasat, 19 bin 138 çerçeve ve 17 milyon 224 bin 200 kilometrekare görüntü çekmiştir. Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen uydu hala faaliyetlerine aktif olarak devam etmektedir.
18 Aralık 2012 günü Çin’in Jiuguan üssünden uzaya fırlatılan Göktürk-2 uydusunun tasarımı, üretimi ve test süreçleri için gerekli tüm teknik işlemler, milli olanaklar kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Göktürk-2 test sürecinin ardından 2014 yılı başında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girmiştir.
2016 yılında uzaya gönderilen Göktürk-1 uydusu, hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayan ve bu özellikleriyle en gelişmiş sistemlere sahip, keşif ve gözlem uyduları arasında yer almaktadır. Dünya’nın herhangi bir yerinde keşif yapmak için tasarlanan 0,50 metre çözünürlüklü uydunun ömrü 7 yıl olarak öngörülmektedir.
Türkiye'nin uydu teknolojileri alanındaki yatırımları sürerken, gelecek yıllarda gönderilmesi planlanan yüksek çözünürlüklü İMECE adlı gözlem uydusunun geliştirilmesine yönelik çalışmalar da ilerlemektedir.
Youtube kanalımızda sizlerle uzay ve uzay bilimleri hakkında birçok farklı bilgileri paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Daha önce hazırladığımız muhteşem içeriklere sahip eğitim videolarımızı kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Bu ve buna benzer konulardan haberdar olmak için youtube kanalımıza abone olmayı ve bildirim zilini açmayı unutmayın; instagram, twitter, ve facebook gibi sosyal medya hesaplarımızdan da bizleri takip edebilirsiniz.
[description] => Bu yazımızda sizlere "Türksat 5A Fırlatılıyor!" yazımızda da değindiğimiz Türkiye’nin gözlem uydularından bahsedeceğiz. [keywords] => türk uyduları ve görevleri, türk uyduları hakkında bilgi, türk uyduları isimleri, türk uyduları nereden fırlatıldı, türk uydularının görevleri, türk uyduları nelerdir, türk haberleşme uydusu, türk gözlem uydusu, türkiye uyduları ve görevleri, türkiye uydularını nereden fırlattı, türkiye'nin uyduları nelerdir, türkiye haberleşme uyduları, türkiye'nin uzayda bulunan uyduları, türkiye'nin uyduları hakkında bilgi, türkiye gözlem uyduları, türkiye göktürk uydusu, türkiye uzaya hangi uyduları gönderdi, bilsat uydusu, landsat-1 uydusu, rasat uydusu, göktürk-1 uydusu, göktürk-2 uydusu, İMECE gözlem uydusu [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => 2021-01-21 10:19:12 [updated_date] => 2021-01-28 14:53:40 [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) )
Doğru Bilinen Yanlışlar
Haydi gelin uzaya dair doğru bilinen yanlışları ve duyduğunuzda çok şaşıracağınız uzay ile ilgili bazı gerçeklerden bahsedelim.

STEAM Eğitim
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin getirdiği hızlı değişim ve STEAM eğitimi

2021 Çocuklar İçin Yaz Kampları
Çocuklar İçin 2021 Yaz Kampları Başlıyor! 9-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Benzersiz Eğitim Bir Arada. Hemen Kayıt Yaptırın, Sınırlı Kontenjanları Kaçırmayın!

Perseverance Kızıl Gezegene İnmek Üzere!
Bu yazımızda 30 Temmuz 2020 tarihinde Amerika’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya fırlatılan Mars yüzeyinde bugüne kadarki en gelişmiş araç olacak Perseverance Mars yüzey aracından bahsedeceğiz.

Türkiye'nin Gözlem Uyduları
Bu yazımızda sizlere "Türksat 5A Fırlatılıyor!" yazımızda da değindiğimiz Türkiye’nin gözlem uydularından bahsedeceğiz.