Koskoca 20 yılı devirmiş Dünya’nın ikinci, Türkiye’nin ise tek Uzay Kampı! 12 Haziran 2000 yılında Türk ve dünya gençliğine bir armağan olarak başlayan Uzay Kampı Türkiye ilerleyen teknoloji ve gelişen eğitim metotlarını takip ederek geliştirdiği programlarla büyüdü ve bugünlere kadar geldi...

Tam 20 yıl önce, Türk bir bilim insanı ve NASA mühendisi olan İsmail Akbay’ın Amerika’da kurulan uzay kampını kurucumuz merhum Kaya Tuncer’e anlatmasıyla başlayan ve vizyoner kurucumuz Kaya Tuncer’in Türkiye’ye de böylesine özel bir tesisi kazandırmaya kararı vermesiyle, yüz binlerce öğrencinin doğrudan ya da dolaylı olarak hayatını değiştirip onlarca kilometre taşını aşarak bu günlere geldi. Şimdi gelin yıllar içinde Uzay Kampı Türkiye nasıl ilerlemeler kaydetmiş onlara bir bakalım.

Uzay Kampı Türkiyenin Kilometre Taşları! 

  • Kuruluşundan sadece iki yıl sonra farklı ülkelerden ve kültürlerden öğrencilerin, eğitim, takım çalışması, teknoloji ve uzay alanlarında eğitim almalarını sağlamak ve dünya çocuklarını tek bir çatı altında toplamak hedefiyle Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı kuruldu. Bu vakıf sayesinde hem ülkemizden hem de birçok Dünya ülkesinden birçok öğrenci uzay kampından mezun olma fırsatı buldu.
  • 2003 yılında Kardeş Okullarla Bilim Programı başlatıldı. Bu program sayesinde Türk ve Dünya gençleri sanal ortamda bir araya gelerek fen bilimleri ve uzay teknolojileri alanında ortak çalışmalar yapma imkanı buldu.
  • Çok zor kurulabilen ve birçok prosedürü bulunan özel bir telsiz bağlantısıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na bağlanıldı ve Uzay Kampı Türkiye’ye katılan katılımcılar, astronotlara en çok merak ettikleri soruları sorup cevaplarını alabildiler.
  • 2007 yılına gelindiğinde ise ilk E-Pal haftası düzenlendi. Kardeş Okullarla Bilim Programı kapsamında uzaktan birbirleriyle çalışan gençler bu defa Uzay Kampı Türkiye’de yaz kamplarında bir araya gelerek hem kültürel bir paylaşım sağlama hem de uzay ve uzay bilimlerini, Uzay Kampı Türkiye çatısı altında öğrenme fırsatı buldular.
  • 2010 yılına gelindiğinde ise muhteşem bir gelişme yaşandı. Sadece 10 yaşında olan Uzay Kampı Türkiyeye katılan öğrencilerin sayısı yüz bine ulaştı.
  • Önceki eğitim videolarımızda da bahsettiğimiz Uzay Mekiği Programları 2011 yılında, STS-135 göreviyle son bulmuştu. Hatta bu uçuşta görev alan Doug Hurley, SpaceX’in Demo-2 isimli uçuşunda da görev almıştı. İşte o STS-135 mürettebatı, 2011 yılında uzaydan gelir gelmez ayağının tozuyla Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret etti.
  • 2012 yılı maalesef Uzay Kampı Türkiye’nin ve kurucu firmamız ESBAŞ’ı hayata geçiren, kurucumuz Kaya Tuncer hayata veda etti. Kendisini şükranla ve rahmetle anıyoruz.
  • Ay’a ayak basan en genç astronot olan Charlie Duke, 2013 yılında Uzay Kampı’nı ziyaret etti ve Ay ile ilgili deneyimlerini bizlerle paylaştı. Ay’da yürüyen bir astronottan Ay’a dair tecrübelerini dinlemek hepimiz için bir ayrıcalık oldu. Eminiz bu ana tanık olan tüm öğrenciler ömürleri boyunca unutamayacakları bir an yaşadılar.
  • 2014 yılına gelindiğinde bir başka önemli gelişme yaşandı ve Uzay Kampı Türkiye, Avrupa Birliği bünyesinde düzenlenen KEYS projesine katıldı. Gün geçtikçe kendini yeni hedeflere hazırlayan Uzay Kampı, günümüzde artık çok popüler bir konu haline gelen Mars’a seyahati programlarına entegre ederek 2014 ilk "Mars alanını" yaptı; Dünya gençlerini, gelişen robotik teknolojilerine hazırlamak için bir robotik laboratuvarı inşa etti.
  • 2015 yılına gelindiğinde, 15 yaşında olan Uzay Kampı Türkiye, NASA'yla yaptığı video konferanslardan alınan bilgileri, uzaktan eğitim metaryellerini ve avrupa birliği çalışmalarından derlenen eğitim paketlerini birleştirerek uzaktan eğitim tecrübesini, ülke bazında hayata geçiren Geleceğin Kaşifleri Programı’nı oluşturdu.
  • 2018 yılında, Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan ve gelecekteki bir Mars Kolonisini canlandıran Mars İnteraktif Sergi Alanı’nda, yakın gelecekte örneklerine şahit olacağımız bir Mars Kolonisi kuruldu.
  • 2020 yılında Uluslararası Uzay İstasyonunda görevli NASA Astronotu Andrew Morgan ile canlı telsiz bağlantısı gerçekleştirdi.

Bugüne kadar 340’tan fazla okuldan 250 binden fazla öğrencinin ziyareti ile sunulan binlerce program, siz değerli takipçilerimizin, değerli öğretmenlerimize, çok sevdiğimiz öğrencilerimize ve bizlere güvenerek çocuklarını gönderen siz değerli velilerimizin katkılarıyla oluştu! Bize güvenerek destek veren öğretmenlere, okul idarecilerine, katılımcılarımıza ve velilerimize bir kez daha teşekkürlerimizi sunarız.

Kampımıza katılmayanları da bu muhteşem tecrübeyi yaşamaları için en yakın zamanda Uzay Kampı Türkiyede görmeyi diliyoruz!

Nice 20 yıllara Uzay Kampı Türkiye!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2025 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

03.10.2024
Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay zeka, son yıllarda hızla gelişen ve pek çok sektörde derin etkiler yaratan bir teknolojidir. İnsan hayatına etkileri açısından bakıldığında, yapay zeka birçok açıdan olumlu katkılar sunmaktadır. Yapay zeka sayesinde üretilen otomasyon sistemleri ve akıllı cihazlar, insanların günlük yaşamlarını daha kolay ve konforlu hale getirmektedir.

04.04.2024
Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
 Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı, Uzayda Bilimsel Çalışmalarla Tarih Yazdı!

Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı, Uzayda Bilimsel Çalışmalarla Tarih Yazdı!

Türkiye' nin gökyüzüne uzanan hayallerine yepyeni bir boyut kazandıran bir isim: Alper Gezeravcı. Türkiye'nin ilk astronotu olarak Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 13 bilimsel deney gerçekleştirdi. Uzayda yapılan bu deneyler, Türkiye’nin bilimsel çalışmalara katkı sağlamasının yeni bir adımı olarak öne çıkıyor.

21.02.2024
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Üste Çık