Uzay Kampı Türkiye olarak “Geleceğin Liderleri Buradan Doğar” sloganı ile çıktığımız bu yolda, 20. yılımızı kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz.


12 Haziran 2000 tarihinde kurucumuz merhum Kaya Tuncer tarafından Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (ESBAŞ) girişimi olarak Türk ve Dünya gençliğine kapılarını açan Uzay Kampı Türkiye, açıldığı günden bu yana binlerce öğrenciye ilham vererek kariyer tercihlerini şekillendirirken, farklı kültürleri tanımalarına, ulusal arkadaşlıklar kurmalarına da olanak sağlıyor.

Son teknolojik gelişmelerle içeriğini sürekli güncelleyerek öne çıkan Uzay Kampı Türkiye, aynı zamanda ABD’de bulunan kampla birlikte dünyadaki iki kamptan birisi olma özelliğini de taşıyor. Her yeni eğitim döneminde sunduğu program çeşitlerini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunan Uzay Kampı Türkiye’de 7-18 yaş grubundan çocuklara ve gençlere; robot tasarımları, astronotların uzaya gitmeden önce üzerinde eğitim aldıkları araçların simülasyonlarında eğitim, uzay mekiği modelinde sanal uzay uçuşu  gibi etkinlikler sunuluyor. 

ÇAĞI YAKALAYAN YENİLİKLER

2000 yılından bu yana hem program içeriğimizde hem de fiziksel tesis koşullarında çok sayıda yeniliği hayata geçirme fırsatı bulduk. NASA’nın 30 yıl süreyle gerçekleştirdiği Uzay Mekiği görevlerinde, mekiğin kenetlendiği ve bilimsel deneylere ev sahipliği yapan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun referans alındığı tek modüllü bir Uzay İstasyonu, Uzay Kampı programlarında uyguladığımız en güzel ve özel aktivite olarak bilinen Sanal Uzay Uçuş Görevimize eklenerek, katılımcılarımıza daha gerçekçi ve zorlayıcı bir görev sunma imkanı bulduk. Yıllardır yaz dönemlerimizin vazgeçilmezi olan, bazı öğrencilerin 6 yıl üst üste katılmayı bile tercih ettiği 6 günlük Galaktik Yaz Kampı programımızı farklı aktiviteler ile zenginleştirerek, “Robot Aktiviteli” ve “Space Maker” isimli yaz kampı programlarını katılıma açtık. Yaptığımız yenileme çalışmalarıyla; akşam saatlerinin popüler durağı gözlemevinden Mars’ı keşfettiğimiz ve örnek bir yaşam alanını temsil eden “Nesil: Mars” alanına kadar birçok aktivite alanını ilham veren ve çağı yakalayan tasarımlarla yeniledik. Katılımcılarımıza en güncel eğitim içeriklerini sunabilmek için gündemi her zaman yakından takip ederek; farklı dönemlerde “Robotik” ve“Minecraft” programlarını oluşturduk, 3D Yazıcı teknolojisini kullanarak yaratıcılıkta sınır olmadığını gösterdik, sanal gerçeklik teknolojisi kullanan “RIOT 3D” ve “Hurricane 360” simülatörleri ile Ay yüzeyinde ve Mars çevresinde eşsiz maceralara yelken açtık. Son yıllarda sürdürdüğü yenilenme çalışmalarını 2020 yılında da devam ettiren kurumumuz, Ağustos ayında yürüteceği Galaktik Yaz Kampı programlarında ağırlayacağı öğrencilere, sürprizlerini hazırlamış durumda.

Çocuklara uzay bilimleri ve teknolojileri alanında eğitim veren, küresel dostlukların kurulduğu kampta, açılış gününden bu zamanda kadar aralarında SpaceX Demo-2 göreviyle uzaya giden Astronot Douglas Hurley ve Ay’da yürüyen 12 astronottan biri olan Charlie Duke’un da dahil olduğu 24 Uzay yolcusu astronotu kamp programlarında katılımcılarla buluştu. 

Kurulduğu günden bu yana pek çok yeniliğe ve özel güne imza atan Uzay Kampı Türkiye’de yıllar içerisinde gerçekleşen önemli olaylara birlikte göz atalım;

Geçmişten Günümüze Uzay Kampı Türkiye;

  • 2000 - Uzay Kampı Türkiye, 12 Haziran 2000 tarihinde merhum Kaya TUNCER tarafından Türk ve dünya gençliğine kapılarını açtı.
  • 2002 - Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı (GFTSE) ile farklı ülkelerden ve kültürlerden gençlere Uzay Kampı Türkiye programlarına katılma imkanı sağlamıştır.
  • 2003 - Kardeş Okulları Bilim Programı ile Türk ve dünya gençleri bir araya gelerek fen ve uzay teknolojileri alanlarında ortak çalışmalar yapmaları sağlandı.
  • 2004 - ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı, Uzay Kampı Türkiye ve Uzay Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı Kurucusu olan Kaya TUNCER, Amerika’nın Ulusal Etnik Örgüt Koalisyonu Vakfı (NECO) tarafından verilen 2004 yılı Ellis Adası Şeref Madalyasını alan ilk Türk oldu.
  • 2004 - 2008 yılları arasında Ulusal Uzay Kampı Haftasına  71 farklı şehirden 445 burslu katılımcı bu özel haftaya katılarak uzay bilimleri ve teknolojileri alanında eğitim aldılar ve unutulmaz arkadaşlıklar kurdular.
  • 2010 - Uzay Kampı Türkiye 10 yaşında! 45 farklı ülkeden 100 bini aşkın katılımcı kampa katıldı.

  • 2011 - STS-135 Atlantis Mürettebatı Uzay Kampı Türkiyede! 8 Temmuz 2011’de fırlatılarak NASA’nın 135’nci ve son uzay mekiği uçuş görevini yapan Atlantis Uzay Mekiği’nin (STS-135) dört astronotu Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret etti. Uzayda geçirdikleri 13 günün ardından dünyaya dönen Komutan Christopher Ferguson, Pilot Doug Hurley, Uçuş Uzmanları Sandra Magnus ve Rex Walheim, Uzay Kampı Türkiye’ye gelerek deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

  • 2012 - Kardeş Okullarla Bilim Programı – Avrupa’daki okullar ile video konferans bağlantıları ile uzaktan eğitimi gerçekleştirmeye başladı.
  • 2013 - Kardeş Okullarla Bilim Programının (PSSP) 10. Yılı! Öğrencilere “Uzay eğitimiyle arkadaşlığın” aşılandığı, Uzay Kampı Türkiye ve Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı (GFTSE) ile birlikte yürütülen, Kardeş Okullarla Bilim Programıyla 10 yılda Türkiye’den ve dünyadan toplamda yaklaşık 5 bin 500 öğrenciye ulaşıldı.
  • 2013 - NASA’nın Apollo 16 programında Ay modülü pilotu olarak Ay’a giden Charlie Duke, Uzay Kampı Türkiye’nin özel misafiri olarak kamp katılımcıları ile buluştu.

  • 2014 - KEYS Avrupa Birliği Komisyonu’nun “LLP – Comenius” programı kapsamında düzenlenen  “Öğrenmeye Dayalı Başarılı Yeterlilik için Anahtar Metodoloji- KEYS” proje toplantısının Türkiye programı tamamlandı. Uzay Kampı Türkiye’de gerçekleştirilen toplantıya; Bulgaristan, Belçika ve İtalya’dan altı moderatör ve İzmir’den 45 öğretmen katıldı.
  • 2014 - Yenilendik! Modernize eğitim alanları ve araçlarıyla eğitime hazırız. 360 derece görüntü imkanı veren dijital ekran “sihirli küre”, sanal gerçeklikle Mars gezisi, dijital planetaryum, güneş teleskobu gibi son teknoloji ürünü eğitim araçlarını ekleyen Uzay Kampı Türkiye  ayrıca roket tasarımı, robot dizaynı ve astronot kıyafetleri sınıflarını da yeniledi.
  • 2014 - Nasayla 100. Bağlantı Uzay Kampı Türkiye ve Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı (GFTSE) birlikteliğinde yürütülen Kardeş Okullarla Bilim Programı (PSSP) katılımcıları NASA’ya canlı videokonferans bağlantısı yaparak uzman Scott Anderson’dan “Mars’a İnsanlı Uçuş” projesi hakkında bilgi aldılar. Bu videokonferans aynı zamanda NASA’yla yapılan 100’üncü bağlantı olarak tarihe geçti.
  • 2014 - Uzay Kampı Türkiye ve ESBAŞ’ın kurucusu merhum Kaya Tuncer’in adı, dünyanın en büyük uzay müzesi olan ABD Uzay ve Roket Merkezindeki “Şeref Listesine” yazıldı.
  • 2015 - Uzay Kampı Türkiye 15 Yaşında! Dünyadaki 3 uzay kampından biri olan Uzay Kampı Türkiye 15. kuruluş yıl dönümünü kutladı. 

  • 2016 -  Ailelere Özel Uzay Kampı Turunun ilki düzenlendi. 
  • 2017 - Uzay Kampı Türkiye yenileme çalışmalarına eğitim içeriğine yepyeni iki simülatörü de ekleyerek devam ediyor. 360 derece dönebilen Hurricane 360 VR Simülatöründe VR  gözlüklerle heyecan dolu, yüksek adrenalinli  bir sanal gerçeklik macerası yaşatırken, bir diğer G-Force hızı ve hareket açısına sahip RIOT 3D Ride Simülatörü ile 3 boyutlu gözlüklerle muhteşem bir uzay serüveni katılımcıları bekliyor!
  • 2017 - EFQM Türkiye Mükemmellik Ödülü Uzay Kampı Türkiye'nin! Ana kurucu firması ESBAŞ, (Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.) Kalite Derneği - KalDer tarafından 21-22 Kasım 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen 26. Ulusal Kalite Kongresinin sonunda yapılan ödül töreninde 2017 Türkiye Mükemmellik Ödülünün sahibi olurken, Uzay Kampı Türkiye de 'Sürdürülebilir bir Gelecek Yaratma' kavramı açısından iyi uygulama olarak değerlendirildi.
  • 2018 - Uzay Kampı Türkiyenin interaktif eğitim alanı “Nesil Mars” Sergi Alanı açıldı.Yenilenen ve “Nesil Mars” ismi ile açılışı yapılan alan; habitat, laboratuvar, araştırma ve ikmal ünitesi gibi farklı modüllerden oluşuyor. Senaryosu tamamen Uzay Kampı Türkiye çalışanları tarafından yazılan “Mars’ta Yaşam” konulu kısa filmler üç boyutlu video haritalama teknolojisi ile izletilecek. Katılımcılar bu alanda yapılacak aktivitelerle Mars gezegeninin karakteristik özellikleri ve devam eden bilimsel çalışmalar konusunda bilgilendirilecek, aynı zamanda Mars’ta yaşamanın zorluklarını öğrenip, bu zorlukları aşmak için gerekli olan teknolojiler konusunda da fikir sahibi olacaklar.

  • 2019 - Öğretmenlere Özel Uzay Kampı Turu düzenlendi. Bu yıl ilk defa okul dışı öğrenme tekniklerinin geliştirilmesi gezileri kapsamında öğretmenlere özel oluşturduğu programda ilk katılımcılarını ağırladı.
  • 2020 - ARISS (Uluslararası Uzay İstasyonunda Amatör Radyo) gerçekleştirildi! Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görevli NASA Astronotu Andrew Morgan ile canlı telsiz bağlantısı gerçekleştirdi. 

 

Geleceğin liderlerini yetiştirmek için 20 yıldır aralıksız hizmet veren kurumumuz, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin memnuniyetinin ne kadar önemli olduğunun farkında olarak, hizmet kalitesini sürekli geliştirmenin mutluluğunu yaşamaktadır. Bundan sonra da gerçekleştireceğimiz her yenilikte eğitim anlayışına değer katma ve farklılık oluşturma noktasındaki azmimiz artarak devam edecektir. Her çocuğun hayatında en az bir kere yaşaması gereken bir tecrübe olan Uzay Kampı Türkiye’de uzun yıllar boyunca tüm dünya çocuklarına yol gösterebilmeyi, vizyonlarına ışık tutabilmeyi ve onlara yeni değerler katabilmeyi diliyoruz.

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

27.05.2024
Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay zeka, son yıllarda hızla gelişen ve pek çok sektörde derin etkiler yaratan bir teknolojidir. İnsan hayatına etkileri açısından bakıldığında, yapay zeka birçok açıdan olumlu katkılar sunmaktadır. Yapay zeka sayesinde üretilen otomasyon sistemleri ve akıllı cihazlar, insanların günlük yaşamlarını daha kolay ve konforlu hale getirmektedir.

04.04.2024
Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Üste Çık