2022 yılında Uzay Kampı Türkiye'de programlarımıza kattığımız yenilikler, özel ziyaretçilerimiz ve yıl boyunca kamplarımıza farklı ülke ve şehirlerden katılan katılımcılarımızla çok keyifli bir yıl geçirdik. 2023 yılını yeni umutlar, yeni heyecanlarla karşılamaya hazırlanırken veda etmeye hazırlandığımız 2022 yılında öne çıkan haberlerimizi sizin için derledik...

Sömestir Tatili

2022 yılına, Yıldızlar ve Gezegenler Macerası programıyla başladık. Okul gruplarına özel günlük turların yoğun olarak geçtiği yılın ilk ayında, sömestir tatili için sunulan Yıldızlar ve Gezegenler Macerası ve Aile-Çocuk Uzay Kampı, Uzay Yolcuları kış bilim kampı ve günlük turlara İzmir, Istanbul, Ankara, Antalya, Aydın, Adana ve Sakarya’dan katılımcılar geldi.

Özel Ziyaretçiler ve Konuşmacılar

Alanlarında uzman özel ziyaretçi ve konuşmacılar düzenlenen online ve yüzyüze sunumlarla katılımcılarımızla bir araya geldi.

Profesörden Çocuklara Fizik Dersi

CERN ve Uluslararası Uzay İstasyonu projelerinde görev yapan ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bilge Demirköz; ABD, İtalya, Rusya, Romanya, İsrail, Azerbaycan ve Türkiye’den programa katılan öğrencilere yüksek enerjili parçacıkları anlattı.

Norveçli Profesörden "Cisimler Nasıl Uçar" Dersi

Yıl boyunca düzenlenen videokonferans bağlantılarıyla STEAM yaklaşımı ve uzay bilimleri eğitimini kullanarak projelerin geliştirildiği Geleceğin Kaşifleri Programı’na; Türkiye, Bulgaristan, Kazakistan, Macaristan, Romanya, Rusya, Ukrayna’dan öğrenciler katıldı. 2022 yılının son Galaktik Yaz Kampı programında 19-20 Ağustos 2022 tarihleri arasında misafir konuşmacı olarak katılan Norveç Stavenger Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Inge Christ; cisimlerin nasıl uçtuğunu Bernoulli ilkesini kullanarak anlattı.

Bilim İnsanlarıyla Videokonferans Bağlantıları

2002 yılında Uzay Kampı Türkiyeye bir öğrenci olarak katılan, bugünün Biyoteknoloji uzmanı Arno Den Toom 22 Haziran’da videokonferans bağlantısıyla “uzayda tarım” dersi verirken, NASA Kennedy Uzay Merkezi Küresel Uzay Elçisi Dr. Ravi N. Margasahayam da video konferans bağlantısıyla yaptığı sunumda Hubble Uzay Teleskobu ile çekilen görüntüleri paylaştı NASA’nın uzay çalışmalarını anlattı.

 

Bulgar Astronot Adayı Tatyana Ivanova Uzay Kampında

Bulgar Astronot adayı Tatyana Ivanova seneler önce öğrenci olarak katıldığı ve astronot olma hayalinin temelini attığı kampımızı bu sefer bir yetişkin olarak ziyaret etti. Ivanova; 2023 yaz kamplarına misafir konuşmacı olarak katılarak gelecekte kendisi gibi astronot olma hayali kuran çocuklara astronot olmak için ne tür eğitimlerden geçtiğini anlatacak.

NASA JPL'de Araştırmacı Dr. Umut Yıldız

NASA JPL'de (Jet Propulsion Laboratory) araştırmacı olarak çalışan Dr. Umut Yıldız ve Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Özel Yetenekliler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Burak Karabey Uzay Kampı Türkiyeyi ziyaret etti.

Yaz Tatilinde Eğlence Ve Eğitim Bir Aradaydı...

7-18 yaş grubundaki gençlere yönelik farklı içeriklerde uygulanan yaz kampları, 14-20 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen  Geleceğin Kaşifleri Programı (FEP) ile sona erdi.
Yaz döneminde sunulan Uluslararası Gençlik Kamplarına; aralarında Almanya, ABD, Danimarka, Fransa, İngiltere ve İsviçre’nın da bulunduğu toplam 28 ülkeden gelen öğrenciler Uzay Kampı Türkiye mezunları arasına katıldılar.


19 Haziran 2022'de başlayan ve yaz süresince farklı zamanlarda uygulanan kampların; 9-15 yaş arasındaki katılımcıları 2 Günlük Yıldızlar ve Gezegenler Macerasında ve Türkçe-İngilizce dil seçenekleriyle sunulan 6 Günlük Galaktik Yaz Kamplarında birbirinden eğlenceli ve eğitsel aktivitelere katıldılar. 7-10 yaş aralığındaki öğrencilerin ebeveynleriyle birlikte katıldıkları Aile-Çocuk Uzay Kampı programı ve 5-15 yaş arası katılımcılara yönelik sunulan günlük tur seçenekleri de büyük ilgi gördü.

PSSP 20. Yılını Kutladı

Uzay Kampı Türkiye, NASA'nın "Uzaktan Eğitim" program materyallerini kullanarak yıl boyunca sürdürdüğü projeleriyle Türk ve dünya gençlerini bir araya getirerek fen ve uzay teknolojileri alanlarında ortak çalışmalar yaparken bireysel gelişimlerine ve uzun süreli dostluklar kurulmasına katkıda bulunmayı hedeflediği Kardeş Okullarla Bilim programı (PSSP) 20. yılını kutladı. 

 

Sanal Gerçeklik Gözlüğüyle Ay'da Yürüyüş!

Uzay Kampı Türkiyenin gözde eğitim araçlarından, Ay’da yürüme hissi yaşatan “1/6 Yerçekimi Koltuğu VR gözlükleriyle güncellendi. Görsel olarak da fiziksel hareketle uyumlu hale getirilerek "Ay’daymış hissi" yaşatan gözlük ve simülatör farklı programlarda kullanılmaya başlandı.

 

"Hello Space | Bulgaristan 2.0'ı Çağırıyor" Gençlik Festivaline Katıldık!

12-15 Eylül tarihleri arasında Bulgaristan’da gerçekleştirilen “Hello Space | Bulgaristan 2.0'ı Çağırıyor” etkinliğine katıldık. Etkinlik kapsamında uzay atölyeleri, Astronot Anna Fisher ile sohbet gibi özel programlar düzenlendi. Program kapsamında Uzay Kampı Türkiye’nin Bulgaristan temsilcisi CCT Ekibi, UKT temsilcileri ve Atlantis Club Bulgaria'nın düzenlediği "Happy Space" etkinliğinde ziyaretçilere atölye sunumları yaptı ve Geleceğin Kaşifleri Programı hakkında bilgiler verildi.

Azerbaycan Uzay Ajansı (Azercosmos) Ziyareti

Azerbaycan Cumhuriyeti Uzay Ajansı Azercosmos yetkilileri 10 öğrenciyle birlikte Uzay Kampı Türkiyenin “Özelleştirilmiş Kamp” programına katıldı. Proje Yönetim Ofisi Müdürü Nigar Aliyeva yaptığı açıklamada “Gençler, STEAM+ Education standartlarına dayalı etkileşimli oturumlar ve uzayla ilgili simülasyonlar aracılığıyla dinamik ve eğlenceli bir ortamda etkili iletişim, ekip çalışması ve liderliği öğrendiler. Program süresince en sıcak karşılamaları ve üst düzey hizmet sunumları için Uzay Kampı Türkiye yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkürler!” sözlerine yer verdi.

Üstün Yetenekli Çocuklara “Uzay Yolculuğu”  

Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı (TUA) ve Uzay Kampı Türkiye, ortaklaşa planlanan programla üstün yetenekli çocuklara uzay teknolojileri eğitimi sunulması için protokol imzaladı.
Taraflar arasında imzalanan protokole göre, Milli Eğitim Bakanlığı ve TUA tarafından belirlenecek 9-15 yaş grubundan 100 çocuk ve onlara refakat edecek 20 öğretmen, 29 Ocak-3 Şubat 2023 tarihlerinde düzenlenecek “Uzay Yolcuları" Programı’na ücretsiz olarak katılacak.

TUA, UKT İşbirliği

2023 yılının size ve sevdiklerinize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini dileriz!

BU YAZ UZAYI KEŞFEDİN!
Üste Çık