Uzay Kampı Türkiyenin flamasının uzaya gittiğini biliyor muydunuz?
UZAYA GİDEN FLAMA
Uzay Kampı Türkiyenin kuruluşunun 10. yıl dönümü anısına hazırlanan flama, 24 Şubat 2011'de Discovery Uzay Mekiği'nin (STS-133) göreviyle uzaya gönderildi ve tam 12 gün, 19 saat, 3 dakika, 53 saniye uzayda kalarak 9 Mart 2011'de Dünya'ya geri getirildi.
Uzay Kampı Türkiye'nin 10. yıl dönümü anısına hazırlanan flama; Astronot Steven Lindsey komutasında 24 Şubat 2011'de uzaya fırlatılan Discovery Uzay Mekiğinin STS 133 göreviyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) götürüldü. Flama, Steven W. Lindsey’in mekik komutanı olarak görev aldığı uçuşta 12 gün,19 saat 3 dakika, 53 saniye uzayda kalarak 9 Mart 2011’de Dünya'ya geri getirildi ve uzay yolculuğu bir sertifikayla belgelendirildi.
ASTRONOT STEVEN W. LINDSEY KİMDİR?
Steven W.Lindsey, 50’den fazla farklı uçakla toplam 5000 saatin üzerinde uçuş deneyimine sahip bir pilot olarak 1995 yılında NASA’ya atanmış, 1996 yılında uzay uçuşu görevlerinde pilot olarak görev alabilmek için gerekli yeterliliği almıştır.
Beş ayrı görevle gittiği uzayda, toplam 1500 saatlik uzay uçuşu süresine sahip olan Lindsey, 1997 yılındaki STS-87 (STS-Uzay Taşıma Sistemi) ile 1998’deki STS-95 görevlerinde pilot, 2001’deki STS-104 , 2006’daki STS-121 ve 2011'deki tarihi STS-133 görevlerinde de komutan olarak görev almıştır. Görev aldığı uçuşlarda AERCam Sprint’in (uçabilen robotik kamera) ilk uçuşunu yönetmiş, Hubble Uzay Teleskobu Yörünge Sistemleri Test Platformu, uzaydaki ilk insan benzeri robot olan Robonaut 2’nin istasyona taşınması ve Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilgili pek çok önemli çalışmalara katkıda bulunmuştur.
STEVEN LINDSEY'İN UZAY KAMPI TÜRKİYE ZİYARETİ
Astronot Steven Lindsey, 4 Temmuz 2006’da mekik komutanı olarak gerçekleştirdiği uzay istasyonu uçuş görevinin hemen sonrasında, 10 Ekim 2006 yılında Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret ederek, uzayda yaşadığı deneyimi çocuklar için kamp programlarına katılan öğrencilerle paylaştı.
Öğrencilere uçuş öncesi ve sırasında yaşadıklarını aktaran astronot; 13 gün süren görevinde uzay mekiklerinin güvenliğini artıracak yeni donanımların ve işlemlerin test edilmesi üzerine UUİ'de bir vagon tamiri gerçekleştirdiklerini, aralıksız 18 saat çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı. Lindsey en çok yaşadıkları sorunlardan birisinin günde sadece 2 saat uyuyabilmek olduğunu ifade ederken, ayrıca çok pahalı bir yolculuk yaptıklarından bahsetti. Yolculuk sırasında çekilen görüntü ve fotoğrafları da öğrencilere izlettiren Lindsey, sunumun ardından öğrencilerin "uzayda neler yapılır?", "astronotlar uzayda nasıl yaşar?" gibi sorularını cevapladı.
Steven Lindsey’in adı, 2006 yılında gerçekleştirdiği ziyaretin anısına Uzay Kampı Türkiye'de bulunan Discovery Uzay Mekiği simülatörüne verildi.
Astronot Lindsey 2006 yılındaki Uzay Kampı Türkiye ziyaretinde öğrencilerle uzay deneyimini paylaştı.
UZAYA GİDEN ASTRONOT KONUKLARIMIZ
Açıldığımız günden bu zamana kadar 24 astronot ve kozmonotu yaz kamplarımızda ağırlayarak, katılımcılarımızla uzay deneyimlerini paylaşmalarına aracı olduk. Her bir uzay yolcusunun uzay deneyimini dinlemek ve uzaya dair soruların cevabını ilk ağızdan duymak katılımcılarımızın da unutamayacakları birer anı oldu. Uzaya giden ilk rumen kozmonot Dumitru Dorin Prunariu, Ay’da yürüyen 12 astronottan birisi olan Charlie Duke, altı uzay mekiği görevinde uzaya giden, Mir uzay istasyonunda yaşayan ve 223 günden fazla uzayda kalarak Ağustos 1991'den Haziran 2007'ye kadar yörüngede en uzun süre kalan kadın rekorunu elinde tutan astronot Shanon Lucid kampımıza gelerek öğrencilerle buluşan uzay yolcularından sadece birkaçı...
Kampımızda ağırladığımız özel ziyaretçilerimizle ilgili bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz.